Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Kalp Kalbe Karşı (Ceropegia woodii)
String of Hearts, Rosary Vine, Chain of Hearts, Hearts-on-a-string, sweetheart vine Ceropegia woodi

Kalp askısı, kalp dizgisi, tespih asması, Ceropegia Woodii olarak blinen sarmaşık formda bitki. Bu bitki bitki ailesine ait, çok güçlü olması ve uzun saplı yapısıyla öne çıkan benzersiz görünümüyle dikkat çeker. Daha çok Afrika’da görülebilen bu bitki tropikal ve nemli iklimleri de çok sever. Hem iç ortamda hem de dış ortamda bakımı oldukça kolay olan, yerini sevdikten sonra neredeyse hiç bakım istemeyen bu harika bitkiyle alakalı genel bilgileri vererek yazıya başlayalım.

Özellikleri

  • Kalp kalbe karşı çiçeği, 280 ana cins ve 1800 alt türden oluşan Apocynaceae familyasına ait bir türdür.
  • Genellikle alacalı yapraklarının değişik görünümü için yetiştirilir, sadece süs amaçlı kullanılır.
  • 2017 yılında, oldukça itibarlı bir botanik ödül olan Royal Horticulture Society tarafından verilen Garden Merit Ödülü’ne layık görülmüştür.
  • Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) bu türü istilacı olarak tanımlamıyor olsa da dış mekanda yetiştirmek isteyenlerin dikkatli olması konusunda uyarır.
  • Evinizde sarkıtarak yetiştiriyorsanız mutlaka drenajı iyi bir saksı kullanmalı, toprağının da üçte bir kum olan drenajı sağlayacak bir yapıda olmasına dikkat edilmeli.
  • Evinizin her köşesine harika kasvetli bir görünüm verebilir. Fakat ışık alabileceği köşeleri tercih etmeye özen gösterin.
  • Dış bölgelerde yetiştirecekseniz direkt güneş ışığına maruz kalmamasını sağlayın.
String of Hearts, Rosary Vine, Chain of Hearts, Hearts-on-a-string, sweetheart vine Ceropegia woodi
Kalp kalbe karşı bitkisinin yakından görünümü

Genel Bakış

  • Bu bitki her yedi santimde bir kere kalp şeklinde yapraklar oluşturur. Gövdesi ortalama 30-40 santim civarına kadar gelişebilir.
  • Yapraklarının üst kısmı beyaz, alt kısmı mor tonlarınadır. Sapları 90-100 santime kadar büyüyebilir.
  • İç ortamda büyütmek istiyorsanız, dış ortamda olduğuna göre daha yavaş ve küçük olabilirler.
  • Kaktüsleriniz için kullandığınız topraklarda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Eğer dilerseniz kum ve organik toprak karışımı iyi süzme sağlayan topraklar kullanabilirsiniz.
  • Kış aylarında daha çok güneş alamayacağı için yapraklarında solma görülebilir. Güçsüz görünse de bahar aylarında toparlayacaktır.
  • Sıcak aylarda hava 15 derecenin altına düşmediği sürece gölge alanlarda yetişebilir.
  • Hayvanlar için bazı tespihleri toksik olabilir. Dolayısıyla evcil hayvanlarınızdan uzak tutmayı düşünebilirsiniz.
Ceropegia Woodii
Ceropegia Woodii

Bakımı

Tespih asmasını iç mekanda yetiştirmek istiyorsanız, günde en az bir saat doğrudan güneş ışığı alabileceği bir noktaya yerleştirmeniz harika olacaktır. Açık havada bakmak istiyorsanız da çok kızgın güneşe maruz bırakmadan yarı gölge köşelerde oldukça mutlu olacaktır. Tespih asması bitkinizi direkt güneş ışığına maruz bırakmadan ve rüzgarın şiddetli olduğu noktaların ortasına koymadan yetiştirin. Tespih asmasını düşük ışıkta yetiştirmek, büyümesini değil ama yaprakların renklerinde farklılıklar oluşmasına neden olabilir. Düşük ışıkta yetişen kalp kalbe karşı bitkisi yapraklarının altında hafif morumsu bir renk tonu ve daha az alacalık olmasına sebep olacaktır.

İdeal konumu seçmekte zorlanıyorsanız direkt güneye veya batıya bakan pencerelerin yakınlarında yetiştirmeyi düşünebilirsiniz. Türkiye’de yaşıyorsanız, sıcak aylarda hava sıcaklığının 10 derecenin altına düşmediği sürece dışarıda tutabilirsiniz. Yine aynı şekilde kış aylarında da hava sıcaklığı 10 dereceye düşmediği sürece dışarıda tutabilirsiniz. Akşam saatlerinde sıcaklıklar düşmeye başladığında yeniden içeriye alarak koruyabilirsiniz.

Dışarıda özellikle toprağa yakın yerlere astıysanız, bu türün küçük bezelyeye benzeyen tohumcuklarının toprağa değdikleri anda yayılmaya meyilli olduğunu unutmamalısınız. O yüzden peyzaj için kullanacaklara tavsiyem, dikkatli olup gözünüzü ayırmayın. Tespih asmanız için bilmeniz gereken en önemli şey de toprağının iyi drene olduğundan emin olmalısınız. Sulama yaptığınızda suyu tutmaması için geçirgen topraklar kullanmalısınız.

Sulama

Yukarıda da bahsettiğim gibi bu bitkiyi sularken oldukça dikkatli olmalısınız. Toprağın üst kısmının kuruduğundan emin olarak sulama yapmalısınız. Böylece bitkinizi aşırı sulamamış olursunuz ve içiniz rahat edebilir. Yaz aylarında haftada bir kere toprak tamamen kurumaya başladığında. Kış aylarında ise toprak kuruduğunda üç dört haftada bir kere sulayabilirsiniz. Kış aylarında tespih asmanız uyku moduna girecektir, dolayısıyla bu aylarda çok yormadan sulamalı, solgun görünmesine aldanmadan kış aylarını atlatmasını sağlamalısınız.

Comments
All comments.
Comments