Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Kırmızı Mercan (Russelia equisetiformis)
Mercan çiçeği

Kırmızı mercan çiçeği ya da yalnızca mercan çiçeği, kırmızı renkleriyle son derece dekoratif bir görünüme sahiptir. Bu bitkinin bir diğer adı da ada mercanıdır. familyasının üyesi olan kırmızı mercan çiçeği Russelia equisetiformis türüdür. İngilizcede fire cracker, coral plant gibi isimlere sahiptir. Kırmızı mercan çiçeğinin anavatanı ise Meksika ve Guatemala bölgesidir. Bu rehberimizde kırmızı mercan çiçeği hakkında bilgi edinebilir, bakım sırlarını ve püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Kırmızı Mercan Çiçeği Özellikleri

  • Kırmızı mercan çiçeğinin dip sürgünleri uzadığında süpürge benzeri ince ince birçok dal geliştirir. Bu dalların üzerinde ise mini silindirler biçiminde çiçekler açar. Bu çiçekler mercan rengindedir.
  • Bulunduğunuz iklimin şartları uygunsa kırmızı mercan çiçeği, yıl boyunca çiçeklenmeye devam eder.
  • Dalları ince kalır ve odunlaşmaz. Bir süre sonra rengi koyu yeşile döner. İki, üç yılın ardından bu dallar kururlar. Kuruyana kadar birçok yeni dallar çıkacaktır.
  • Kırmızı mercan çiçeği, kış mevsiminde eksi 5 dereceye kadar soğuklara dayanır. Hafif don olaylarına karşı zarar görse de dayanacaktır. Zarar görmesi çok önemli değildir. Zarar görmese dahi, kış mevsiminin sonunda dallarını dipte kesmeniz faydalı olacaktır.
  • Yaz aylarında şiddetli sıcak olan yerlere ve Akdeniz iklimine uyumlu bir bitkidir. Terasta ve balkonlarda rahatlıkla yetişir. Tuzlu topraklara da uyumludur.
  • Diplerinden sayısız sürgün verir. Bu sürgünler çiçeklenecek dallar çıkardığında dik duramazlar. Çiçekli hali daha çok kavislidir. Bu nedenle oldukça dekoratif bir görünüm sergiler.
  • Bu bitkiyi çok farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Her durumda dekoratif duracaktır. Yüksek bir sarkıcı saksı hoş bir görünüm yakalamanıza yardım edecektir. Büyük bir saksıda köşe bir yere, biraz yüksek bir alana da konumlandırılabilir. Bahçeye ekildiği zaman duvar dibine ekebilirsiniz. Bu sayede dallar duvara sabitlenir. Bahçede yere dikerseniz, dalları 3 metreye kadar uzayacaktır. Aynı zamanda bahçede yer örtücü bir bitki olarak da kullananlar var.
Doğal ortamında mercan çiçekleri
Doğal ortamında mercan çiçekleri

Kırmızı Mercan Çiçeği Bakımı

Kırmızı mercan çiçeğinin verimli bir şekilde çiçeklenmesi için günde en azından 4 saat boyunca doğrudan güneş almalıdır. Zaman zaman bu bitkinin gölge yerlere de uygun olduğu söylenir. Yaşamını devam ettirse de çiçeklenmesi çok zayıf olacaktır. Kış mevsiminde soğuk olan bir iklimde yaşıyorsanız, bitkiyi saksıda yetiştirebilir ve evde bakabilirsiniz. Eğer sıcaklık ve ışık şartları uygun olursa ev ortamında kışın bile çiçek açacaktır.

Toprak

Kırmızı mercan çiçeğini bahçede yetiştirmek istiyorsanız toprak seçmeyecektir. Bununla birlikte ilk defa ekerken toprağı derin bir şekilde çapalayın ve bolca torfla doldurun. Bunun yanı sıra biraz da gübre eklemeniz daha gür bir bitkiye ve bolca çiçeğe sahip olmanıza yardımcı olur.

Saksıda yetiştirmek için ise basit bir karışım hazırlayabilirsiniz. Üç ölçü torf toprağa, bir ölçü arazi toprağı ve bir ölçü dere kumu karıştırmalısınız. Bunun yanı sıra 1 ölçü de koyun ya da sığır gübresi daha verimli bir çiçeklenme sağlar.

Sulama

Kırmızı mercan çiçeğinin toprağının sürekli olarak ıslak olmaması gerekir. Ancak toprağının kupkuru kalmasına da izin vermemelisiniz. Nemini fazla yitirmeden, bulunduğunuz iklime göre bir sulama düzeni oluşturabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konu özellikle yaz aylarında kuru bir toprakta bırakmamaktır.

Budama

Her ne kadar arsız sayılabilecek bir bitki olsa da ilk yıl budama yapmamalısınız. Bitkiniz ikinci yılı doldurduktan sonra, çiçekleri solmuş olan dalları dipten kesebilirsiniz. Bu sayede daha fazla yeni sürgün çıkaracaktır ve çiçeklenmeye devam edecektir. Budamada aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir. Bununla birlikte iki yıl olgunlaştıktan sonra kırmızı mercan çiçeğini kış mevsiminin sonunda, dallarını dipten budamalısınız.

Mercan çiçeğinde aroma arayan sinek kuşu
Mercan çiçeğinde aroma arayan sinek kuşu

Kırmızı Mercan Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kırmızı mercan çiçeği çoğaltmak için üç farklı yöntem kullanılabilir. Bu bitkinin dalları zamanla yere sarkarak, toprağa değerler. Toprağa değen dallar köklenir. Bu dallar hızlı bir şekilde ince filizler uzatır. Çoğaltma yöntemleri arasında en kolayı budur. Bu ince uzantıları, saksının etrafına koyacağınız küçük saksılara batırarak çoğaltabilirsiniz. Topraktan ilk filizler çıktığı zaman bağlantıyı keserek, fideleri alabilirsiniz.

İkinci yöntem olarak sekiz santim boylanmış olan yan sürgünleri hava iyice ısındığı ilkbahar aylarında dipten keserek, kum ya da perlitli toprakta köklendirebilirsiniz. Eğer çok sıcak bir ortam yaratabiliyorsanız ilkbaharın başında dahi kullanabileceğiniz bir yöntemdir.

Birkaç yaşında olan kırmızı mercan çiçeğini, ilkbahar aylarında köklerinden ayırarak da çoğaltabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Mercan çiçeği hakkında sık sorulan sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

Mercan Çiçeği Neyi Sever?

Mercan çiçeği, güneşli ve sıcak ortamları sever. Bu bitkinin verimli bir şekilde çiçeklenebilmesi için günde en azından 4 saat boyunda doğrudan güneş alması gerekir. Bunun yanı sıra toprağının sürekli olarak nemli olması da önemlidir.

Mercan Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?

Mercan çiçeğinin sulanma düzeni, yaşadığınız iklime bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Yaz aylarında toprağının hiçbir şekilde kupkuru kalmaması gerekir. Genel olarak nemli ancak ıslak olmayan bir toprakta çok daha verimli şekilde çiçeklenecektir.

Mercan Çiçeği Nasıl Çoğalır?

Mercan çiçeğinin çoğaltılmasında farklı yöntemler kullanılabilir. Basit daldırma yılın her döneminde en basit ve işe yarayan yöntemdir. İlkbahar aylarında kökten ayırma yöntemi de kullanılabilir. Bunun yanı sıra sıcak dönemler geldiğinde 8 santimlik yan sürgünler alınarak köklendirilebilir.

Mercan Çiçeği Soğuğa Dayanır Mı?

Mercan çiçeği soğuğa fazla dayanıklı bir bitki değildir. Eksi 5 dereceye kadar, hafif don olaylarının yaşandığı iklimlerde sorun yaşamayacaktır. Bundan daha soğuk ve ağır don olaylarının yaşandığı yerlerde bahçede yaşamayacaktır.

Comments
All comments.
Comments