Solanaceae (Patlıcangiller) familyasının Schizanthus cinsi üyelerinden biri olan en gösterişli türler arasında kelebek orkidesi olarak isimlendirilen tür yer alır. Aslında bu cins içerisinde gösterişli çiçekleri ile 12 farklı türden bahsetmek mümkün olurken, bu türlerin altında da birçok farklı hibrit ve kültivar bulunmaktadır.
Genel olarak Schizanthus cinsi içerisinde kelebek orkidesi gibi türlerin ana vatanı Şili sınırlarında And Dağları olarak kabul edilir. Bu cinsin içerisinde bilinen başlıca türler arasında da tricolor, grahamii, candidus, pinnatus ve coccineus yer alır.
Kelebek Orkidesi Özellikleri
- Görsellerden anlaşılabileceği üzere bu türde çiçekler tıpkı orkide çiçeklerine benzer. Hatta çiçeklerin kelebeğe benzeyen bir yapısı dahi yer alır. Bu nedenle orkide yetiştirmek yerine birçok kişi bu çiçekleri tercih ettiği için ismi kelebek orkidesi çiçeği olarak da kabul edilir.
- Bitki genellikle tek yıllık yani mevsimlik olmak ile birlikte bazen 2 yıllık olarak da yetiştirilebilir. Çünkü bazen ilk yıl çiçek açacak büyüklüğe gelmediğinde bitki ölmez ve gelecek yıl artık çiçek açacak bir yetişkinliğe ulaşır.
- Yetişkin bitkide çiçekler küçüktür. Fakat güzel ve birleşik olarak çok estetik bir görüntüye sahiptir.
- İlkbaharda başlayan çiçeklenme sonbahara kadar sürekli bir şekilde devam ederken, çok zengin renkler ile farklı görsellikte çiçekler açar.
- Görüntüsü nedeni ile özellikle pencere önü ve balkonlarda saksı çiçeği olarak sarkıcı ve sürekli çiçek açan keyifli süs bitkileri arasında bulunur.
- Bu cins içerisindeki birçok çeşit kış mevsiminde Türkiye’de İstanbul tarzında şehirlerde kısa süren ve çok ağır olmayan don olaylarına dayanabilir. Çünkü çok daha sert don olaylarına dayanması zor olurken, sadece Schizanthus coccineus türü kışın -23 0C gibi bir soğuğa dayanırken, diğer türlerin tümü yaz mevsiminde de çok sıcak memleketlerde uyum sağlayamaz.
- Schizanthus cinsi dahilinde bulunan birçok farklı tür ve kültivar özellikle kesme çiçekçilik için kullanılır. Göz alıcı bir yapısı bulunduğu için çok sık satışı sağlanırken, özellikle karlı bir bitki türüdür ve vazoda çok uzun ömürlüdür. Bodur kültivar türleri ise saksılarda sarkıcı bir balkon çiçeği için çok sık seçilir.
Kelebek Orkidesi Bakımı
Sağlıklı ve evlerde gayet süslü bir şekilde bu bitkinin yetiştirilmesi için bakım özelliklerine özen göstermek gerekir.
Işık
Devamlı güneş gören cephelerde çok verimli bir bitki değildir. Eğer çok fazla güneş alan ve sıcak bir memlekette yaşıyorsanız, bitkiyi sabah güneşi bulunan bir yerde yetiştirmeniz fayda sağlar. Zira sıcak iklimlerde bilhassa öğlen ve öğleden sonra saatlerinde aşırı ısıya dayanamaz.
Toprak
Kullanılan toprak besleyici bir yapıya sahip olmalı ve aynı zamanda da süzek bir toprak seçimi yapılmalıdır.
Sulama
Yaz mevsiminde toprak nemi hafif azalmaya başladığında dahi sulama yapmak büyük bir fayda sağlar. Kış mevsiminde ise toprak kurumadan sulama yapmak gerekmez.
Budama
İlk mevsiminde fideler saksı içerisinde güçlenmeye başladıkça tepeleri koparıldığında yanlardan birçok dal verir. Tam budama ise Haziran başına kadar yapılmalı ve sonraki zamanlarda budama yapılmamalıdır. Çünkü sonrasında yapılan budama bir sonraki yıla kadar çiçeklenme ihtimalini ortadan kaldırır.
Kelebek Orkidesi Nasıl Çoğaltılır?
Fide ile çoğaltmak ve yeni fideler elde etmek için de özellikle tohum kullanmak kelebek orkidesi çiçeği için en popüler yöntemdir. Tohumlarda çimlenme elde ederek sağlıklı bitkiler oluşturmak için özellikle serinlik ihtiyacı bulunmaktadır.
Toprağa tohum ekme işleminin sonbahar mevsiminde veya ilkbaharın başında gerçekleştirilmesi gerekir. Sonrasında güneş ışınlarından dolayı toprağın aşırı ısınmayacağı bir bölgede muhafaza ederek beklemeniz fayda sağlar. Tohumlar ekilirken toprakta çok fazla derine gömülmemeli ve sadece toprağın üst kısımlarına serpilerek çimlenmesi beklenmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kelebek orkidesi hakkında aklınıza takılan önemli soruların cevaplarını kısaca bu bölümde bulmanız mümkün olacaktır.
Hem insanlar hem hayvanlar açısından tehlikeli bir yapıya sahip olan bu bitki, özellikle zehirli bir yapıya sahiptir. Ciltte ve sindirim sisteminde yara oluşturabilen ve ülsere neden olan bir bitki çeşididir.
Kesme çiçekçilikte çok sık kullanılan ve rengarenk çiçekleri ile popüler olan bir çiçek çeşididir. Vazo içerisinde uzun süre dayanıklı bir yapıya sahip olurken, çok naif ve hafif bir kokusu vardır.
Kışın çok soğuk olmayan ve yazında aşırı sıcak olmayan bölgeler bu çiçek için çok uygun konumlar sağlar. Bu anlamda da Türkiye’de özellikle Karadeniz kıyıları ve İstanbul gibi bölgelerde daha sık görülebilir.