Dış ortamlarda görmeye alışık olduğumuz, bahçe peyzajlarına keyif katan katır tırnağı çiçeği bir tür çalılıktır. Bakımı oldukça kolay olan bu bitki sayısız faydasıyla tanınır. İdrar söktürücü, hazımsızlık giderici, böbrek taşı düşürmeye yardımcı, romatizma ağrılarını azaltıcı, kalp ritmi düzenleyici gibi etkileri olduğu için oldukça şifalı kabul edilir. Alternatif tıp için yardımcı bir bitki olan katır tırnağı çay olarak demlenerek tüketilebilir. Hem güzel görüntüsü hem de sağladığı faydalarla bahçelerde olması gereken bitkilerden biridir.

İçindekiler
Katır Tırnağı Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel adı spartium junceum olan bitki baklagiller familyasına ait sarı renkli ve hoş kokulu çiçek açan bir Akdeniz çalısıdır. Akdeniz bölgesinde ve Kuzeybatı Afrika ile Güneybatı Asya’da yetişir. Görünüşü çalı süpürgesini andıran katır tırnağı bitkisi 2-3 metreye kadar uzayabilir.
Küçük yapraklarını yaz başında yani çiçeklenmeden kısa süre sonra döker. Gölge alanları sevmediği için güneş görmeyen yerlerde çiçek açmaz. Yaz sonuna doğru meyveleri siyah renk alır ve çatlayarak tohumlarını çevreye saçar. Çiçeklerinden elde edilen yağ parfüm yapımında, sarı renk ise boya yapımında kullanılır.
Katır Tırnağı Bakımı
Oldukça zahmetsiz bir bitki olan katır tırnağı bahçe ve park gibi açık alanlarda kullanılabilir. Bazı temel bakım yöntemleri uygulandığında çok uzun ömürlü olabilir.
Saksı ve Toprak
Genellikle açık alanda yetiştirilmesi önerilen bu bitkiyi saksıda yetiştirmek istiyorsanız köklerin rahatça uzayabileceği, derin bir saksı kullanmalısınız. Kuru ve kumlu bir toprakta verimli şekilde büyür. İyi drene edilmiş toprak istediği için su geçirgenliğini arttırıcı çakıl gibi malzemeler kullanılabilir. Nemli toprağı sevmediği için humustan kaçınılması gerekir. Eğer nemli bir toprağınız varsa kum ile gevşetebilirsiniz. Dikim yaparken de mümkün olduğunca derin bir çukura ihtiyaç duyar.
Güneş İsteği
Katır tırnağı bitkisinin iyi yetişmesi ve çiçek açması için güneş çok önemlidir. Bu nedenle bol güneş alan yerlere ekilmesi gerekir. Gölgeli ortamlarda ya hiç çiçek açmaz ya da çok az açar. Gün boyu güneş ışığı alması sorun değildir.
Su İsteği
Yeni dikilmiş katır tırnağına ilk kez su verdikten sonra çok sık sulamanıza gerek yoktur. Nemli toprağı sevmediği ve kurak yerlerde yetiştiği için toprağının sürekli ıslak kalmasını istemez. Toprağın üst tabakasının kuruduğu görüldüğünde sulanabilir. Topraktaki drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More iyi olduğu zaman sulama da kontrollü olacaktır. Saksıda yetiştirdiğiniz bitkinizin tabağındaki suyu 7-8 saat sonra dökebilirsiniz.
Konumlandırma
Soğuk yerleri pek sevmediği için iklim şartları ağır olan bölgelerde yetiştirilmesi zor bir bitkidir. Soğuk kış günlerinde bitkinizi içeri alıp baharda dışarı çıkarabilirsiniz. Akdeniz iklim şartlarında büyüyen katır tırnağı bitkisi 5-10 derece soğuklara dayanabilir. Bitkinizin en iyi yetişeceği yer aydınlık bahçeler olacaktır. Eğer balkonda beslemek isterseniz mutlaka güneş alan bir yer olması gerekir. Ev içleri katır tırnağı için pek uygun bir ortam sağlamadığı için tercih edilmemesi gerekir.
Besin ve Gübreleme
Yetiştiği toprak şartlarında fosil atıklar bulunmadığı için gübreye ihtiyaç duyan bir bitki değildir. Hatta gübreleme yaprakları uyararak büyümesini yavaşlatır ve çiçeklerin daha seyrek olmasına sebep olur. Bu nedenle ek besin ve gübre kullanmamanız gerekir.
Budama ve Şekillendirme
Budamaya ihtiyacı olmayan bir bitki olmadığı için gözünüze batan bir şey olmadığı sürece işlem yapmanıza gerek yoktur. Fazla uzayan veya diğer bitkilerinize karışan dalları kesebilirsiniz. Kış sonunda bazı dalları donarak ölebilir. Bu dallar artık filizlenmeyeceği ve kötü görüntüye sebep olacağı için kesilebilir. Ayrıca cilt tahrişine sebep olabileceği için budama işlemi esnasında mutlaka eldiven giyilmesi gerekir.
Katır Tırnağı Nasıl Çoğaltılır?
Hızlı çimlenen katır tırnağı bitkisini yetiştirmenin en güzel yollarından biri tohumdur. Bahar aylarında çimlendirme yaptıktan sonra ufak bir saksıda büyütebilirsiniz. Yetişkin bir katır tırnağı bitkiniz varsa yaz sonunda tohumlarını toplayabilirsiniz. Bu tohumları direk toprağa ekebilir veya bahara kadar kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Yetişkin bir bitkiden kesilen dallarla çoğaltma yöntemi pek başarılı sonuç vermemektedir. Kök salma işlemi çok uzun sürer ve çoğunlukla tamamlanamaz.