Karanfilgiller (Caryophyllaceae) içerisinde yine karanfil cinsine bağlı süs bitkisi çiçekleri arasında yer alan hüsnüyusuf çiçeği birçok hibrit ve kültivara da sahiptir. Bu çeşitlerin bazıları çok güzel kokulu olmak ile birlikte hüsnüyusuf, bilimsel olarak Dianthus barbatus şeklinde adlandırılmaktadır.
Aslında çok eski tarihlerden bu yana bilinen bu çiçek, bir bahçe bitkisi olarak günümüze kadar kesme çiçekçilik için de kullanılmıştır. Çünkü tam bir vazo çiçeği olarak dekorasyonda çok keyifli bir görüntüsü yer alır. Karanfiller ile aynı ailede bulunması ile birlikte tıpkı karanfil gibi yaprakları fırfırlı bir görünüme sahip olan bu çiçek, büyüleyici güzelliği ile birçok farklı renge sahiptir. Hatta bu yapısı ile mükemmelliği temsil eden çiçekler arasında gösterilir.
Hoş ve baharatlı kokuya sahip olması ile birlikte renginin ve güzelliğinin sağladığı eşsiz görüntü bu çiçeğin aranjmanlar içerisinde kullanılmasını sağlar. Masa dekorasyonlarında ve salon dekorasyonlarında hüsnüyusuf çiçeği vazo içerisinde kullanılırken, renkleri ile ortama ayrı bir görüntü katar. Saksı ve bahçelerde de güzel çiçekleri ile en çok sevilen türler arasında yer alır.
Hüsnüyusuf Çiçeği Özellikleri
- Çok az fakat etkili bir kokusu bulunan hüsnüyusuf, insanlarda eşsiz bir etki bırakır.
- 2 yıllık bir bitki olarak birbirinden farklı ve uyumlu renklere sahip çiçekler açar. Bazen ise 3 yıl gibi bir ömrü de bulunabilmektedir.
- Çiçekleri arasında genellikle pembe ve beyaz ön plana çıksa dahi mor ve kırmızı renk tonlarında çiçekler de görülebilir.
- İyi yetiştiği bir ortamda 20-25 cm gibi bir boyuta ulaşabilmektedir.
- Yetiştirirken nazlı yapısı ile birlikte çok fazla ilgi ister.
- Çiçek açmaya başladığı andan itibaren de bulunduğu her ortamda ilgi çeker.
- Yeri değiştirilmeden örnek olarak ilkbahar yılında 1 yıl önce üretilmiş bir fide, güneş almayan bir yere dikilirse, 1 yıl çiçek açmayabilir. Çünkü belirtildiği şekilde narin bir yapısı bulunmaktadır.
- Aslında çok fazla güneş istemese de aydınlık ihtiyacı bulunurken, güneş aldığı açı değiştiğinde çiçek vermek yerine dal atmayı tercih eder.
- Bitkinin yaprakları dallar içerisinde karşılıklı bir çift olarak koyu yeşil yetişir. Çiçekleri ise bahsedildiği gibi farklı renklerde açabilir.
- Hüsnüyusuf çiçeği kışın -35 0C gibi soğuklara dahi dayanabilir. Hatta kar altında yaprakları zarar görmeden yaşamaya devam eder.
- Çok kuvvetli dondurucu ayaz havalarda ise zarar görme ihtimali bulunur.
Hüsnüyusuf Çiçeği Bakımı
Sağlıklı bir gelişim açısından hüsnüyusuf bakımı gerçekleştirirken birçok noktaya özen göstermek gerekir. Çünkü bu çiçek ifade edildiği şekilde çok narin bir yapıya sahiptir. Bu açıdan yetiştirilmesi sırasında mutlak bir şekilde sulamasından seçilen toprağa ve ışık açısından ısısına kadar birçok noktaya dikkat etmek gerekir.
Işık
Hüsnüyusuf güneş ışığından hoşlanan bir yapıya sahiptir. Bu yapısı ile birlikte bir saksı çiçeği olarak da yetiştirilebilir. İster saksıda ister bahçede yetiştirilirken güneş ışığı alabileceği şekilde doğru bir konuma yerleştirilmelidir. Özellikle gün içerisinde minimum 3 saat direkt güneş ışığı almak isteyecektir. Işık ortamdaki sıcaklığını da etkilemek ile birlikte gölge ortamda da hem aşırı sıcak hem aşırı soğuktan korumak gerekir.
Toprak
Ekim gerçekleştirmek için hüsnüyusuf çiçeği öncelikle tohumları toplandıktan sonra doğru mevsimde doğru toprağa ekilmelidir. İlkbahar veya yaz sonunu tercih etmeniz doğru olmak ile birlikte bu dönemde özel topraklı fide üretim kasaları kullanılabilir. Toprağın hafif asitli alkali ve nötr olması uygun olacaktır. Yüksek asitli topraklarda kök hızlı bir şekilde çürüyebilir.
Toprak ekim öncesinde derince çapalanmalı ve gübre eklenerek fideler toprağa ekilmelidir. Yetiştirmede zengin mineralli humuslu topraklar da fayda sağlayabilir. Özellikle saksı yetiştiriciliği yapılacak ise bitki reyonlarında görülebilecek paketli zengin toprak çeşitlerinden alarak kullanabilirsiniz.
Sulama
Hüsnüyusuf çiçeği tüm bahçe bitkileri gibi normal bir şekilde sulama işleminden geçirilmelidir. Yani bu çiçekte toprağın kuru kalmaması için yeterince sulama yapmak gerekecektir. Çok fazla sulama yapmak veya çok az sulama yapmak çiçekte gelişimi durduracak şekilde etki gösterir. Toprağın kurumasını engellemek açısından da saksılarda haftada en az 1-2 defa sulama yapmak iyi bir sonuç elde edilmesini sağlayabilir.
Budama
2 yıllık bir bitki olarak mevsimin geçmesi ile birlikte artık çiçek açmaya başlamayı durdurduğunda budama ihtiyacı olmadan kendini soldurmaya başlayacaktır. Bu dönemde tohumlanmaya başlayacağı için doğası icabı tohumlarını bırakmaya başladığı dönemde bu tohumları toplayabilir ve budama yapmadan bitkiyi bırakabilirsiniz.
Hüsnüyusuf Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Bu çiçeğin çoğaltılması için en önemli etken elbette çiçeklerin solması ile birlikte vermiş olduğu tohumlardır. Çiçeklerin solması ile birlikte toplayabileceğiniz bu tohumları kullanarak çiçeği çoğaltmak için özellikle Mayıs ayını tercih edebilirsiniz. Yarı gölgelik bir alanda doğru toprakta ekim yapabilirsiniz. Ekim sonrası elde edilen fideleri bahçeye veya saksılara dikerek, diğer bakım koşullarına riayet etmeniz vasıtasıyla sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Hüsnüyusuf Çiçeği Hastalıkları ve Zararlıları
Bu tip hassas çiçeklerde genellikle çiçek bitleri ve haşere ile karşılaşma olasılığı yer alabilir. Bu tip problemlerde ilaç kullanmayı denemeden püskürtme su vasıtasıyla zararlı böcekleri uzaklaştırabilirsiniz. İşlem sırasında püskürtülen suyun tazyikli olmaması ve çiçeğe zarar vermemesi noktasına dikkat etmek gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hüsnüyusuf çiçeği hakkında merak ettiğiniz bakımı ya da özellikleri ile ilgili soruların cevaplarına bu noktada ulaşabilirsiniz.
Tohumdan yetiştirmek için çiçek ilkbahar başlangıcından yaz mevsiminin ortasına kadar toprağa ekilebilir. Bu sayede ortalama 2 yıl ömrü olacak bir çiçek elde edilir.
Süslü ve renkli yapısı ile tam bir saksı bitkisi olarak tercih edilebilir. Çok fazla büyümeyen ve bakımında hassasiyet ile yaklaşılacak bu çiçek sağlıklı bir büyüme gösterecektir.
Pembe, beyaz, mor veya kırmızı gibi renklerde çiçek açabilen hüsnüyusuf çok naif bir kokuya sahiptir. Kokusu çok hafif olsa da insanda müthiş bir etki bırakır.