Kına Çiçeği (Impatiens Balsamina)

Tırtıklı kenarları ile birlikte yaprakları açık yeşil renk olan kına çiçeği çiçekli bir bitki çeşididir. Dik ve ince sapları bulunmak ile birlikte saplar üzerinde büyüyen çiçekleri 5 cm gibi bir ortalamada büyür. İlkbahar mevsimi ile birlikte çiçek açmaya başlayan bitki sonbahara kadar çiçekli görüntüsünü korurken, çok güzel ve sakin bir görüntüsü vardır.

Tohum üzerinden yetiştiriciliği yapılan ve kısa ömürlü bir bitki olan Impatiens balsamina, çiçeklerinde tek renk veya bazen benekli şekilde iki renk görmek mümkündür. Genellikle çiçek renkleri mor ve eflatun gibi göz alıcı bir yapıya sahiptir. Bahar mevsiminden itibaren çok hızlı bir büyüme gösterir.

Kına Çiçeği Özellikleri

  • Çok basit bir yetiştiriciliğe sahiptir ve her bahçeye uygun bir şekilde seçilebilir.
  • Renkli çiçekleri ile birlikte fincan görüntüsü ortaya koyarken, çiçekler 2,5 ile 7,5 cm arasında gelişebilir.
  • Tohumlar yetiştikten sonra ilk çiçekler ilkbaharın sonunda görülür.
  • Genellikle yaz mevsiminde dış mekan süs bitkisi şeklinde kullanılır.
  • Çok hızlı bir gelişim göstererek, 30-40 cm boylarına ulaşabilir. Yerini sevdiğinde 1 m dahi olabilir.
  • Çok uzun yıllardır bahçe, balkon ve saksılarda güzel görüntüsü ile yetiştirilir.
  • Fideler 20 cm kadar olduğu zaman tomurcuklar vererek çiçek açmaya devam ettikçe bitki daha fazla uzar. Çok çeşitli renklerde çiçek açabilen türleri de bulunmaktadır.
  • Çiçekler solduktan sonra tohum kapsülleri oluşur ve bu tohumlar patladığında çevreye hızlı bir şekilde yayılır.
Kırmızı kına çiçeği
Kırmızı kına çiçeği

Kına Çiçeği Bakımı

Kına çiçeği yetiştiriciliğinde ışık, toprak, su ve sıcaklık gibi birçok ayrıntıya dikkat etmek önemlidir.

Işık

Çiçek güneşi tam bir şekilde gören veya kısmen gölge alanlarda rahatlıkla yetişebilir. Özellikle yakıcı öğlen güneşinden uzak olmaları fayda sağlarken, ikindi güneşi yaprak kısımlarının solmasına neden olabilir. Tam gölgede de yaşamını sürdüren bu bitki daha seyrek bir şekilde çiçek açacaktır. Ortalama günlük 3 saat direkt bir şekilde güneş alması gerekir.

Toprak

Sıradan bir şekilde bahçelerde veya parklarda bulunan her toprak çeşidinde rahatlıkla yetişebilir. Özellikle toprağın çok fazla killi olmaması gerekirken, gübre ihtiyacı duymaz. 

Sulama

Kına çiçeği özellikle büyüme dönemi içerisinde sürekli nemli bir toprağa ihtiyaç duyar. Sıcak havalarda da çiçek açmaya devam eder. Fakat sulamasına dikkat etmek gerekir. Kuraklığa dayanamayabilir ve yeterli düzeyde su almak ister. Genellikle toprak kurutulmadan nem oranı korunarak yetiştirilmelidir. 

Mor kına çiçeği
Mor kına çiçeği

Kına Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kısa ömürlü mevsimlik bir bitki olduğundan dolayı çoğalması için tohum verene kadar yaşamayı sürdürmesi gerekir. Fideler çiçek solma işlemi gösterdikten sonra tohum kapsülleri ortaya çıkar. Olgunlaşan kapsüller patlama gibi bir hareket ile içerisindeki tohumları etrafa ulaştırır. Doğal tozlanma ile yayılan bu tohumlar çiçeğin çoğalmasını sağlar.

İlk yetiştirme ve çoğaltma için güneş etkisi unutulmadan tohumlar ilkbahardan yazın ortasına kadar toprağa dikilebilir. Kısa sürede çiçek açma evresine yetişir ve saksıda yetiştirilince de 5 cm sonrasında artık bahçeye dikilebilir. Bahçede aralarında 30-40 cm boşluk bırakmak yeterlidir. Yine saksı içerisinde yetiştirmeye de devam edilebilir ve pencere kenarında dahi yaşamını sürdürebilir.

Kına Çiçeği Hastalıkları ve Zararlıları

Bitki mevsimlik yapısı ile genellikle herhangi bir hastalık göstermeden doğa ile uyumlu bir özelliğe sahiptir. Böcekler ve kuşlar gibi canlılar sayesinde tozlanma vasıtasıyla hızlı bir şekilde etrafa yayılabilir. Önemli bir zararlı ile karşılaşılmaması yanında gelişim sürecinde çiçek gübresi ile besleme yapılabilir.

Kına çiçekleri ve yaprakları
Kına çiçekleri ve yaprakları

Sıkça Sorulan Sorular

Kına çiçeği hakkında merak ettiğiniz önemli soruların cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz.

Kına Çiçeği Nerede Yetişir?

Çiçek saksıda fide haline getirildikten sonra bahçeye dikilerek büyütülebilir. Ayrıca saksı içerisinde pencere kenarında ve balkonlarda da yetiştirilebilir.

Kına Çiçeğine Nasıl Bakılır?

Daima nemli bir toprakta ve günlük ortalama 3 saat güneş giren bir alanda yetiştirilir. Özellikle sıcak havalarda sulamasına dikkat etmek önemlidir.

Kına Çiçeği Ne Zaman Ekilir?

İlkbahar mevsiminden sonbahara kadar yetişmesi mümkündür. En doğru ekim zamanı ilkbaharda don soğuklarının geçmesi sonrasıdır.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kına Çiçeği (Impatiens Balsamina)