Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Hercai Menekşe (Viola tricolor)
Bahçede hercai menekşe çiçekleri

Bu güzel çiçek, Violo tricolor isimli menekşenin, diğer menekşe türleriyle melezleştirilmesinden oluşmuştur. Hercai menekşe Latincesi Viola x wittrockiana olan bitkidir. (Menekşegiller) familyasına üyedir.

Hercai menekşe, hibrit bir tür olmasına karşın kalıcı olmuştur. Yani tıpkı doğal türler gibi tohumlarından yeniden yetiştirilebilir ve nesli devam eder. Bu türün birçok farklı kültivarı üretilmiştir. Kültivarına bağlı olarak yaprakların şekilleri, çiçekleri, renkleri ve soğuğa dayanıklılıkları değişkenlik gösterir.

Hercai Menekşe Özellikleri

  • Bu menekşe türü bahçelerde ve balkonlarda yaygın biçimde kullanılan çiçeklerden biridir. Bunun yanı sıra parkları süslemede de sıklıkla tercih edilirler.
  • Balkonda, saksıda yetiştirildiklerinde sarkıcı olarak yetiştirilebilen kültivarları bulunur.
  • Mavi hercai menekşenin yanı sıra, mor hercai menekşe ve beyaz hercai menekşe daha kolay bulunur ve bu sebeple daha çok tercih edilir.
  • Yaz mevsiminin çok sıcak olduğu iklimlerde, ilkbahar sonunda kurumaya başlarlar.
  • Bu bitki sürekli olarak çiçek açar. Buna karşın mevsimlik olarak yetiştirilirler. Dalları uzadıkça, dağınık bir görünüm sunarlar.
  • İklimi sıcak olan bölgelerde soğuk zamanlarda, iklimi soğuk olan bölgelerde ise sıcak zamanlarda parklara ve bahçelere dikilirler.
  • Bitkinin kış soğuklarına karşı dayanıklılığı kültivarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genel olarak eksi 25 dereceye kadar dayanıklıdır. Kışın hafif don olaylarının yaşandığı yerlerde kış boyunca çiçekli kalacaktır. Kısa zamanlı olduğunda karlara dahi dayanabilirler.
  • Ağır don olaylarının yaşandığı iklimlerde kar altında kalmazlarsa kuru soğuğa dayanamazlar. Bu nedenle bu tip iklimlerde malç ile kısmen örtmeli ve korumalısınız.
Hercai menekşe kültivarlarından 3 renkli çiçeklerden biri
Hercai menekşe kültivarlarından 3 renkli çiçeklerden biri

Hercai Menekşe Bakımı

Hercai menekşe bakımı oldukça kolaydır. Birkaç noktaya dikkat ettiğiniz sürece, kolayca yetiştirebilir, mevsimlik olarak bakım yapabilirsiniz. Bu sayede bulunduğunuz iklime de bağlı olarak farklı farklı renklerde sürekli olarak çiçek açan bir bitkiye sahip olabilirsiniz.

Bu bitki hem güneşli hem de yarı gölge alanlara uygundur. Koyu gölge yerlerde ise yaşamaları mümkün değildir. Ayrıca toprak seçmeyen bir bitkidir. Yaz günlerinde hava ısındığında susuz bırakmamanız yeterli olacaktır.

Yaz mevsiminin aşırı sıcak olduğu iklimlerde, bu dönemde kururlar. Yaz sonunda hercai menekşe tohumu ekerek, sonbahardan başlayarak yaz başına kadar sürekli çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Saksıda hercai menekşe yetiştirecekseniz, toprak olarak basit bir karışım yapmanız daha iyi olacaktır. Bunun için üç ölçü torf toprağa, bir ölçü dişli kum ve bir ölçü humuslu arazi toprağı karıştırmalısınız. Bu karışımda bitki çok daha güçlü, sağlıklı ve hızlı bir biçimde yetişecektir.

Bitki besini vermeniz de faydalı olacaktır. Çok hafif dozajlı bir bitki besinini suya karıştırarak vermeniz yeterli. Bu bitki besinini 15 günde bir kez vermelisiniz. Bu kadar az ilgiyle dahi aylarca çok güzel bir şekilde gelişecektir.

Saksıda hercai menekşe bakımı yaparken dikkat etmeniz gereken belki de en önemli konu, toprak yüzeyinde hissedilebilir bir kuruma gördüğünüzde sulama yapmanızdır.

Saksıda hercai menekşe çiçekleri
Saksıda hercai menekşe çiçekleri

Hercai Menekşe Nasıl Çoğaltılır?

Hercai menekşeler normal şartlarda uzun ömürlü olsalar da özellikle sıcak iklimlerde uzun yıllar bakım yapmanız pek mümkün değildir. Genel olarak ikinci yılından itibaren yıpranmaya başlarlar. Bu sebeple mevsimlik olarak bakmanız daha kolay olacaktır. Bunun için tohumlar oluştuğu zaman bunları alıp yenilerini üretebilirsiniz.

Yaşadığınız iklime bağlı olarak Ağustos ortasından sonra yaz sıcakları dinmeye başladığı zaman hercai menekşe tohumunu ekmelisiniz. Bunun yanı sıra ilkbahar mevsiminde de tohumları ekebilirsiniz. Tohumları toprağa serptikten sonra üzerine bir santimlik ince bir toprak tabakasıyla örtmelisiniz. Tohumları, ince bir şekilde yağmurlama gibi sulamalısınız.

Hercai menekşe fidesi yeterince büyüdüğü zaman, esas olarak duracakları yere 15 santim arayla dikmelisiniz. Tohumlar çimlenmeye başladığı andan itibaren, 9-12 hafta içinde çiçek açarlar.

Tohumun yanı sıra tepe çeliği yöntemiyle de çoğaltmak mümkündür. Bu yöntemin yaz mevsiminin sonunda ve sonbaharda kullanılmalıdır. Kökten ana bir dal ayırarak da ilkbahar ya da sonbahar mevsiminde çoğaltma yapabilirsiniz. Bunun için her bir dalın ayrı kökleri bulunması gerektiğini unutmamalısınız. Bu yöntemlere karşın en kolay ve başarı şansınızın yüksek olduğu yöntem tohumla üretimdir.

Farklı renkleriyle bahçede hercai menekşeler
Farklı renkleriyle bahçede hercai menekşeler

Sık Sorulan Sorular

Hercai menekşe balkonlarda ve bahçelerde oldukça yaygın yetiştirilen bitkilerden biridir. Bu nedenle hakkında birçok soru sorulmaktadır. En sık sorulan sorular ve cevapları ise aşağıdaki gibidir.

Mini Çiçekli Hercai Menekşe Var Mıdır?

Bu bitkinin birçok farklı kültivarı bulunmaktadır. Mini çiçekli olanları bunlardan biridir. Farklı renklerde mini çiçeklere sahip olan hercai menekşeleri bulmak mümkündür. Bu mini çiçekli türler tıpkı menekşe gibi bakım isterler.

Hercai Menekşe Ne Zaman Dikilir?

Hercai menekşe tohumunu yaz sonunda ve sonbahar aylarında dikmeniz daha iyi olacaktır. İlkbaharda da ekim yapabilirisiniz ancak daha uzun süreler boyunca çiçekli kalabilmesi için sonbaharda ekmek daha iyi olacaktır. Ekim zamanı bulunduğunuz iklime de bağlıdır. Havanın çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.

Hercai Menekşe Ne Zaman Çiçek Açar?

Hercai menekşenin çiçek açma dönemi bulunduğunuz iklime göre değişiklik gösterir. Bir kez çiçek açtıktan sonra, sıcakları görüp kuruyana kadar çiçeklenmeye devam ederler. Tohumdan yetiştirildiğinde 9 ila 12 hafta arasında çiçek açacak olgunluğa erişirler.

Mor hercai menekşe çiçeği
Mor hercai menekşe çiçeği

Hercai Menekşe Renkleri Nelerdir?

Hercai menekşe renkleri çok farklı farklıdır. Tek renge sahip olan çiçekler olduğu gibi 2, hatta 3 farklı renkli hoş çiçekler de görebilirsiniz. Mor hercai menekşe, mavi hercai menekşe ve sarı hercai menekşe en çok tercih edilenlerden bazılarıdır.

Hercai Menekşe Güneş İster Mi?

Bu bitki doğrudan güneş almayı pek sevmese de, aydınlık ve yarı gölge alanlarda yetişirler. Balkonda bakım yapacaksanız, doğuya bakan ya da batıya bakan bir cephe bu bitki için ideal olacaktır. Hava çok sıcak olmaya başladığında ise kuruyacaktır.

Comments
All comments.
Comments