Kestane, konur adıyla da bilinen ve en çok Aydın ilinde yetiştirilen ağacın yenilebilir tohumuna verilen addır. Kestane ağacının gövdesinde oluşan çeşitli çürümeler sonucu ise kestane toprağı meydana gelmektedir. Öte yandan aynı diğer meyve atıklarının kompost haline getirilerek kullanılması gibi; kestanenin kabuk ve yaprak gibi çürüyen kısımlarına da kestane gübresi denir.
Maalesef ki çok sık bulunmayan bu gübre çeşidi, kestane en çok Aydın ilinde yetiştiği için Aydın’da bulunabilir. Eskiden daha sık karşımıza çıkan bu doğal ürün şimdi daha çok yerel yerlerde bulunabiliyor. Şimdi gelin, kestane gübresinin ne işe yaradığının detaylarını ve kullanım alanlarını inceleyelim.
Kestane Gübresi Nedir, Ne İşe Yarar?
Öncelikle gübre neye denir? Gübre, toprağı daha verimli hale getirmek ve daha kaliteli bitki yetiştirmek için kullanılan bitkisel ve bazen de kimyasal ürünlere verilen addır. Birçok sayıda gübre çeşidi vardır. Gübreler genelde fosfor, azot, kalsiyum, kükürt ve potasyum gibi bitkinin yetişmesinde elzem olan çeşitli elementler içermektedir.
Bu gübre çeşidi ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi kestane parçalarının atıklarından meydana gelmektedir. Diğer bitki kaynaklı çürüntü örnekleri gibi koyu bir renge sahiptir. Kestane toprağı ise kızıl renginden ötürü değil, toprağın özelliklerinden dolayı bu ismi almıştır. Her ne kadar adına kestane toprağı dense de toprak yerine geçmeyen, ağaç kalıntılarının sert taneciklerini içeren doğal bir üründür. Bu yüzden belirli bir miktarda toprakla birlikte karıştırılarak bitkiler için kullanılması önerilmektedir.
Türüne göre eylül başından ekim ortasına kadar hasadı süren kestane, hasat sonrası diğer parçalarından ayrılır. Bir kenara ayrılan kalıntılar orada çürümeye bırakılır ve bu sayede de gübre haline gelmiş olurlar. Bu organik madde ise doğru kullanıldığında çok iyi bir toprak düzenleyici görevi görür. Aslına bakıldığında doğada atık sandığımız birçok ürün içinde bir cevher taşır. Onları atık olarak adlandırsak da yine doğaya iyi gelecek değerli bir materyale dönüşür. Yine kestane gübresi de sürdürülebilirliğe ve sıfır atık konusuna oldukça iyi bir katkı sağlayan değerli bir ürün olmaktadır.
Bazı bitkilerin kabuk, odun, meyve, yaprak ve kök gibi kısımlarında tannik asit bulunur. Bu bölgelerinde tannik asit içeren kestanede de yaklaşık %10 oranında tannik asit bulunmaktadır. Bu asit toprağın pH’ını dengeler ve bakterilerin bir anda çoğalmasını engeller.
Kestane Gübresinin Kullanımı
Toprak türünün hassasiyetine göre kestane gübresinin kullanım oranı değişiklik göstermektedir. Daha dayanıklı toprak türlerinde 3 ölçü toprak, 1 ölçü kestane gübresi; daha hassas toprak türlerinde ise 4 ölçü toprak ve 1 ölçü kestane gübresi kullanılmalıdır. Paskalya ve yılbaşı kaktüslerine, antoryum çiçeği, açelyalara, sukulentlere, begonyalara ve atlas çiçeğine kullanılmakta ve kökleri çürümeye yatkın birçok bitkiye de son derece fayda sağlamaktadır.