Sarmaşıklar, estetik görünümlerinin dışında da kolay uyarlanabilen yapıda oldukları için çok tercih edilen bitkilerdir. Dayanıklı ve yayılmacı yapıları sebebiyle birçok bahçeci tarafından ilk sıralarda tercih edilir. Sarmaşıklar türlerine bağlı olarak balkondan salona, bahçeden saksıya kadar birçok yerde kolaylıkla yetiştirilebilir. O kadar çeşitli sarmaşık vardır ki bazı sarmaşıkları zeminde halı gibi de yetiştirmeniz mümkündür.
Sarmaşıklara aşina değilseniz, bu rehberimiz tam size göre. Çok sayıda sarmaşık türü arasından kendiniz için en uygununu seçebilecek olmanıza sevineceksiniz. İşte size şimdilik çeşitleri sunabildiğimiz, evde yetiştirebileceğiniz sarmaşık türlerinin listesi.
× Fatshedera Lizei
Çoğu kaynakta ağaç sarmaşığı olarak da geçen bu bitkiye dair Türkçe çok fazla kaynak bulunmuyor. Tek bir türden oluşan bu sarmaşık bitki, tıpkı İngiliz sarmaşıkları gibi beş parmaklı yaprağa sahiptir. Bunun yanında tıpkı sağlıklı bir ağaç misali yaprakları diğer sarmaşıklara oranla oldukça parlaktır. Saksıda da yetiştirilebilen bu tür, bir buçuk metreye kadar büyüyebilirken, doğada herhangi bir sınırı yoktur.
Asidik topraklarda oldukça iyi büyüyebilen bu türün Türkiye’de muhtemelen yetişebilmesi için herhangi bir olumsuz koşul görünmüyor. Bu sarmaşıkları yapı dışlarına dikmek istiyorsanız aralarında en az 1 metre boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Kazıklarla tıpkı fasülye sırıkları gibi sırıklarla dik durmasına yardımcı olabilir, bir süre sonra yayılmaya başladığında kendi haline bırakabilirsiniz. Parlaklıklarını ve büyümelerini sürdürebilmeleri için mutlaka düzenli sulamaya özen gösterin ve direkt güneş ışığına maruz kalmayacakları kuytularda bakın.
Üç Yapraklı Amerikan Sarmaşığı (Parthenocissus Tricuspidata)
İşte bizim bahçe defteri favorimiz. Belki de sarmaşık türleri arasındaki en tatmin edici tür diyebiliriz. Amerikan Sarmaşığı yazımızı mutlaka detaylı bir inceleme için okumanızı öneriyoruz. Amerikan sarmaşığı o kadar güçlü yapraklara ve tutunma becerisine sahiptir ki hemen hemen tüm yüzeylere kendi imkanlarıyla tutunarak yayılabilir. Boston Sarmaşığı olarak da bilinen bu efsane tür, özellikle Amerika’da birçok yapının duvarlarını süslüyor. Mesela Amerika’daki birçok prestijli üniversite bu sarmaşıkla kampüsteki binaları sarmayı seviyor ve bunu bir gelenek haline getiriyor. Uzun ömür simgesi ve tabii ki dayanıklılığı temsil ediyor.
Doğal ortamlarında 15 metre yüksekliğe kadar tırmanabilen bu sarmaşık türleri, nemli topraklarda serpilmeyi sever. Türkiye’nin tüm bölgelerinde düzenli budama şartıyla bu sarmaşığı kolayca büyütebilirsiniz. Ayrıca bu türün istilacı olduğunu da unutmayın. Eğer bir bahçede yetiştirecekseniz diğer bitkilerinizin alanını istila edebileceğini dikkate alın. Tırmanmasını istemediğiniz bir yerde konumlandıracaksanız, dik yüzeylere beş metre kadar uzağa dikebilirsiniz. Böylece istila etmeden budayabilirsiniz.
Hedera Algeriensis (Cezayir Sarmaşığı)
Cezayir Sarmaşığı, muhteşem bir yeşil tonuna sahip güzel yapraklarıyla bilinir. Parlak alacalı yaprakları, kremsi beyazlıkta soluktan koyuya doğru giden kendine özgü bir yapıdadır. Benzetmek gerekirse mermer yüzeylere çok benzediğini söylemek yanlış olmaz.
Cezayir Sarmaşığı, gölge alanlarda oldukça iyi büyüyen, gölge aşığı bir bitkidir. Düzenli olarak sulanması, yılın neredeyse her mevsimlerinde budanması gerekir. Zararlılara karşı oldukça savunmasız olduğundan sık sık kontrol etmenizde fayda var. Hemen boynunu bükebilir.
Cissus Alata (Üzüm Sarmaşığı)
Türkiye’de yetişmeyen bu tür üzüm sarmaşığı olarak da bilinir. Avrupanın batı kıyı şeritlerinde ve güney amerikada çok sık yetiştirilen üzüm sarmaşığı tüm yıl boyunca muhteşem çiçekler oluşturur. İnsanlar için de hayvanlar için de toksik değildir. Hem iç mekanlarda yetişir hem de dış mekanlarda ortama oldukça kolay adapte olur. Türkiye’de neden yetiştirilmediğini bilemiyoruz fakat mutlaka getirilip tüm ülkeye yayılabilecek bir fırsat olarak düşünmek lazım.
Plectranthus Australis (İsveç Sarmaşığı)
Parlak yapıda ve güneş seven bir bitki istiyorsanız, İsveç Sarmaşığı tam size göre bir tercih. Çok ilginç yapıda ve aşırı hızlı gelişen bu sarmaşık asma türü, çardaklarınızı da yapı cephelerinizi de çok doğru biçimde sarar. Genç İsveç Sarmaşıklarını saksıda nemli topraklarda kolayca yetiştirebilirsiniz.
Türkiye’de İsveç Sarmaşığı satıldığına dair bir bilgi bulamadık fakat yeni bir listeleme olursa buraya mutlaka kaynak olarak ekleyeceğiz.
Hedera Helix Glacier (İngiliz Sarmaşığı)
İngiliz sarmaşığı olarak Türkiye’de de bulabileceğiniz bu tür, iğne oyası sarmaşığı olarak da direkt çevirilebilir. Genelde ülkemizdeki tüm bitki satan yerlerde sarkan saksıda sunulur ve çok rahat bulunabilir. Hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz, bunun yanında sarkmasını kontrol altında tutmak isterseniz sık budama yapabilirsiniz. Çok sıkıntı yaratmayan, kolay bakılabilen bir türdür.
Yarı gölgede de tam gölgede de çok güzel büyüyen bir sarmaşık türüdür. Katkılı ve iyi drene edilmiş geçirgen toprakları sever. Zararlılara karşı hassas bir yapıdadır bu sebeple sık sık kontrol edilmelidir.
Hedera Hibernica (İrlanda Sarmaşığı, Orman Sarmaşığı)
İrlanda sarmaşığı, ülkemizde büyük yeşil yapraklı orman sarmaşığı olarak da biliniyor. Hem tam gölgelik alanlarda hem de direkt güneş gören alanlarda kolaylıkla yetişebilir. Klasik İngiliz Sarmaşığına da Amerikan Sarmaşığına da çok benzere fakat bu sarmaşığı yaprakları daha iridir. Bunun yanında klasik sarmaşıklara göre daha agresif bir yayılma, istila etme potansiyeline sahiptir. Eğer düzenli olarak kontrol etmezseniz beş sene içinde on metreyi geçen bir yükseklikte istilaya başlamış bulabilirsiniz. Ardından kontrol etmesi oldukça güçtür.
Epipremnum Aureum (Pothos)
Türkiye’de salon sarmaşığı olarak da bilinen bu tür, ülkemizde oldukça popüler durumda. Yeşil dalgalı yapraklarıyla tam anlamıyla bir salon sarmaşığıdır. Bakması kolay bir tür olan salon sarmaşığını hem içeride hem de dışarıda oldukça kolay bakılabilir. Salon sarmaşığı bakımı ile alakalı yayınladığımız içeriği mutlaka okumalısınız.
düz toprakta erozyonu önleyecek .. yazın ekim zamanı sürülerek te gübre olacak bir saramaış türü var mı örneğim acem halısı ve buna benzer erozyon ile mücadele de kışın .. çok önemli rüzgara karşı .. Verimli toğrağı koruyacak bir kaç tür söyler misiniz..?
düz toprakta erozyonu önleyecek ..
yazın ekim zamanı sürülerek te gübre olacak bir sarmaşık türü var mı örneğim acem halısı ve buna benzer erozyon ile mücadele de kışın .. çok önemli rüzgara karşı ..
Verimli toprağı koruyacak bir kaç tür söyler misiniz..?
düz toprakta erozyonu önleyecek ..
yazın ekim zamanı sürülerek te gübre olacak bir sarmaşık türü var mı örneğim acem halısı ve buna benzer erozyon ile mücadele de kışın .. çok önemli rüzgara karşı ..
Verimli toprağı koruyacak bir kaç tür söyler misiniz..?
Çabuk yayılan toprak koymasınıda önleyecek….Bakım gerektirmeyen