Hiç kimse evinde baktığı bitkinin kurumasını, çürümesini ve ölmesini istemez. Ancak yaygın yapılan bazı hatalar nedeniyle, bakımı basit olan bitkiler daha ölebilmektedir. Birçok zaman bitkilerin ölümüne iyi niyet neden olmaktadır. İç mekânlarda bakım yapılan bitkiler için yapay bir iklim yaratmak gerekir. Her bitkinin farklı bir ihtiyacı vardır.
İç mekân bitkisi yetiştirmek istiyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey, bitkinin türünü öğrenmek ve bu türün bakım şartlarını bilmektir. Bitkinin beklediği şartlara yakın koşullar sağlamak, gelişimlerinin rahat olmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hastalık ve zararlı gibi sorunlar gördüğünüzde hemen müdahale etmeniz gerekir.
İç mekânlarda bitki bakımıyla ilgili olarak en yaygın yapılan 8 hatayı sizin için derledik. Bu hatalar, bitkinizin ölmesinin temel nedeni olacaktır. İşte bitki bakımında en çok yapılan 8 hata…
Aşırı Sulama
Ev ortamında yapılan bitki bakımında yapılan en yaygın hata aşırı sulamadır. Aşırı sulama kök çürümelerine yol açmaktadır. Bitkinin sürekli olarak ıslak bir toprakta kalması ciddi sorunlar yaratabilir. Özellikle nemli toprakta kalmayı sevmeyen bitkiler kısa sürede çürüyebilir. Sulama programının bitkinin bakım şartlarına göre yapılması gerekir. Sulama programının oluşturulmasında en çok kullanılan yöntem parmağınızla topraktaki nem kontrolüdür.
Düşük Nem
Düşük nem özellikle tropik bitkilerin ölmesindeki en önemli sorundur. Özellikle kış aylarında bitkiler nem eksikliği yaşayabilmektedir. Havaların soğumasıyla birlikte evlerde ısıtma cihazları çalışmaya başlar. Bu da nemin büyük bir düşüş yaşamasına neden olur. Özellikle dışarıda yaşayan ve soğuklarla iç ortama alınan bitkiler için bu durum oldukça sorun yaratmaktadır. Düşük nem sorunu yaprak uçlarında yaşanan sıkıntıların temel nedenidir. Bu sorunu aşmak için saksının altına taşlı bir su tepsisi yerleştirmek yeterli olacaktır. Nem problemi yaşadığınız iklime bağlı olarak da ortaya çıkacaktır.
Yetersiz Işık
Özellikle kuvvetli aydınlık ortam isteyen bitkiler, ihtiyaç duydukları ışığı alamadığında solgun görünürler. Gelişme dönemlerinde ise daha cılız kalırlar. Yeni gelişen yapraklar olması gerekenden küçükse, bitkinizi daha aydınlık bir ortama taşımanız gerekebilir.
Isı Kaynaklarına Yakınlık
Ev bitkilerini klima, radyatör gibi ısı kaynaklarının yakınına ya da önüne yerleştirmek, bitkinin yaşamını yitirmesine neden olacaktır. Bu gibi durumda bitki gerekenden çok fazla ısı aldığı için dehidarasyon da oluşacaktır. Bu durum bitkilerin kış aylarında dinlenmesine de engel olacaktır. Kış ayında dinlenmeyen bitkilerin gelişimi çok daha yavaş olacaktır.
Yanlış Sulama Sonucu Tuz Oluşumu
Saksı bitkilerine özellikle gübre ve besin veriyorsanız, toprakta tuz oluşumunu da hesaba katmanız gerekir. Bitkiye yalnızca yaşamda kalacağı kadar su vermek, bir süre sonra topraktaki tuz oranının artmasına neden olacaktır. Bunu engellemek için bitkinize saksının drenaj deliklerinden çıkacak kadar su vermek gerekir. Bazı bitkileri banyoda yıkamak da bu anlamda faydalı olacaktır. Toprakta beyazımsı kabuklar görmeye başlayana kadar bunu fark etmeniz oldukça zordur.
Zararlıları ve Hastalıkları Görmezden Gelmek
Özellikle haşereler, iç mekân bitkilerinde hızlı bir şekilde çoğalabilir. Bu zararlıları yiyen böceklerin dışarda kalması nedeniyle, örümcek akarları, yaprak bitkileri, unlu bitler gibi birçok zararlı bitkinize musallat olabilir. Eğer bir istila durumu söz konusu olursa, bitkiniz zaman içinde ölecektir. Bu nedenle bitkinizi düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Haşerelere dair ilk belirtiyi gördüğünüzde hemen müdahale etmeniz gerekir. Yaprakları nemli bir bezle silmek birçok bitkide işe yarar yöntemlerden biridir.
Aynı durum hastalıklar içinde geçerlidir. Özellikle fazla neme bağlı olarak mantar hastalıkları yaygın biçimde görülmektedir. Bu tip bir hastalığı başlangıç evresinde fark etmek ve gerekli tedbirleri almak son derece önemlidir. Mantar hastalığına karşı ilaç kullanımı hemen hemen mecburidir. Bunun dışında toprağa kibrit batırma gibi bazı yöntemlere de başvurulabilir.
Cereyana Maruz Bırakma
Bazı bitkiler sürekli olarak esintili bir hava isterler. Bu tip bitkilerin rüzgara maruz kalması zarardan çok fayda getirir. Ancak bitkinizin türüne bağlı olarak rüzgar zarar veren bir duruma dönüşebilir. Özellikle bitkiyi bir pencere önüne koyuyorsanız ve bu pencere kış günlerinde dahi sürekli açılıyorsa, hem rüzgar hem de hızlı hava değişimi bitkinize zarar verir. Özellikle tropikal bitkiler bu durumdan çokça etkilenebilir. Bitkiyi böylesi bir durumda bırakmak, dışarıda bırakmakla aynı etkiye sahip olacaktır.
Saksı Değişimi Yapmamak
Bir bitki saksıya sığmayacak duruma geldiğinde, kökleri saksının içinde dolanmaya başlar. Bu durum bitkinin gelişimini kısıtlamasına neden olur. Bu tip bitkilerin toprakları çok daha hızlı kurur. Bunun temel nedeni köklerin toprağa oranla çok fazla olmasıdır. Saksı seçimi bitkinin türüne göre değişiklik gösterir. Kök gelişiminin durumuna göre bir seçim yapmak gerekir. Birçok bitkide drenaj deliklerinden kökler çıkmaya başladığında saksı değişimi zamanının da geldiği anlaşılır.