Bugün, iyi şansı simgeleyen son dönemlerin en popüler türlerinden birinin üzerinde duracağız. Kumkuat ağacı; Asya kıtasına özgü, enteresan bir tür. Kabuğu dahil yenilebilen, ekşi ve tatlı tonlarda tadı geçişler barındıran güzel bir meyvesi var. Türkiye’de kamkat, kamkuat, kumkuat, kumkat gibi çok farklı isimlerde anılsalar da bu işin doğrusu Kamkat’dır arkadaşlar. Saksıda ya da arka bahçenizde bir köşede kolayca yetiştirebileceğiniz kamkat ağacı ile alakalı bildiklerimi ve derlediklerimi bu yazıda sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kamkat ağaçlarının en güzel yanları, tek bir ağaçtan meyve alabilmenizdir. Kendi kendilerine tozlaşarak ürerler ve bu güzel meyveleri oluştururlar. Birçok ağaçta en az iki ağaç gerekiyor biliyorsunuz, kamkat ağaçlarında bu yok. Mis gibi tek başlarına meyvelerini veriyorlar. Bonsai olarak da kolayca yetiştirilebilen bu ağacın genel özelliklerine, nasıl nereden bulunacağına ve bakımı ile alakalı püf noktalara değinelim.
Kamkat Fidanı Nereden Bulunur?
Kamkat fidanı nereden bulunur sorusunun ilk cevabı, çiçekçiler. Oldukça popüler olan bu tür, kolayca çiçekçilerden temin edilebilir. Semt pazarlarına da uğrayan seyyar çiçekçilerden de satın alabilirsiniz. Yine aynı şekilde hemen hemen tüm pazaryeri sitelerinde kamkat fidanı bulmak mümkündür. İnternetten kolayca satın alabilirsiniz. Oldukça popüler bir narenciye türü olan kamkat, muhtemelen siz bu yazıyı okuduktan sonra hemen her yerde gözünüze çarpacaktır. Kamkat fidanı satın almadan önce fidanınızı gidip görmenizi öneririm. Bakımı kolay olan bir ağaç türü olsa da kamkat fidanınızın kök yapısının sağlam olduğundan emin olmanız gerekir. Kök yapısı sağlam bir kamkat fidanı, gübre ve toprak ile alakalı daha az sorun yaşamanızı sağlar. Bu nedenle kamkat fidanı satın almadan önce mutlaka ama mutlaka kök yapısını sorun, sağlam olduğundan emin olun.
Kumkuat Fidanı İçin Uygun Toprak ve Saksı Seçimi
Kamkat bonsai olarak yetiştirebileceğiniz bir tür. Tabii her zaman saksı ve toprak seçimine dikkat etmeniz gerekir. Limon çekirdeği yetiştirme yazımda bahsettiğim toprak seçimine ek olarak burada da özet geçmek istiyorum. Kamkat ağacı saksı ve toprakları için öncelikle bonsai toprağı konusunu iyi benimsemeniz gerekir. Kamkat satın aldığınızda mevcuttaki saksı ve toprağına, bahar aylarından önce dokunmanızı önermem. Hevesle aldığınız fidanınızı hemen daha güzel bir saksıya geçirmek istebilirsiniz bunu anlarım. Fakat bonsai saksı değişimi kuralları burada da geçerlidir. Saksı değişimini bahar aylarından önce yapmamanız gerekir. Kamkat toprağında şu oranları kullanabilirsiniz;
- Mevcut ağacınızın muhtemelen kötü olan toprağından %10
- Tarımsal perlit %30
- Kaliteli torf %10
- Akadama ya da volkanik kaya %50
Kamkat Fidanı Konumlandırma Önerileri
Her narenciye türünde olduğu gibi bu benzer türde de güneş ışığı çok önemli. Günde hangi sıcaklıkta olursa olsun 6-7 saat güneş ışığı görmesi çok önemlidir. Bu şekilde ağacınızın kök gelişimi üst seviyede olacaktır. Daha sağlıklı olacaktır. Kamkat fidanınızı ev içerisinde yetiştiriyorsanız, pencere kenarında konumlandırmanız gerekir. Güney cepheye bakan bir pencere varsa, o tarafta konumlandırmanız ağacınızın için çok büyük iyilik olacaktır. Soğuk kış günleri geride kaldıktan sonra sağlıklı ve tatlı meyveler alabilmek için balkona ya da terasa çıkartabilirsiniz. Tabii bu sıcakların 18 derece ve üstü olduğunu belirteyim. Kamkat fidanları 18 derecenin altını çok sevmezler. Sıcaklığı ve nemi çok severler. Ev içerisinde yetiştirecekseniz yanında bir tas su koyarsanız, o nem ağacınıza yetecektir.
Kamkat Ağacı Sulaması Nasıl Yapılır?
Bir ağaç yetiştirmenin en önemli noktası sulama periyotlarının düzgünlüğüdür. Kamkat ağacının toprağını her daim nemli tutmanız gerekiyor. Toprağı zaten kaliteli olacağını varsayıyorum ve kurudukça sulamanızı öneriyorum. İyi bir süzme yeteneği olan toprağınız kurudukça nemlendirin. Sırılsıklam olmasının önüne geçmek için kurudukça az az sulamayı adet edinin. Toprağın kuruluğunu kontrol edebilmek için parmağınızı toprağa 3-4 santim kadar girecek şeklinde bastırın ve dipte nem, rutubet olup olmadığına bakın.
Kamkat Ağacı İçin Gübre Önerisi
Kamkat ağaçlarının bakımının kolay olduğunu belirtmiştim. Bu ağacın bakımı için düzenli olarak gübreleme yapmanız gerekir. İlkbahar başında yavaş salınımlı narenciye için uygun gübrelerden verebilirsiniz. Bitkiniz büyüdükçe sıvı gübrelerle dengesini bulmasına yardımcı olabilirsiniz.