İtalyan erik domatesi, düşük nemli ve salça yapmak için ideal olan özellikleriyle tercih edilen bir erik domates türüdür. Bu özellikleri onları konserve yapmak için de mükemmel bir tercih yapar. En iyi tada sahip domates salçası ve soslarından bazıları İtalyan erik domateslerinden üretilmektedir. İtalyan erik domatesi yetiştirmek için oldukça geniş bir ekim alanına sahip olmanıza gerek yoktur. İtalyan erik domatesini bahçenizin büyüklüğüne bağlı olarak, mümkün olduğunca çok dikebilirsiniz. Bu bitkiyi yetiştirmede önemli olan kriter ihtiyaçlarını düzgün bir şekilde giderebilmektedir. Ancak bu sayede sağlıklı ve hızlı büyüyen İtalyan erik domatesleri yetiştirebilirsiniz. Bu yazımızda zengin aromalı İtalyan erik domatesi nasıl yetiştirilir, nasıl dikilir, sulama ve çoğaltma işlemleri nasıl yapılır sorularınızın hepsine kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz.

İtalyan Erik Domatesi Nedir?

İtalyan erik domatesi olarak da adlandırılan Roma domatesi, adına rağmen tamamen İtalyan bir domates türüne ait değildir. Aslında İtalyan erik domatesi tarımsal araştırma servisi tarafından 1955 yılında oluşturulan bir Amerikan melezi bitkidir. Bununla beraber, Roma domatesi kısmen de İtalyan olduğu farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Bir melez olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu tür iki domates çeşidinin birleşimidir. Lezzetli ve çok yönlü amaçlarla kullanılmakta olan İtalyan erik domatesinin yetiştirilmesi çok zor değildir ve hızlı büyüyen bir domates çeşididir. İtalyan erik domatesleri A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir, bu sebeple bu tür domatesleri tüketmek lezzetli bir domates dışında sağlıklı bir tercihte olmaktadır.

İtalyan Erik Domatesi Özellikleri Nelerdir?

  • İtalyan erik domatesleri kullanım açısından çok yönlü bir bitki çeşididir.
  • İtalyan erik domatesleri pişirilmeden bir salatada da yenebilir fakat en fazla pişirildiğindeki eşsiz lezzetleri ile bilinmektedir. Dokusu ve özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, İtalyan erik domatesinin tadı yavaş pişirildiğinde, ızgarada pişirildiğinde veya kavrulduğunda katlanarak çoğalmaktadır.
  • İtalyan erik domatesi yaklaşık olarak 8 cm uzunluğa kadar gelişebilir ve şekli uzun bir yumurta gibi silindir yapıya sahiptir. Bu İtalyan erik domateslerinin rengine gelince, bu turuncudan koyu kırmızıya ve pembeye kadar farklılık gösterebilmektedir.
  • Doku söz konusu olduğunda, İtalyan erik domatesleri nispeten etli ve diğer domates türlerine kıyasla onlar kadar sulu olmayan pürüzsüz ve kalın bir yapıya sahiptir. İtalyan erik domatesleri çok fazla tohum içermeyen düşük nemli bir yapıya sahiptir, bu sebeple bu tür domatesler soslar, salçalar vb. için kusursuz bir tercihtir.

İtalyan Erik Domatesi Nasıl Yetiştirilir?

İtalyan erik domatesi nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını birlikte inceleyelim. Açıkçası bu bahçecilik faaliyeti, normal domateslerin bakımı ve yetiştirilmesinden çokta değişik değildir. Bununla beraber, İtalyan erik domatesinin yetiştirilmesi söz konusu olduğunda, domatesleri etkileyen en yaygın hastalıklardan ikisine karşı daha dayanıklı oldukları için bakımında daha az zorluk yaşarsınız. İtalyan erik domatesinin dikim işleminden sonra, ona özen göstermek ve büyümesine tanık olmak oldukça önemlidir. Bunun önemli olma nedeni İtalyan erik domatesinin yaklaşık 15 ila 30,5 cm uzunluğuna ulaşır ulaşmaz, bitkinin yerden büyümesini desteklemek için kazıkla sabitlemeniz gerekmektedir. İtalyan erik domatesini ilkbahar veya yaz döneminde ektiğiniz zaman yaklaşık 73 ila 80 gün içinde olgunlaşma aşamasına ulaşır. En lezzetli ve sağlıklı İtalyan domateslerini yetiştirmeniz için her gün 6 ila 8 saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bir yere ekmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu domates türünü 61 ila 91 cm aralıklarla dikmelisiniz. İtalyan erik domateslerini saksılarda kolayca yetiştirebilirsiniz. Bu yöntemi tercih ederseniz göz önünde bulundurmanız gereken en önemli hususlardan biri saksı seçimidir. İtalyan erik domatesi için en iyi saksı türü iyi drenaj ve kök havalandırmasına sahip saksı çeşitleridir.

İtalyan Erik Domatesi Dikimi ve Bakımı Nasıl Yapılır?

İtalyan erik domatesini dikmeye başlamadan önce, bu süreçle ilgili birkaç önemli detayı bilmeniz oldukça önemlidir. İlk olarak İtalyan erik domatesiniz için toprağı hazırlamanız gerekmektedir. İtalyan erik domatesi tohumlarını 6.2 ila 6.5 arasında bir pH seviyesine sahip toprağa dikmeden önce kompost veya yavaş salınımlı bir gübre eklemelisiniz. Ardından, İtalyan erik domatesini oldukça düzenli biçimde sulamanız şarttır. Bu sulama işlemi haftada en az bir kez olmalıdır, ayrıca toprağı kurudukça tekrar sulayabilirsiniz.  İtalyan erik domatesi oldukça hızlı büyüyen bir domatestir, bu sebeple özellikle ilk birkaç hafta boyunca özen göstermek önemlidir. İtalyan erik domateslerini bir saksıya ekmek istiyorsanız, toprağı gevşek bir organik madde karışımı ile hazırlamak oldukça önemlidir. İtalyan erik domateslerinin saksılara ekilmesi ile ilgili önemli bir detay da bitkinin dikey büyümesini desteklemek için kazıkları önceden yerleştirmeniz gerektiğidir. Bu sayede, İtalyan erik domatesiniz iyi ve sağlıklı büyümek için gereksinim duyduğu şeylere sahip olur. Ekim yaptığınız saksıyı günde 6 ila 8 saat arasında doğrudan güneş ışığı alabileceği bir yere yerleştirmelisiniz.

İtalyan Erik Domatesi Nasıl Sulanmalıdır?

Daha öncede belirtildiği gibi İtalyan erik domatesinin sulanması, özellikle büyüme döneminde, haftada en az bir kez olacak şekilde yapılmalıdır. Bu domateslere sığ sulama işlemi yapılmaktan kaçınılmalıdır. Bunun yerine, haftada bir defa derin sulama işlemi önerilmektedir. Bu sulama biçimi çiçek açan uç çürüklüğü ve bölünmüş derilerin ortaya çıkmasını engelleyebilmektedir. Bu sebeple, İtalyan erik domatesinin sığ bir biçimde değil, sadece yüzeye dikkatlice sulanması oldukça büyük bir öneme sahiptir. Düzgün bir gelişime sahip olması için İtalyan erik domatesini derin bir sulama ile iyice suladığınızdan emin olmalısınız.

İtalyan Erik Domatesi Nasıl Çoğaltılır?

İtalyan erik domatesini tohum ile çoğaltabilirsiniz. İlk olarak tohumun 6 ila 8 hafta içinde son dondan önce iç mekanlarda yetiştirilmesi gerekir. Dış ortam ekimini yapmak için hazırlık süreci fidelerin aşamalı olarak sertleştirilmesinden oluşmaktadır. Hava sıcaklığının 10 derecenin altına düşmediği gece onları açık havada dış ortama taşıyabilirsiniz. Aşırı rüzgarlı veya soğuk hava şartlarında, bir kloş veya bitki örtüsü kullanılması şiddetle önerilmektedir. İtalyan erik domatesi için nem gerekli olduğundan, bunu sağlamalısınız. Bu işlem bitkinin yabani otlarını da tutabilen doğal malç ile kapatılarak yapılmaktadır. Bunların haricinde yukarıda anlatılan şekilde bakım ve sulama koşulları gerçekleştirildiği takdirde bitkinin gelişmesi de oldukça kolaylaşacaktır. Çoğaltma işleminden yaklaşık 70 veya 80 gün sonra domateslerin olgunlaştığına tanık olabilirsiniz.

İtalyan Erik Domatesinin Hastalıkları Nelerdir?

İtalyan erik domateslerine ve genel olarak her türlü domatese bakmanın en önemli kısmı, zararlılara ve hastalıklara karşı dikkatli olmaktan ibarettir. İtalyan erik domatesinizin yakınında bir veya iki böcek fark ederseniz, çok fazla kaygılanmanıza gerek yoktur. Bu tip durumlar direk böcek ilacı satın almak için acele etmemelisiniz, çünkü böcek ilacı kullanmak en iyi tercih olmayabilir. Domates bitkilerinize böcek öldürücüler veya diğer toksik maddeleri uyguladığınızda yalnızca zararlı böcekler değil, birçok faydalı böcekte yok olacaktır. Bu sebeple en başından bazı tedbirler alarak İtalyan erik domatesini hastalıklardan ve zararlı canlılardan rahatlıkla koruyabilirsiniz.

İtalyan Erik Domatesini Hastalıklardan Korumak İçin Almanız Gereken Tedbirler Nelerdir?

Bütün bahçe uzmanları, en iyi tedavinin engelleme olduğu konusunda hemfikirdir, bu sebeple, domates hastalıklarından korunmak için birkaç temel önleyici tedbir almak oldukça önemlidir.

  • İtalyan erik domatesi yetiştirirken besin değeri açısından zengin toprak ve gübre kullanılması gerekir.
  • Erik domatesleri haftanın belirli bir gününde ve düzenli olarak sulamalısınız.
  • İtalyan erik domatesini korumak için etrafını düzenli tutmalı, yabani otlardan ve hastalıklı bitkilerden arındırmalısınız.
  • Hastalıkların yayılmasını engellemek için yalnızca temiz ve hijyenik aletler kullanmalısınız.
  • İtalyan erik domatesinin hasta bitkilerini çekip koparmalı ve etkilenen bitki yapraklarının hastalığı taşımaması için budamalısınız.
  • Fazla nemin, yanıklık, yaprak lekesi hastalıkları, fusarium solgunluğu ve verticillium gibi mantar bitki hastalıkları için çoğunlukla oldukça elverişli olduğunu unutmamalısınız. Mantar enfeksiyonlarını engellemek adına bitkilerinizi sabahları sulamalı, damla sulama sistemlerinden yararlanmalı ve malçlama yapmalısınız.
Reklam

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz