Kalanchoe dendiğinde dünyada süs bitkisi olarak en çok bakımı yapılan türlerden blossfeldiana olarak bilinir. Bu tür genel olarak küçük saksılarda, hediyelik amacıyla satılır. Kalanchoe blossfeldiana Türkçesi ‘kalanşo’ olarak bilinen bitkilerden biridir. Kimi yerlerde Emel Hanım çiçeği adıyla da bilinir. Crassulaceae familyasına ait olan bu bitkinin bakımı ise oldukça kolaydır.
Kalanchoe blossfeldiana türünün anavatanı Madagaskar’dır. Bu bitki Madagaskar’da Tsarantanana adı verilen dağların serin yaylalarında yetişir. Doğal ortamındaki toprak ise humuslu özellikler taşır.
Kalanchoe Blossfeldiana Özellikleri
- Bu türün tüm çeşitleri mini saksılarda satışa sunulur. Buna karşın yarım metreye kadar büyüyebilirler.
- Kalanchoe blossfeldiana sağlıklı bir gelişim için gece saatlerinde hafif serin havadar ortam tercih eder. Bitki gündüz saatlerinde suyu korumak adına nefes almaz.
- Yapraklarının iriliği, toprağa bağlı olarak değişiklik gösterir. Normal şartlarda yaprakları 5 santimden daha büyük olmaz. Buna karşın toprak humuslu ve azot açısından yeterliyse yaprakları kocaman olabilir. Bu şartlarda normale göre çok daha büyük yapraklar ortaya çıkar.
- Kalanchoe kelimesi esas olarak Çincedir. Kelimenin anlamı ise düşüp yeşerendir. Kırılan dallar ve yapraklar toprağa düştüğünde filizlenir ve büyümeye devam eder. Blossfeldiana ise Madagaskar kökenlidir. İlk olarak 1932 yılında Alman botanikçi Robert Blossfeld tarafından dünyaya tanıtılmıştır.
- Bu bitki yaz mevsimim sonu ve kış mevsiminin sonu arasında tomurcuklanır. Bu cinsin türlerinin tomurcuk vermesi, gündüz sürelerinin kısalmasına bağlıdır. Saksının bulunduğu yerde akşam saatlerinde ışık yanıyorsa tomurcuk vermeyecektir. Yıl içimde tomurcuk verebilmesi için günün en azından 12 saatini karanlıkta geçirmesi gerekir. Bu durum en az 45 gün sürmelidir.
- Tomurcuklandığında kış aylarında soğuk bir yerde duruyorsa, ilkbahar mevsiminde çiçek açacaktır. Sonbahar aylarında tomurcuk verdiğinde, sıcak bir ortama alırsanız kış mevsiminin ortasında çiçek açacaktır.
- Kalanchoe blossfeldiana esas türdür. Hibrit ya da kültivar değildir. Bitkinin sonbahar mevsiminde çıkardığı tomurcuklu çiçek sapları, yaz mevsiminin ortasına bazı durumlarda sonuna kadar tomurcuklanır ve çiçeklenmeye devam eder.
- Küçük saksılarda hediyelik amaçla üretilir. Evlerde pencere önünde, kayalık olan bahçelerde ve sukulent bahçelerinde yetiştirmeye de uygun bir bitkidir.
- Kış aylarında eksi 5 dereceye kadar soğuk havaları tolere edebilir. Buna karşın kuzeyden doğrudan rüzgar almaması gerekir. Kış aylarında yapraklarında kızarmalar başlar. Bu bir sorun değildir. Renk çeşitliliğinin tadını çıkarabilirsiniz.
Kalanchoe Blossfeldiana Bakımı
Kalanchoe blossfediana son derece az bakım isteyen bitkilerden biridir. Humuslu ve kumlu topraklarda çok iyi biçimde gelişirler. Sulamasının serin zamanlarda seyrek biçimde yapılması gerekir. Bakım için en çok dikkat etmeniz gereken konu ise bitlenme ve mantar hastalıklarıdır.
Güneş
Kalanchoe blossfeldiana günde en azından iki saat boyunda doğrudan güneş almalıdır. Gün boyunca ise kuvvetli aydınlık ortam isterler. İç mekânda yetiştirilecek olan bitkiler için bu çok daha önemlidir. Yaz mevsiminde sıcak zamanlarda ise öğle güneşinden korumak gerekir.
Toprak
Toprak seçen bir bitki değildir. Bununla birlikte süzek ve havadar bir toprak çok daha iyi gelişim göstermesini sağlar. Torf toprak bu bitki için yeterlidir. Açık havada 3 ölçü torf toprağa bir ölçü kum karıştırmanız faydalı olur. İç mekânda ise 2 ölçü torfta bir ölçü dere kumu karıştırarak ideal toprağı elde edebilirsiniz. Eğer gübreli pahalı bir toprak karışımı kullanırsanız, bitkiniz çürüyecektir. Bu nedenle basit seçimler yapmanız gerekir.
Sıcaklık
Kalanchoe türleri ilkbahardan yaz mevsiminin başına kadar oldukça hızlı gelişir. Yaz aylarında ise gelişim yavaşlar. Sıcaklığın şiddetine bağlı olarak yaz boyunca hiçbir gelişim göstermeyebilir. Yaz mevsimi sona erdiğinde ise yeniden gelişmeye başlar. Bu dönemde öncekine oranla daha gür gelişir. Sonbahar mevsiminde serinlikler arttıkça gelişim de hızlanır ve tomurcuklanma başlar.
Sulama
Sulama için mevsimin ne olduğuna çok bakmaksızın toprağın kupkuru olmasını beklemelisiniz. Toprak tamamen kuruduğunda sulamayı bol suyla yapmanız gerekir. Kış boyunca yeri çok fazla soğuk değilse sulamasanız daha iyi bile olabilir. İlkbahar mevsiminin sonu ve yaz mevsiminin sonu gibi az sıcak olan zamanlar bitkinin hızla geliştiği dönemlerdir. Bu dönemlerde toprak tamamen kurumadan sulama yapmanız faydalı olacaktır.
Saksı ve Toprak Değişimi
Kalanchoe blossfeldiana bakımında en yaygın yapılan hata, bitki çok küçük bir saksıda olduğu için hemen büyük bir saksıya dikmektir. Bu durumda bitkiniz kökleri çürür. Çok az kök geliştirdiği için küçük saksılarda iki, üç yıl boyunca sorunsuzca yaşarlar.
Toprak değişimini ise ilkbaharın serin günleri geride kaldığı zaman yapmalısınız. Tercih edeceğiniz yeni saksının, köklerin ancak sığacağı kadar olması gerekir. Mevcut kökler gövdenin üst başlangıç yeri, toprak yüzeyiyle aynı seviyede olmalıdır. Köklerin çok derinde kalmaması gerekir. Eğer toprağınız nemliyse sulama yapmamalısınız. Sığ toprakta dik duramazsa, ağır taşlarla destek verebilirsiniz. Birkaç gün içinde toprak tamamen kuruduğunda ilk sulamanızı yapabilirsiniz.
Ağır çömlek saksı bu bitki için en iyisidir. Kalanchoe blossfeldiana büyükçe ağırlaşır. Bu nedenle saksı sık sık devrilebilir. Eğer plastik saksı kullanacaksanız, dibine ağır taşlar koyabilirsiniz. Bu da işe yarayacaktır.
Budama
Çiçeklenmenin bittiği dönemde budama yapabilirsiniz. Bunun için en uygun zaman ise yaz mevsiminin sonudur. Bu dönemde budanan dalları toprağa hafif biçimde batırırsanız, kök salıp gelişmeye başlayacaktır. Kesip dikilen her dal sonbahar mevsiminde tomurcuklanır. Budamayı dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Yapraksız bırakmamaya dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Gübreleme
İlkbahar aylarından sonbahar ortasına kadar ayda bir kez bitki besini vermeniz fayda sağlayacaktır. Afrika menekşesi ya da orkide besini oldukça uygundur. Bunun yanı sıra genel kullanım amaçlı besin de verebilirsiniz. Bitki besini verirken, tavsiye edilen miktarın 3’te 1’i kadar vermelisiniz. Kalanchoe blossfeldiana oldukça tutumlu bir bitkidir. Verdiğiniz tüm besini depolar ve iradeli biçimde kullanır. Bitki besinini düşük dozda kullanmadığınız zaman kökler çürüyecektir.
Kalanchoe Blossfeldiana Nasıl Çoğaltılır?
Kalanchoe blossfeldiana çoğaltma işleminde iki farklı yöntem vardır. İki yöntemde de köklenecek olan çeliği az miktarda doğrudan güneş alacağı, havadar bir ortamda tutmanız gerekir.
Bu yöntemlerden ilki, bitkinin dalının kesilerek dikilmesidir. Bu yöntemi yılın herhangi bir zamanında kullanabilirsiniz. Bu yöntemle yaptığınız çoğaltma işleminin başarısız olma şansı neredeyse yoktur.
Kalanchoe blossfeldiana çoğaltmak için yaprak çeliğini de kullanabilirsiniz. Açık havada olduğu sürece bu yöntemde de kesin başarı elde edebilirsiniz. Evlerde bu yöntemi tercih etmeseniz daha iyi olur. Başarısız olma şansı vardır. Yaprak çeliğiyle çoğaltma için ideal zaman nisan ayının sonundan haziranın başına kadar olan dönemdir. Sağlıklı herhangi bir yaprağı kopararak bu işlemi yapabilirsiniz. Bir hafta boyunca, sık sulanan bir bitkinin dibinde yaprağı gömmeden bekletmelisiniz. Daha sonra toprağa yaprak sağının bir kısmı gömülü olacak şekilde dikebilirsiniz. Toprak tamamen kurumadan sulamamalı, mümkün olduğunda dokunmamalısınız. Yaprak zaman içinde köklenecek ve filizlenecektir.
Kalanchoe Blossfeldiana Sorunları
Kalanchoe blossfeldiana türüne ait tüm kültivarlar ve hibrit çeşitler oldukça dayanıklıdır. Buna karşın bazı sorunlara karşı da hassas bir bitkilerdir. Bu sorunlar ve çözümlerini aşağıda ele aldık.
Kökte Çürüme
Kalanchoe blossfeldiana bakımında en sık rastlanan sorunlardan biri kökte yaşanan çürümelerdir. Toprak nemli olduğu halde yapraklarda yumuşama ve pörsüme yaşanıyorsa, dip kısım kökleriyle çürür. Bunun temel nedeni ise fazladan sulama ve kumsuz topraklardır. Çürümenin yaşanmadığı yerleri keserek yeniden dikerseniz, bitkinizi kurtarabilirsiniz. Birkaç hafta içinde kendine gelecektir. Çiçeklenme döneminde bile bu yöntem işe yaracaktır. Çok kısa zamanda bitkiniz yeni kökler çıkararak, yaşamına devam eder.
Kök çürümelerinin bir diğer nedeni ise toprakta besin kalmamasıdır. Bu durumda bitki köklerle ilişiğini keser. Bunun nedeni köklerden koparak farklı bir yere sürüklenmek ve burada köklenmektir. Buna engel olmak için yukarıda belirttiğimiz düzende bitki besini verebilirsiniz.
Bitlenme ve Mantar
Bitlenme ve mantar hastalıkları Kalanchoe blossfeldiana türünü tehdit eden hastalıklardır. Genel olarak otamına bağlı olarak ortaya çıkar. Eğer bitkinizin yaprakları yapış yapış olmuşsa bunun temel neden bitkilerdir. Bitin çeşidine göre farklı mücadele yöntemleri vardır. Öncelikle ne tip bit olduğunu anlamalı buna karşı bir yöntem geliştirmelisiniz.
Kalanchoe blossfeldiana yapraklarında mantar hastalıkları da türeyebilir. Bu hastalığın genel nedeni ise bitlerdir. Bitlerin tahribatı sonrasında mantar hastalıkları da ortaya çıkar. Bazı bit çeşitleri, bitkilerin üzerinde gözle görülmeyecek yapıdadır. Bu durumda mantar hastalığının bitlerden kaynaklanmadığı düşünülür. Bunun yanı sıra güneşsiz, havasız ve fazla nemli ortamlarda bitkilerde mantar hastalıklarına neden olabilir. Özellikle küllenme çok yaygın bir hastalıktır. Kimi zaman küf, tozlanma, kararma ve çürüme gibi oluşumlarla yapraklar bozulur. Bunlar mantar sebepli olarak ortaya çıkar. Bu sorunun çözümü ise yaprakların günde en azından iki saat boyunda doğrudan güneş alması ve ortamın esintili, havadar olmasıdır. Eğer bu şartları sağlayamıyorsanız, son çare olarak Topas isimli ilacı kullanabilirsiniz.
Yaprak Sararması
Sık yaşanan sorunlardan bir diğeri de yaprakların sararması ya da yeterince gelişememesidir. Bu sorunun temel nedeni topraktan besin alamaması veya gece saatlerinde havasız, sıcak ortamda kalmasıdır. Saksıda baktığınız Kalanchoe blossfeldiana bitkisini gece saatlerinde havasız ve sıcak odalarda bulundurmamanız gerekir. Bu bitki az da olsa asitli toprakları sever. Toprak ve sulama düzenine dikkat etmek gerekir. Bunun yanı sıra toprakta alkalinlilik yüksek olduğunda besin verseniz daha iyi gelişemeyecektir. Yaprakları sarımsı bir yeşil renge sahip olur ve cılız kalır. Ayrıca kısa zamanda ölür.
Dal Kırılması
Kalanchoe blossfeldiana bakımında sık görülen sorunlardan biri de dal kırılmalıdır. Bu bitkinin dalları oldukça gevrektir. Bu sebeple güçlü ve sert bir etki kırılmasına yol açar. Kırılan dalları herhangi bir toprağa ektiğinizde kesinlikle tutacak ve çoğalacaktır.
Çelimsiz ve Uzun Dallar
Çelimsiz, uzun ve sarkan dalların oluşmasındaki temel neden güneşin yetersizliğidir. Her ne kadar ortamı kuvvetli aydınlık olsa da bu bitkinin günde minimum 2 sat doğrudan güneşe ihtiyacı vardır. Ayrıca gündüz saatlerinde güçlü bir gün ışığı olması gerekir.
Çiçek Açmama
Kalanchoe blossfeldiana türleri doğal ortamlarında yılda bir defa, gece süresinin en azından 12 saat olduğu dönemde tomurcuklanır. Bu dönemde bitkiniz akşamları ışığın yandığı bir ortamda kalıyorsa tomurcuk vermeyecektir. Kalanchoe blossfeldiana tomurcuklanmak için gündüz süresinin azalmasını bekler. Akşam ışığı yüzünden bu durumu anlayamazsa tomurcuklanmayacak sonuç olarak da çiçeklenmeyecektir.