Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Cezayir Sarmaşığı (Hedera Algeriensis)
English ivy houseplants

Botanik adı Hedera Algeriensis olan Cezayir sarmaşığı, yaprak dökmeyen bitki türlerinden biridir. Tıpkı diğer sarmaşıklarda olduğu gibi bu bitki de süs bitkisi olarak bahçelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu bitkiler güzel görünümlerinin yanı sıra aynı zamanda oldukça hızlı büyüyen, istilacı bir türdür. Yaprak dökmüyor olması Cezayir sarmaşığının en cazip özelliklerinden büyüdür. Bahçede bütün yıl boyunca yeşil görünüm yaratan bu bitki, evlerde de şık bir seçenektir. Bununla birlikte son derece dayanıklı olan sarmaşığın bakımı çok kolaydır. Acemi bahçıvanlar dahi bu bitkiyi rahatlıkla büyütebilir.

Özellikleri

Sarmaşığın sürgünlerinde yer alan düğümler toprağa kendi kendine tutunarak yeni kökler oluşturabilmektedir. Bu tırmanıcı bitkinin anavatanı adından da anlaşabileceği gibi Kuzey Afrika’da Cezayir bölgesidir. Kuru ve sıcak bir iklimden gelmesi nedeniyle, bu tip iklimlerde kolaylıkla gelişebilmektedir.

Yatay olarak da büyüyebilen sarmaşık, erozyon kontrolünde de popüler bit bitki olmanızı sağlar. Doğal olarak yetiştiği bölgelerde izin verildiği müddetçe tüm bahçe ve ev duvarlarını kaplayabilir özelliğe sahip harika bir tırmanıcıdır. Bununla birlikte evcil hayvanlarınız ve sizin için toksik bir bitkidir. Bu sebeple çocuklardan ve evcil hayvanlarınızdan uzak tutmanız gerekir. Bitkiye dokunan çocukların ciltlerinde kızarıklık ve kabarcıklara dahi yol açabilmektedir. 

Doğal ortamında tek renkli koyu yeşil yapraklara sahip olan türü yaygınken, süs bitkisi olarak daha çok alacalı yaprakları bulunan çeşidi tercih edilmektedir. Yaprağının güzel görünümü onu bütün dünyada popüler bir sarmaşık haline getirmiştir. Gölgeli yerleri büyüyen bu sarmaşığı ev bitkisi olarak da büyütmek mümkündür. Bakımı son derece kolay olmakla birlikte budanmasına dikkat etmek gerekir. Bakımında dikkat etmek gereken noktalardan biri de, bitki zararlıları çok fazla kendine çekmektedir. Bu sebeple unlu böcek ve yaprak biti gibi zararlılara karşı son derece dikkatli olunması gerekir.

Bakımı

Cezayir sarmaşığının bakımı son derece kolaydır. Çok seçici bir bitki olmaması ve birçok koşula rahatlıkla adapte olabilmesi sayesinde, amatörler tarafından dahi rahatlıkla yetiştirilebilirler. Bununla birlikte özellikle evde saksıda sarmaşık bakımı yapacaksanız dikkat etmeniz gereken birkaç kritik nokta vardır.

Toprak Seçimi

Cezayir sarmaşığı toprak konusunda seçici bir bitki değildir. İyi drenaj yapabilen, hafif asidik, nötr bir toprak sarmaşığın büyümesi için yeterli olacaktır. Humuslu kum ile torf karıştırmanız bu sarmaşık için yeterli olacaktır. Bu bitkiler nemli bir toprakta gelişmeyi tercih ederler. Buna karşın kuraklığa karşı da son derece dayanıklıdır. Bununla birlikte özellikle ülkenin güney bölgeleri gibi sıcak iklimlerdeyseniz sulama sıklığını artırmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Cezayir Sarmaşığı yakın görünüm
Cezayir Sarmaşığı yakın görünüm

Işık

Cezayir sarmaşığı dış mekânlarda yarı gölge, kısmı güneş alan yerleri sever. Bu bitkiler çok fazla gölge ortamları dahi tolere edebilir. Buna karşın alacalı yaprakları olan türler, bu tip ortamlarda daha fazla koyu yeşil yapraklar çıkaracaktır. Eğer bahçenize ekim yaptıysanız, bitki gölge alandan güneşe doğru tırmanmaya başlayacaktır. Anavatanı Kuzey Afrika olsa da, günün büyük bölümünde tam güneş ışığı alan yerlerde olmamaları gerekir. Özellikle saksıda yetiştirilen sarmaşıkları yaz aylarında öğlen güneşinden korumalısınız. Bu durum yaprakların yanmasına neden olabilmektedir. İç mekânda doğrudan güneş ışığından korumakla birlikte, aydınlık bir yere yerleştirilmesi gerekir. Doğu ya da batıya bakan bir pencere önü bitkinizin çok daha güçlü olmasını sağlayacaktır.

Sıcaklık

Cezayir sarmaşığı, genel olarak ılıman iklimlerde yetişir. Buna karşın birçok farklı sıcaklık koşuşluna rahatlıkla uyum sağlar. Bazı çeşitleri dona karşı hassas olmakla birlikte, çoğu türü sert rüzgârdan korunduğu müddetçe çok soğuk havaları dahi tolere edebilir. Bunun yanı sıra hem kuru hem de nemli havalarda hayatta kalmayı başararak, büyümeye devam edecektir.

Özellikle çok soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, Cezayir sarmaşığını iç mekân bitkisi olarak yetiştirmek daha iyi bir fikir olacaktır. Bununla birlikte saksıda yetiştirdiğiniz Cezayir sarmaşığının düzenli olarak budanma ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.

Evde bakımını yaptığınız Cezayir bitkisini ısıtıcılardan ve klima gibi cihazlardan uzak tutmanız gerekir. Uzun süre boyunca böylesi bir cihazın yanında kalan bitki zaman içinde solacaktır.

Gübreleme

Cezayir sarmaşığı gelişmek için besin takviyesine ihtiyaç duymamaktadır. Ancak besin açısından zayıf bir topraktaysa bitkinize bahar döneminde 2 ila 4 haftada bir kez sıvı gübre verebilirsiniz. Sıvı gübrenin seyreltilmiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. 

Budama

Cezayir sarmaşığı çok hızlı büyüyen, istilacı bir türdür. Bu sebeple eğer evde saksıda bakım yapıyorsanız düzenli aralıklara budama yapmanız faydalı olacaktır. Budama için en iyi zaman kış sonu ve ilkbahar başı olacaktır. Bu dönemde ayrıca kuruyan yaprakları ve dalları da kesebilirsiniz. 

Sulama

Cezayir sarmaşığı genel olarak fazla sulama ihtiyacı duymamaktadır. Buna karşın eğer çok kuru ve sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, bitkinizi daha sık periyotlarla sulamanız gerekir. Bahçedeki sarmaşıklar genelde hiç sulanma ihtiyacı duymamaktadır ancak çok kurak sezonlarda bunları da sulayabilirsiniz. Saksıda yetiştirdiğiniz sarmaşıklarda toprak üstten 3 santim kadar tamamen kuruduğunda sulama zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.

Çoğaltmak

Cezayir sarmaşıkları iki farklı yöntemle çoğaltılabilir. Bunlardan birincisi çelik yöntemi ikincisi ise tohumdan çoğaltmadır. Tohumdan çoğaltma yöntemi çelik yöntemine oranla daha zordur ve daha fazla sabır ister. Buna karşın tohumdan bitki çoğaltmak da mümkündür.

Çelikle Cezayir sarmaşığı çoğaltmak için, bitkinizde güçlü ve genç bir sürgünü temiz ve keskin bir bıçak yardımıyla kesmelisiniz. Bu sürgün yaklaşık 15 santimetre boyunda en az üç ila dört düğüme sahip olmalıdır. Kestiğiniz sürgünü, kum ve perlit doldurularak nemlendirdiğiniz bir saksıya dikin. Dikim sırasında en az üç düğümün toprakla kaplanması gerekir. Bitkinin nem oranını korumak için saksıyı şeffaf bir poşete alın ve ağzını kapatın. Bu poşeti ise en az altı saat dolaylı güneş alabileceği bir konuma yerleştirin. Poşeti her gün ya da 2 günde bir kez açarak birkaç saat havalandırın. Toprağın üst tabakası kurumuşsa hafifçe sulama yapmalısınız. Yeni bitkinizin kök salması 4 ila 6 hafta içerisinde gerçekleşecektir.

Tohumdan çoğaltmak daha zor bir yöntem olmasına karşın, bahçıvanlar tarafından zaman zaman kullanılmaktadır. Bitkiden alacağınızı tohumları soğuk bekleme aşaması için birkaç ay buzdolabınızda bekletmelisiniz. Ardından tohumları ıslatarak bir gece oda sıcaklıklarında bekleyecekleri su dolu bir kaba yerleştirmelisiniz. Ertesi gün tohumları nemli bir kaba nazikçe iterek yerleştirilebilirsiniz. Toprağı her kuruduğunda sulamalısınız. Tohumlarınız kısa süre içerisinde filizlenecektir.

Comments
All comments.
Comments