Kanayan kalpler sarmaşığı ya da ağlayan kalpler çiçeği olarak da bilinen bu bitki papaveraceae (Gelincikgiller) familyasının bir üyesidir. Eski botanik adı Dicentra spectabilis olan bu bitki Lamprocapnos spectabilis türüdür. Anavatanı ise Asya'da Sibirya ve Japonya arasında kalan bölgedir.
Bu bitkiye İngilizcede bleeding heart ve Dutchman's trousers isimleri verilmiştir. Kış aylarının sonunda ve ilkbahar aylarında çiçek verirler. Serin iklimlerde yaşarlar. Sıcak iklimlerde yetiştirmek pek mümkün değildir. İlkbahar aylarında köklerinden sürgünler çıkarır. Sürgün dallar en fazla 1 metre uzamakta ve çiçeklenmektedir. Ektikten sonraki ilk birkaç yıl boyu daha kısa ve dalları daha az çiçekli olacaktır. Yıllar içinde güçlendikçe daha gösterişli ve güçlü bir şekilde gelişir.
Kanayan Kalpler Çiçeği Özellikleri
Kanayan kalpler sarmaşığı tipik bir büyüme döneminde genellikle her saptan 20 civarında küçük çiçekler üretir. Yaz mevsiminin ortasında bitkinin yaprakları sıcağı etkisiyle birlikte durgunlaşmaktadır. Çiçeğin sıcağa yönelik hassasiyeti nedeniyle soğuk bölgelerde çok daha rahat bir şekilde gelişim göstermektedir. Sıcak bölgelerde bu bitkinin yetiştirilmesi hayli zordur. Bunun yanı sıra çiçekleri de son derece narindir. Kuvvetli esen rüzgarlardan bitkinin korunması gerekir.
Kanayan kalpler çiçekleri aşağıya doğru kalp şeklindedir ve damlıyor izlenimi verir. Bu nedenle kanayan kalplar çiçeği adını almıştır. Bu bitkinin özel olarak geliştirilmiş, iri çiçekleri kültivarları bulunmaktadır.
Bu sarmaşık, genel olarak ciğer otu, karacaot ve göğcegözü gibi bitkilerle aynı dönemde çiçek açmaktadır. Bu çiçeklerin bulundukları ormanların seyri oldukça keyiflidir. Haftalarca süren çiçeklenme döneminin ardından kanayan kalpler çiçeği, durgunlaşır ve çiçekleri solmaya başlar.

Kanayan Kalpler Çiçeği Bakımı
Kanayan kalpler çiçeği bakımı esasen oldukça basittir. Ancak bu doğru koşulları sağlamanız gerekir. Özellikle iklim, toprak seçimi ve sulama periyotlarına dikkat edilmesi gerekir.
Toprak
Kanayan kalpler çiçeği, toprak bakımından humuslu ve organik madde içeren toprakları sever. Bununla birlikte eğer yaz mevsimi aşırı sıcak geçmiyorsa her türlü toprakta büyüyebilir. Toprağın pH seviyesi konusunda ise seçici değildir. Killi ve bol humuslu bir toprak seçmeniz faydalı olacaktır. Toprağın aynı zamanda gevşek olması da gerekir. Yalnız toprak iyi şekilde gübrelenmiş olmalıdır. Bu bitkinin bol ve gösterişli çiçekler vermesi, gübrelenmesine ve kış aylarında ağır don zamanları yaşamasına bağlıdır.
Işık
Bu bitki kısmen gölgeli alanları tercih eder. Çiçeğini erkenden açan kanayan kalpler sarmaşığını, bahçede her yıl yaprak döken bir ağacın yanına dikmeniz iyi olacaktır. Bu çiçek, ağaç yapraklarını dökene dek büyüyüp gelişecektir. Aynı zamanda böylesi ağaçlar, kanayan kalpler sarmaşığının yaz güneşinden korunmasını da sağlar.

Sulama
Kanayan kalpler sarmaşığını, özellikle sıcakların arttığı dönemde yaz boyunca sulamanız gerekir. Sulamada yaşanacak en ufak aksaklık, bitkinizin sonbahar ya da ilkbahar mevsimine kadar solmasına yol açabilir. Eğer hava sıcaklıkları çok fazlaysa, sulamanız da işe yaramayabilir. Kanayan kalpler çiçeğinin ormanlık alanlarda yetişmeye uygun olduğunu ve nemli çevreye ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız.
Isı ve Nem
Yaz aylarında hava iyice ısındığı zaman kanayan kalpler sarmaşığının çiçekleri sararmaya başlar. Bu durum çiçeğin kış için enerji depoladığını gösterir. Böylesi bir durumda endişe etmenize gerek yoktur. Bu bitki için ideal sıcaklık aralığı 12 ila 24 derecedir. Yaşadığınız yerde sıcaklık bundan daha yüksekse, bitkiyi mutlaka gölgelik bir alana dikmeli, sulama periyodunuza özen göstermelisiniz. Bu harika çiçek, yüksek nem oranlarını da tolere edebilmektedir.
Gübreleme
Kanayan kalpler çiçeğine bahçede bakıyorsanız gübreleme her zaman ihtiyaç değildir. Aslında toprağa bağlı olarak gübreleme yapmak gerekir. Eğer en baştan iyi gübrelenmiş, doğru toprağa ekim yaparsanız, gübreleme ihtiyaç olmayacaktır. Ancak toprağın verimi düştüyse gübre kullanmanız gerekebilir.
Çiçeklenmesi
Kanayan kalpler sarmaşığı ilkbahar aylarının başlarında hava serin gittiği sürece arka arkaya sürgünler çıkacaktır. İklim koşullarına bağlı olarak ilkbahar aylarının ortasından ya da yaz aylarının başından itibaren çiçeklenmeye başlarlar. Çiçeklenme süresinin ne kadar süreceği de gene havanın serinliğine bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Kışın don olaylarının yaşanmadığı yerlerde bu bitkinin çiçek açmama ihtimali vardır. Don olayı yaşanmasa da çiçek açabilir ancak kış mevsimi hafif geçiyorsa, bu bitkinin çiçeklenmesi oldukça zordur.
Saksıda
Kanayan kalpler çiçeğini kalın kenarları olan toprak bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Saksınızın büyük olması gerekir. Saksı için killi toprak kullanmanız gerekir. Sıcağı köklere ileten topraklarda, bu sarmaşığın hayatta kalma ihtimali oldukça düşüktür. Yaz boyunca ise hiçbir zaman doğrudan güneş almaması gerekir.

Kanayan Kalpler Çiçeği Budaması
Büyüme döneminde tekrar çiçekleneceği için bu bitkinin budanmasına ya da solan kısımlarının bitkiden ayrılmasına gerek yoktur. Eğer tohum almak istiyorsanız, çiçeklere dokunmamalısınız. Çiçeklerin şekilleri bozulmaya başladığın budama yapabilirsiniz.
Kanayan kalpler sarmaşığının yapraklarındaki saçaklar bir süre sonra rahatsız edici bir görüntüye bürünebilir. Bu durumlarda taban hizasına kadar kesmenizde sakınca yoktur. Bu yapraklar kısa bir süre sonra yeniden çıkmaya başlayacaktır.
Kanayan Kalpler Çiçeği Çoğaltılması
Kanayan kalpler çiçeğini tohumla, kökten ayırmayla ve kök çeliği yöntemiyle çoğaltmak mümkündür.
Tohumla çoğaltma için sonbahar aylarının sonunu beklemelisiniz. Bu dönemde tohumları, suyu hemen süzdürecek, kumlu bir toprağa ekmeniz gerekir. 10 santimlik bir saksı tohumların gelişmesi için yeterli olacaktır. Tohumlar 4 santim aralıklarla, 1 santim derine ekilmelidir. Toprağın üst yüzeyi hafif kurur gibi olduğunda hemen sulama yapmalısınız. Kış aylarında dışarıda dondurucu soğuklarda kalmaları gerekir. Tohumlar ilkbahar ayları geldiğinde çimlenecektir. Çimlenme yaşadığında en cılız gördüklerinizi söküp alabilirsiniz. Kanayan kalpler çiçeği fidesi güçlendiği zaman 15 santim çağında bir saksıya tek başına dikmelisiniz. Yaz sıcakları geldiğinde ise fidenizi gölge bir alana almanız gerekir. Bu bitki yaz ayları gölge ve kuzey rüzgarı alan bir alanda geçirmek ister. Toprağının üst yüzeyi kurudukça sulamaya devam etmelisiniz. Sonbahar aylarında ise bahçede kalıcı yerlerine ya da büyük bir toprak saksıya dikim yapabilirsiniz.
Bitkiyi çoğaltmak için kökten ayırma yöntemini kullanmak istiyorsanız bunun için sonbahar ayının sonunu ya da ilkbahar ayının başlangıç dönemini tercih etmeniz gerekir.
Bunların yanı sıra kök çeliği yöntemini de kullanabilirsiniz. Bu yöntem genelde bitkilerin kış uykusu zamanında yapılır. Ancak kanayan kalpler sarmaşığında, çiçekler solduğu zaman yapmanız gerekir. Yine kış ortasındaki bir dönemde de bu yöntemi kullanabilirsiniz. Hatta iki zaman aralığında da kök çeliği almayı deneyebilirsiniz.

Kanayan Kalpler Çiçeği Hastalıkları ve Zararlıları
Bu bitki bahçede bakıldığı zaman büyük ihtimalle hastalık ya da haşere sorunu yaşamayacaktır. Bununla birlikte yaprak bitlerine ve küllenme sorununa daima dikkat etmeniz gerekir. Yapraklarda lekelenmeler görüyorsanız, en kestirme ve kesin çözüm bu yaprakları keserek ana bitkiden uzaklaştırmaktır. Nemli topraktan hoşlanmakla birlikte çok ıslak bir toprakta uzun zaman kaldığında kök çürümesi sorunları yaşanabilir. Evdeki bitkinizin bit ve örümcek sorunu yaşama ihtimali daha fazladır. Böylesi bir sorunu tespit ettiğinizde ilaçlama yapmanız gerekir.