Kentia Palmiyesi (Howea Forsteriana)

Arecaceae ailesinin, Howea cinsinine bağlı bir tür.

Ev ortamında yetiştirilebilen kentia palmiyesi, hem soğuğa dayanıklı olması hem de gölge alanlarda büyüyebilmesiyle dikkat çeker. Ev şartlarında 10 metreye kadar büyüyebilen bu bitki, familyasındandır. Avustralya'nın doğusunda yer alan Lord Howe Adası'na özgü Howea Forsteriana bütün dünyada süs bitkisi olarak yetiştirilir ve kentia adıyla bilinir. Bu bitkinin tohumlarının yere düşüp çimlenme ihtimali yoktur. Bunun yanı sıra anavatanı dışında da tohum vermemektedir. Bu sebeple kentia palmiyesi ana vatanında tükenme tehlikesi altındadır.

Alem:Plantae
Bölüm:Tracheophyta – Damarlı Bitkiler
Grup:Kapalı Tohumlular
Sınıf:Liliopsida – Tek Çenekliler
Sınıf:Commelinids
Takım:
Familya:
Cins:Howea

Bakımı

Kentia bitkisi doğal ortamında tropikal kuşakta yaşar. Bu sebeple evde bu tropikal şartları sağlamanız gerekir. Ilık bir hava ve ekstra nem bu açıdan başta gelen şartlardandır. Bu bitki birçok tropik bitkinin aksine gölgelik alanları sevmektedir. Yani bitkinin konumu noktasında fazla endişelenmenize gerek yoktur. Nemli ve gölge bir alan bitkinin gelişmesi için idealdir.

İyi bir konumda olduğu müddetçe kentia palmiyesi çok az bakım ister. Bununla birlikte yapraklarının düzenli olarak temizlenmesi gibi bazı bakımların yapılması gerekir. Çok gerekmedikçe saksısını değiştirmeye ve budamaya gerek yoktur.

Toprak Seçimi

Kentia palmiyesi toprak konusunda fazla seçici değildir. Birçok farklı toprak çeşidine uyum sağlayabilirler. Bununla birlikte toprak karışımınızın mutlaka iyi derece drene olması gerekir. Kentia palmiyeleri kök çürümesine karşı son derece hassastır. Saksıda yetiştirirken üç ölçü torf ile bir ölçü ponza taşı karıştırarak kullanabilirsiniz. Bu karışım bitkinizi mutlu edecektir.

Sulama

Kentia palmiyesi bolca sulanmaktan hoşlanır. Ancak toprak sürekli olarak ıslak bırakılmamalıdır. Eğer suyu çeşmeden veriyorsanız, en az bir gün önceden dinlendirmiş olmanız gerekir. Palmiyenizi sıcak mevsimlerde haftada en az bir kez sulamanız gerekir. Sulama vaktinin gelip gelmediğini anlamak için ise toprağın kuruluğuna bakmalısınız. Yaz aylarında toprak biraz kuruyunca sulama vakti gelmiştir. Kış aylarında ise toprağın tamamen kurumasını bekleyebilirsiniz. Sulama miktarı, saksının alt deliklerinden çıkacak kadar olmalıdır. Sıcak aylarda saksı devamlı esintili bir yerde ise toprağın yüzeyi hafif kurudukça sulama yapabilirsiniz.

Sulama konusunda dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta saksının drenaj deliklerinin yeterince olup olmadığıdır. Fazla sulama bitkinin köklerinin çürümesine ve yaprakların sararmasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra yaprakların ucunda kahverengi lekeler oluşması palmiyenin sulanmak istediğini gösterir.

Işık

Kentia palmiyesi gölgelik alanları ve dolaylı ışığı tercih eder. Eğer bitki doğrudan güneşe maruz bırakılırsa, kuruma ihtimali oldukça yüksektir. İdeal ortam az ışık alan bir yerdir. Böylesi bir alanda hafif ve filtreli ışık aldığı sürece yapraklar çoğalmaya başlayacaktır. Bitkinin günde mümkünse altı ile sekiz saat dolaylı ışık alması daha iyi olacaktır.

Isı ve Nem

Kentia palmiyesi tıpkı diğer tropikal bitkiler gibi ılık ve nemli havaları tercih ederler. Diğer palmiyelerden daha dayanıklı olan kentia, eksi dört dereceye kadar soğuk havaları tolere edebilir. Buna karşın en az 12 derece civarındaki havalarda verimli bir şekilde gelişecektir.

Kentia palmiyesi, nemi yüksek oranda seven bir bitkidir. Bu sebeple bitkinin yapraklarında haftada en az bir kez su püskürtmeniz iyi bir fikirdir. Evinizdeki hava çok kuruysa bitki için içi çakıl taşları ve suyla dolu bir tepsi de hazırlayabilirsiniz. Bu tepsiyi bitkinin altına koyarak nem oranını artırabilirsiniz.

Gübreleme

Kentia palmiyelerine 20 ila 30 günde bir kez gübre vermeniz tavsiye edilir. Ancak kış aylarında bitkinin uykuda olduğu dönemde ilave besin vermemek gerekir. Gübre ilkbahar ve yaz aylarında verilmelidir. Eğer palmiyeler için özel olarak formüle edilmiş bir gübre bulabilirseniz, ideal seçim bu olacaktır. Bu tip bir gübre bulamıyorsanız; genel kullanıma uygun sıvı gübre ya da orkide besini de verebilirsiniz. Bitkinize fazla gübre verirseniz, alt kısımdaki yaprakların uçlarında kahverengileşme belirtisi görebilirsiniz.

Saksı Değişimi

Kentia palmiyelerini ihtiyacından daha küçük saksılara yerleştirmek olumlu sonuç verecektir. Bu sayede kök çürüme riski azalacaktır. Kökler saksı içerisinde sıkı bir yumak haline gelmediği sürece daha büyük saksıya almanıza gerek yoktur. Saksı değişiminin ilkbahar mevsiminin ortasında yapmak gerekir. Bir boy büyük saksıya geçmeniz, bitki için yeterli olacaktır.

Budama

Bu palmiye için ekstra bir budama yapmanıza gerek yoktur. Eskiyen ve bozulan yaprakları kısaltabilirsiniz. Bununla birlikte bozulan yaprakları dipten kesmenize gerek yoktur. Kısaltmanız yeterli olacaktır. Kentia tek gövde olarak uzar. Çok uzadığını düşünerek keserseniz, bitkiyi öldürürsünüz. 

Çoğaltılması

Kentia bitkisi yalnızca tohumla çoğaltılabilir. Topraklar havadar topraklarda çimlenir. Yaz aylarının sonunda ve sonbaharın başında tohumları açık havada birkaç santim derine gömebilirsiniz. Güneşin ısıttığı ve esintili bir alanda bitkinin çimlenme şansı artacaktır. Tohumu sık sık sulamanız gerekir. Çimlenme ise gelecek baharda gerçekleşebilir. Çimlenme yaşandığında hava çok sıcaksa, doğrudan güneş ışığından korumalısınız.

Eğer bir saksı içerisinde birkaç palmiyeyi bir arada almışsanız, ilkbahar mevsiminin sonunda ayrı saksılara bölebilirsiniz. Tohumdan yetişen bu bitkide palmiyeler saksıda birkaç ayrı fidan şeklinde olacaktır. Ayırma işlemini köklerine zarar vermeden yapmanız gerekir.

Zararlıları ve Hastalıkları

Kentia palmiyesinde sık rastlanan zararlılar pamuk bitleri ve örümcek akarlarıdır. Bu tip zararlıları gördüğünüzde alkol içeren ürünlerle müdahale etmemeniz gerekir. Böylesi bir ürün bitkinin yapraklarını kurutacaktır. Bunun yerine neem yağından faydalanabilirsiniz. Eğer küçük çaplı bir istila söz konusuysa enfekte olan yaprakları budayabilirsiniz. Yine olası istilanın önüne geçmek adına yaprakları ayda en az bir kez temizlemeniz de faydalı olacaktır.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kentia Palmiyesi (Howea Forsteriana)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page