Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Kirpi Kaktüsü – Sinocrassula Yunnanensis
Kirpi kaktüsü - Sinocrassula Yunnanensis

Kirpi kaktüsü gibi bir isme de sahip olan sinocrassula yunnanensis çiçeği dal uzaması göstermeden toprak yüzeyinde kalır ve yaprakları rozet şeklindedir. Çiçeğin genel görüntüsü bir kirpi gibi olduğu için bu ismi alırken, sadece çiçek açması açısından dallar ve uzun gövdeler gösterebilir.

Bitki kirpi kaktüsü şeklinde adlandırılsa da aslında bir kaktüs çeşidi değildir. Crassulaceae familyası içerisinde bulunması ile birlikte Sedum cinsi çiçeklerden birisidir. Ancak Çin menşeili bir çiçek olduğu için Sedum cinsinden ayrılarak, anlamı “Çin krasulası” olan “Sinocrassula” kelimesi sayesinde oluşturulan yeni bir cins içerisine eklenmiştir.

Sinocrassula Yunnanensis Özellikleri
Sinocrassula Yunnanensis Özellikleri

Sinocrassula Yunnanensis Özellikleri

  • Kirpi kaktüsü dünya genelinde bu cinsin en yaygın türleri arasında bulunmaktadır.
  • Anavatanı Çin’in Güney kısımlarındaki Yunnan bölgesi olmak ile birlikte genellikle yüksek dağlık kesimlerde yetişir.
  • Dallanma göstermeden toprak yüzeyinde kalan bu bitki, kirpiye benzer görüntüsü ile birlikte çiçek açma mevsiminde yani yaz sonu ve sonbahar mevsiminde tıpkı yuvarlak bir kirpi gibi görünür.
  • Bazen yan noktalardan bazen de merkezden gelişen sürgünleri ile çiçek açacağı dalları yukarıya doğru uzatmaya başlar.
  • Yükselip büyürken dahi tam yassı bir gövde şeklinde büyümeye devam ederken, bazen dezonformasyona uğramış gibi kötü bazen de çok ilginç derecede güzel görünür.
  • Gövde yassı bir şekilde uzarken, tepesinde horozibiği gibi geniş bir nokta oluşur ve bu noktadan sonra artık çiçek vermeye başlar.

Sinocrassula Yunnanensis Bakımı

Ülkemize çok uzun yıllar sonrasında ulaşmış ve yeni yeni popüler olmuş bu çiçekte bakım özelliklerine yüksek itina göstermek gerekecektir.

Çin krasulası
Çin krasulası

Işık

Kirpi kaktüsü aslında tıpkı ismine uygun şekilde güneşten çok hoşlanır. Yani gölgede gelişimi sorun gösterirken, kışın ise -20 dereceye kadar dayanabilir. Bazı uzmanlar -6 dereceye kadar dayanabileceğini iddia ederken, yetiştiği bölgede 2700 metre gibi bir rakımda yüksek bir dağ bitkisi olduğu için daha fazla soğuk ve don olaylarına dayanabileceği ifade edilebilir. Özellikle de ilkbaharda 20 derece civarlarında çok iyi gelişir.

Toprak

Suyu rahatça süzebilen ve çok fazla su tutmayan havadar sukulent toprağı kullanılmalıdır. Saksının küçük olması dahi yeterli olurken, toprağı kolayca kontrol edebileceğiniz bir genişlik elde etmeniz önemlidir. Çünkü bu sayede sulama ihtiyacını daha rahat anlayabilirsiniz. Eğer küçük bir saksı kullanmak istiyorsanız da mutlaka suyu hızlı şekilde hemen toprak saksılar ya da lifli keçe saksılar ile rahatlık elde edebilirsiniz.

Sulama

Kirpik kaktüsü dibindeki toprak tamamen kurumadan tekrar sulanmaz. Toprak tamamen kuruduğunda ise bolca su verilmeli ve sadece kışın az su kullanılmalıdır.

Gübreleme

Budama gibi bir ihtiyacı bulunmayan bu bitkide özellikle ilkbaharda çok hafif miktarda su içerisine karıştırılan bitki besini kullanılabilir. Yazın başında ve sonbahar mevsiminin başında da birer defa besin gerekebilir.

Kirpi kaktüsü
Kirpi kaktüsü

Sinocrassula Yunnanensis Nasıl Çoğaltılır?

Bu bitkide çoğaltma için en doğru yöntem yaprak çeliği kullanımıdır. Yöntemi ilkbahar ve yaz aylarında tek bir yaprak ile gerçekleştirebilirsiniz. Fakat ilkbahar ve yaz sonunda da kökten ayırma ile çoğaltma yapılabilir. Bu dönemlerde kesilen bir parça başka bir yere dikildiğinde yeni bir bitki elde edilebilir. Tohumdan çoğaltma için de kış sonunda tohumlar ekilmesi gerekir.

Sinocrassula Yunnanensis Hastalıkları ve Zararlıları

Kirpi kaktüsü çiçek açma döneminde siz hiç farkında olmadan örümcek bitleri ile karşılaşabilir. Bu bitlenme durumu ile birlikte çiçekler açmadan dökülebileceği gibi hava akımı eksik olduğunda ve bazı elementler eksik olduğunda da gelişim sorunu gösterebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kirpi kaktüsü ile alakalı birçok önemli sorunun cevabını bu noktada bulabilirsiniz.

Sinocrassula Yunnanensis Ne Kadar Sürede Büyür?

Kirpik kaktüsü çok hızlı bir şekilde büyüme gösterirken, zemine yayılarak gelişir. Sonrasında da sonbahar ve ilkbahar aylarında çiçeklenme gösterir.

Sinocrassula Yunnanensis Nerelerde Yetişir?

En soğuk hava koşullarından sıcak hava koşullarına kadar her iklime dayanıklı bir bitki türüdür. Ülkemizde de her şehirde özellikle bahar mevsimlerinde rahatlıkla yetişebilir.

Sinocrassula Yunnanensis Çiçekleri Nasıldır?

İlkbahar mevsiminde çok özel bir görsellik ile birlikte rengarenk ve pıtırak gibi çiçekler açar. Çiçek renkleri yeşil, pembe, turuncu, kırmızı ve beyaz gibi farklı renklerin birleşimi ile ortaya çıkar.

Comments
All comments.
Comments