Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Karyağdı Çiçeği (Pilea Cadierei)
Saksıda karyağdı çiçeği

Karyağdı çiçeği, gösterişli yaprakları için yetiştirilen, bakımı oldukça kolay olan bitkilerden biridir. Bitki bakımına yeni başlayanlar için oldukça idealdir. familyasının üyesi olan karyağdı çiçeği, Pilea cadierei türüdür. İngilizcede Aluminum plant olarak bilinir. Anavatanı ise Çin’in güneyinde bulunan yağmur ormanlarıdır. Bu bölgede 500 ila 1500 metre yüksekliklerdeki sis ormanlarında yaşarlar.

Karyağdı Çiçeği Özellikleri

  • Karyağdı çiçeğinin dalları 40 santime kadar uzar. Uzayan bu dallar yapraklarını döktüğünde, dipten kesilmelidir. Bu sayede yeni ve genç dallar çıkaracaktır. Dipten sürekli olarak yeni sürgünler çıkarır.
  • Koyu gölge alanlarda desenleri silik, yeşili ise daha çok olur. Kuvvetli aydınlık ve az da olsa güneş alan yerlerde yapraklarının renkleri daha canlı olur.
  • Az güneş alan, yarı gölge yerleri severler. Kış aylarında eksi 6 dereceye kadar dayanır. Koşullara bağlı olarak yaprakları ve dalları zarar görebilir.
  • Akdeniz ve Güney Ege’de rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bahçe bitkisidir. Bir süre sonra iyi bir yer örtücü haline gelir. Bu iklimlerde 40 derecede gelişimi çok iyidir. Ancak az güneşli yerlere dikilmeleri ve susuz bırakılmamaları gerekir.
  • Karyağdı çiçeği terarium ve paludarium içinde yetiştirilmeye de uygun bitkilerden biridir.
Karyağdı çiçeği yapraklarına yakından bakış
Karyağdı çiçeği yapraklarına yakından bakış

Karyağdı Çiçeği Bakımı

Karyağdı çiçeğinin bakımı son derece kolaydır. Özel bir ilgi göstermenize hiçbir gerek yoktur. Bunun yanı sıra bakımla ilgili özel bilgilere de gerek yoktur. Yüksek sıcaklıklarda, nemli, aydınlık bir ortamda kolayca gelişecektir. En önemli konu, sulamadır. Sulamaya dikkat etmeniz gerekir. Kısa zamanda az bir bakımla gösterişli yapraklar verecektir.

Konum

Pilea cadierei, yıl boyunca sıcak ancak doğrudan güneş almayacağı bir yerde daha iyi olacaktır. Bahçede bakım yaptığınızda 40 derecelik sıcaklıkları tercih eder. Bununla birlikte soğuk yerleri pek sevmemektedir. Eksi 6 derecenin altındaki soğuklara dayanamaz. Saksıda bakıyorsanız kuvvetli aydınlık oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra havadar bir pencere yanında olması faydalı olacaktır. Aydınlık azalırsa, yapraklarının desenlerini yitirecektir. Az da olsa doğrudan güneş alması da faydalı olacaktır.

Toprak

Pilea cadierei, toprak seçmeyen bitkilerden biridir. Normal bir saksı toprağı son derece yeterli olacaktır. Bununla birlikte aşırı verimsiz toprakları kullanmasanız daha iyi olacaktır.

Saksıda karyağdı çiçeği yaprakları
Saksıda karyağdı çiçeği yaprakları

Sulama

Bahçede bakım yapıyorsanız, özellikle sıcak aylarında susuz bırakmamalısınız. Havalar soğumaya başladığında ise sulama sıklığını azaltın. Saksıda baktığınız karyağdı çiçeğinde, toprağın üst kısmı kuruduğunda sulama yapabilirsiniz. Saksıyı havadar bir yerde tutuyorsanız, nem oranını artırmak için birkaç günde bir kez yapraklarına su püskürtebilirsiniz.

Gübreleme

Karyağdı çiçeği, çok sayıda desenli ve gösterişli yapraklar geliştirir. Bu yaprakları bitki besiniyle desteklemek iyi bir fikir olacaktır. Bahar ayıyla birlikte 2 haftada bir kez yarı dozajda dengeli sıvı gübre verebilirsiniz. Bununla birlikte bitkiyi ilk satın aldığınız yıl ve saksı değişiminin ardından bir yıl boyunca gübrelemeye gerek yoktur.

Budama

Pilea cadierei, 40 santime kadar uzayan dallar uzatır. Bu dalları yapraklarını döktükten sonra dipten kesmelisiniz. Bu sayede çok daha güçlü bir büyümeyi teşvik edebilirsiniz.

Saksı Değişimi

Karyağdı çiçeği hızlı ve güçlü bir şekilde büyür. Eğer saksısına sığamayacak kadar büyümüşse, ilkbahar ya da yaz aylarında saksıyı değiştirebilirsiniz. Toprağın çok sıkı olmamasına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Kış Bakımı

Pilea cadierei, soğukları sevmeyen bitkilerden biridir. Bu bitkiyi 15 derecenin altında bırakmamanız gerekir. İlk yılın adından 5 derecelik bir ortamda kış uykusunda kalabilir. Fakat çok soğuk havalara ve donlara dayanamaz. Eksi 5 dereceye kadar yapraklarını ve dallarını kaybederek dayanabilir. Soğuk dönemlerde sulama sıklığını azaltmalısınız.

Bahçede kar yağdı çiçeği yaprakları
Bahçede kar yağdı çiçeği yaprakları

Karyağdı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Karyağdı çiçeği çoğaltmak oldukça kolaydır. Dallarını kırıp alarak, bir süre suda bekletmelisiniz. Suya koyduğunuzda ilk önce pörsüyecektir. Endişe etmeye gerek yok. Birkaç gün içinde yeniden dipdiri hale gelecektir. Diri hale geldiğinde köklenmesini beklemeden toprağa ekebilirsiniz.

Karyağdı Çiçeği Hastalıkları ve Zararlıları

Pilea cadierei için en büyük problem örümcek bitleridir. Sürekli olarak kontrol etmeniz gerekir. Banyoda sık sık duşun altında yapraklarını yıkarsanız, bitler bulaşmayacaktır. Eğer yıkamazsanız örümcek bitleri sarabilir ve yaprakları sağlıklı kalamaz. Bu nedenle kısa sürede ölebilirler.

Comments
All comments.
Comments