Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Kazayağı Çiçeği – Carpobrotus Acinaciformis
Kazayağı Çiçeği - Carpobrotus Acinaciformis

Carpobrotus cinsi çiçekler, (Buzçiçeğigiller) familyası içerisinde yer alırken; bu cinsin yaklaşık 30 gibi farklı türü bulunmaktadır. Mevzu bahis Carpobrotus acinaciformis türü ise gün boyunca güneşe dayanabilen, şiddetli sıcaklarda yaşayabilen ve tuzlu topraklarda dahi yetişebilen bir sukulent türü yer örtücü bitkisidir. 

Carpobrotus kelimesi yenilebilir anlamı oluştururken, bu cins İngilizcede “ekşi incir” anlamına gelen “sour fig” kavramı ile isimlendirilir. Acinaciformis türü ise Güney Afrika Cape Town bölgesi menşeili olarak ülkemizde makas çiçeği ya da kazayağı gibi isimlere sahiptir. 

Deniz kenarında kendi kendine açmış kazayağı çiçekleri
Deniz kenarında kendi kendine açmış kazayağı çiçekleri

Carpobrotus Acinaciformis Özellikleri

  • Makas çiçeği türleri içerisinde acinaciformis türü, dünyanın en fazla kullanılan park bahçe çiçeklerinden birisidir. 
  • Yaprakları üç köşeli bir görüntü ortaya koyarken, 4-10 cm arasında çubuk şeklinde hem kalın hem de sivri uçludur. 
  • Sukulent yapıya sahip olan bu bitki türü iklimi uygun olan tüm noktalarda yer örtücü bir bitki türü olarak kullanılır. Özellikle de tuzlu topraklarda yüksek uyum sağladığından dolayı deniz kıyısı kentlerde çok sık tercih edilir. 
  • Kış mevsiminin çok soğuk yaşanmadığı bölgelerde makas çiçeği istilacı bir yapı ortaya koyar. Özellikle de susuz bahçelerde çok sık tercih edilirken, çok uzun süre güneş alan balkon, teras veya verandalarda da kenarlarda sarkıcı bir yapı ile kullanılır.
  • Bahçeler ve ormanlıklarda kenar bölgelerinde güvenlik amaçlı aşırı ısıya dayanabilen yapısı ile yangına karşı önlem için fayda sağlar. Bulunduğu noktada alevlerin toprak yüzeyinde daha geç ilerlemesine imkan sağlarken, yanmaya dirençlidir. 
  • Nadiren verdiği meyveleri tuzlu bir tada sahip olurken, tıpkı kivi benzeri ekşi bir lezzet ortaya koyar. Ayrıca bitki tamamı ile yenilebilir bir yapıya sahiptir ve yapraklarından hem turşu hem de yemek yapılabilir. 
Sarı kazayağı çiçeği
Sarı kazayağı çiçeği

Carpobrotus Acinaciformis Bakımı

Sıcak iklimlerin görüldüğü ve güneşi iyice alabilen tüm topraklarda pratik bakım bilgileri ile makas çiçeği yetiştirilebilir. 

Işık 

Bu özel bitki pratik bir bakım için yaz mevsiminin sıcak ve kurak olduğu tüm topraklarda ve Türkiye’de de özellikle Akdeniz ikliminde rahat yetişir. Kış mevsiminde -17 0C’ dayanabilirken, daha fazla soğuk görünmeyen karasal iklim bölgelerinde de yetişmesi mümkündür. Bu tip bölgelerin tümünde de gün içerisinde uzun süre güneş alması gerekirken, yetişmesi ve yaşaması için güneş ışığı çok önemlidir. 

Toprak 

Uygun iklimin yer aldığı her noktada çok özel bir toprak seçimi gerçekleştirilmeden tuzlu topraklarda dahi rahatlıkla yetişebilir. Özellikle de toprağın kayalıklı ve kumlu olduğu noktalarda daha rahat yetişir. 

Sulama 

Suya ulaşamadığı kurak bölgelerde dahi rahatlıkla gelişebilen bu bitki türü, özellikle en kurak dönemlerde toprağı kuruduğunda sulanarak rahatlıkla yetiştirilebilir. 

Budama 

Rahatlıkla yayılan, yetişen ve gelişen bir bitki türü olduğu için özellikle süs alanlarında, bahçelerde ve duvar kenarları gibi noktalarda istediğiniz şekillendirmeyi ve sınırlandırmayı oluşturmak için farklı kısımlarından budanabilir.

Şehir bir toprak parçasında kendi kendine çıkmış kazayağı çiçekleri
Şehir bir toprak parçasında kendi kendine çıkmış kazayağı çiçekleri

Carpobrotus Acinaciformis Nasıl Çoğaltılır?

Yeni bitkiler elde etmek için çelik ile üretim yapılacaksa, isterseniz çok genç dalları isterseniz olgun dalları alarak istediğiniz farklı bir noktaya yeniden dikme işlemi yapabilirsiniz. Çünkü bitki normal koşullarda da dallar toprağa değdiğinde boğum noktalarından rahatlıkla köklenir.

Bitkinin bulunduğu noktalarda hazır kök salmış dalları rahatlıkla bulabilir ve bu dalları ayırarak basit daldırma yöntemi ile yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Bu noktada odunlaşmamış genç bir dalı uç noktasına yakın bir bölümden yapraklı olarak seçerek toprağa gömmeniz gerekir. Hatta üzerine bir taş koyduğunuzda toprağa iyice temas eder ve yaklaşık 2 ay gibi bir süre sonrasında toprağa kök salarken, yeni bitki bu bölümden kesilip alınarak başka bir yere aktarılabilir. 

Tohum açısından makas çiçeği tohumları doğal bir yapı ile toprağa savrulur ve farklı noktalarda yeni çiçekler üremeye başlar. Eğer bu tohumları kullanmak istiyorsanız, temiz bir toprakta ortalama büyüklükteki taşları aralıklı olarak serpilebilir ve sonra taşların arasına da tohumları serpiştirebilirsiniz. Ardından üzerlerine 0,5 cm gibi bir toprak dökerek, az bir sulama ile kısa sürede çimlenen ve hızla büyüyen yeni bitkiler elde edebilirsiniz. 

Kazayağı çiçeği
Kazayağı çiçeği

Carpobrotus Acinaciformis Hastalıkları ve Zararlıları

Susuzluk, sıcaklık ve kuraklık gibi birçok koşula dayanabilen makas çiçeği kolay kolay hastalıklar ve zararlılar ile karşılaşmaz. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Kazayağı bitkisi ile ilgili merak ettiğiniz önemli soruların cevabını bu bölümde bulabilirsiniz. 

Carpobrotus Acinaciformis Çiçek Açan Bir Bitkidir? 

Yeşil ve yer ölçücü bir bitki olarak rahatlıkla yayılan ve yetişen bir bitki türüdür. Güneş ile karşılaşıp sağlıklı bir şekilde yetiştiğinde de mor renklere sahip çok güzel çiçekler açar.

Carpobrotus Acinaciformis Soğuk Bölgelerde Yetişir Mi? 

Makas çiçeği sıcağı, kuraklığı ve güneş ışınlarını çok seven bir bitkidir. Bu nedenle kışın aşırı don olayları görülen çok soğuk ve rüzgarlı bölgelerde yetişmeyebilir.

Carpobrotus Acinaciformis Zehirli Midir? 

Bir bahçe bitkisi olarak rahatlıkla gıda şeklinde tüketilebilecek bir yapısı bulunur. Gıda olarak hem çiğ hem pişirilerek tüketilebilen yaprakları ve meyvelerinin birçok noktada sağlığa faydası olduğu da bilinmektedir.

Comments
All comments.
Comments