Kordilin çiçeği bakımı oldukça kolay olan bitkilerden biridir. Sıklıkla Cordyline çiçeği olarak da anılır. Genellikle renkli yapraklara sahip olan popüler ev bitkilerinden biridir. Tüm yıl boyunca dekoratif bir görünüm sergiler ve askılı saksılarda da kullanılabilir. Çiçekleri çok fazla kokulu değildir. Nitekim çiçeklerinden daha çok renkli yaprakları için yetiştirilir. asparagaceae ailesine ait olan bu kordilin esasen bir cinsin adıdır. Bu cinsin içerisinde yaklaşık 20 farklı tür bulunmaktadır. Bu cinsin anavatanı Avusturalya, Yeni Gine, Yeni Zelanda ve Polinezya adalarıdır. Bu bölgelerdeki tropikal ve alt tropikal bölgelerde yetişirler. Bu iklimin ihtiyaçlarına uygun davrandığınızda evde de bakabileceğiniz bitkilerdir.
Kordilin Çiçeği Özellikleri
- Yaklaşık 20 farklı türü bulunan kordilin çiçeği, temelde soğukluklara dayanıklılıklarına bağlı olarak iki farklı gruba ayrılır. Bu iki grubun bakımında sıcaklık talebinin dışında farklı gereksinimleri yoktur.
- Cordyline terminalis ve Cordyline fruticosa gibi türlerinin yaprakları pembe renklere sahiptir. Cordyline indivisa ve Cordyline australis gibi türleri ise yeşil yapraklara sahiptir. Bu yapraklar yeşilden pembe ve kırmızıya dönebileceği gibi tek renkte doygun da olabilir. Aynı zamanda çizgili ve çok renkli türleri de vardır.
- Doğal ortamlarında kordilin çiçeği 20 metreye kadar uzayabilir. Evlerde bakım yapılanları ise genellikle bir ila üç metre arasında boylanacaktır.
- Yaz mevsiminde, dallanan kordilin bitkisi çiçek salkımları oluşturmaya başlar. Bu çiçekler beyaz ve pembe gibi renklere sahiptir.
- Zehirli olmayan kordilin bitkisinin yaprak kenarları keskin ve sivridir. Bu nedenle evcil dostlarınıza ve çocuklarınıza zarar verebilir. Bu gibi bir risk varsa önlem almanız daha iyi olacaktır.

Kordilin Çiçeği Bakımı
Kordilin çiçeği bakımı görece olarak kolay olan bitkilerden biridir. Tropik bir bitkiye nasıl bakılması gerektiğini biliyorsanız sorun yaşamanız düşük ihtimaldir. Bitkinin bakımında en çok dikkat etmeniz gereken konular sıcaklık ve sulamadır. Yüksek nem isteyen bu bitkiyi ayrıca yılda birkaç kez ılık suyla yıkamanız da faydalı olacaktır. Bitkiniz çok büyüdüğünde zararlıları uzak tutmak adına yapraklarını arada bir ıslak bir bezle silmeniz de iyi olacaktır.
Konum
Kordilin çiçeği, bütün bir yıl boyunca sıcak ve aydınlık yerleri severler. Bununla birlikte türler arasında bazı asgari değişiklikler olabilir. Örnek vermek gerekirse; Cordyline indivisia ve Cordyline australis türleri, Mayıs ayından Eylül ayına kadar açık havada, kısmi gölge bir yerde de yetişebilir. Bununla birlikte soğuğa daha dayanıklı olan gruptaki kordilin çiçekleri, kademeli biçimde dış ortama alıştırılmalıdır. Birden bahçeye çıkarmanız yanıkların oluşmasına neden olabilir. Bu bitkinin özellikle yaz aylarında kavurucu sıcaklarda öğle güneşinden korunması gerekir. Kış mevsimi geldiğinde oda sıcaklığının 15 derecenin altına düşmediğinden emin olmalısınız. Bitkinizde kahverengi yapraklar ve bodur büyüme görüyorsanız, sıcaklık yetersiz olabilir.
Toprak
Kordilin çiçeği iyi drene edilmiş topraklarda daha iyi yetişir. Çok büyük bir toprak isteği yoktur. Gevşek yapıya sahip olan bir toprak yeterli olacaktır. Palmiye toprağı bunun için idealdir. Bunu bulamıyorsanız torf toprağa üçte bir oranında ponza taşı karıştırabilirsiniz. Bol su seven bu bitkinin toprağının suyu iyi derecede tahliye edebiliyor olması gerekir.

Sulama
Kordilin çiçeği bakımında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri sulamadır. Bu bitkinin doğal ortamında tropik bir ortamda yaşadığını unutmamalısınız. Yağmur ormanlarında yaşadığı için nem ve su gereksinimleri yüksektir. Bu sebeple bitkinin toprağı devamlı olarak nemli tutulmalı fakat hiçbir şartta ıslak kalmamalıdır. Bulunduğunuz iklime bağlı olarak sıcaklık değerleri arttıkça, sulamaları da sıklaştırmanız gerekir.
Doğru bir sulama düzeninin yanı sıra bu bitki ciddi oranda neme de ihtiyaç duyar. Mutfakta bir pencere önü kordilin çiçeği için iyi olacaktır. Bu sayede mutfakta yemek pişerken ortaya çıkan nemden faydalanacaktır. Bunun yanı sıra oturma odası ve salon gibi alanlarda tutuyorsanız ekstra olarak nem desteğinde bulunmalısınız. Özellikle yaz aylarında yapraklarına su fısfıslamanız faydalı olacaktır. Su püskürtme işlemini her gün yapmanızda bile bir sorun yoktur. Ancak haftada en azından birkaç kez bu yöntemi kullanmalısınız. Bunun yanı sıra bir nem tepsisi hazırlayabilirsiniz. Saksının altına koyacağınız için taş ve su dolu bir tepsi nem oranını düzenleyecektir. Nem tepsisi çözümünde, tepsideki suyun saksıya değmediğinden emin olmalısınız.
Gübreleme
Kordilin çiçeği türleri için düzenli olarak besin vermek faydalı olacaktır. Bu sayede bitkinin sağlığı, büyüme hızı ve yapraklarının rengi daha iyi olacaktır. Yeşil yapraklı bitkiler için kullanılan bitki besini kordilin çiçeğinin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Gübrelemeye Mart ayında başlamalı ve Ekim ayına kadar devam etmelisiniz. Ayda bir kez gübre vermeniz yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra 3 ayda bir kez kullanılan gübre çubukları da kullanılabilir. Bu çubuklar bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Kordilin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kordilin çiçeği tohumla yetiştirilebileceği gibi kesimlerle de çoğaltabileceğiniz bitkilerdir. Kesimlerle çoğaltmak hem daha kolay hem de başarı ihtimalinin daha yüksek olduğu yöntemdir.
Kesimle Çoğaltma
Kordilin çiçeği çoğaltmak için gövdenin 10 ila 20 santimlik kısmını kesmelisiniz. Kesimde sterilize ettiğiniz keskin bir bıçağı kullanmalısınız. Kestiğinizin kısmın üzerinde birkaç tane yaprak bulunmalıdır. Aldığınız kesimi birkaç saat boyunda açıkta bekletmelisiniz. Ardından kesiminizi doğrudan saksıya yerleştirmelisiniz.
Saksıya ektikten sonra sulama yapın ve üzerini şeffaf bir kap ile örtün. Bu kabı günlük olarak açmalı ve bitkiyi havalandırmalısınız. Kesimi diktiğiniz saksının doğrudan güneş almayan ancak aydınlık bir yere koymalısınız. Sıcak bir ortamda ilk kökler birkaç hafta içinde oluşacaktır. Kökler oluştuktan ve kesim canlılık göstermeye başladığında şeffaf kabı artık örtmenize gerek yoktur.
Tohumla Çoğaltma
Kodilin çiçeği tohumuyla da çoğaltılabilen bir bitkidir. Ana bitkinizden ya da bir seradan satın aldığınız tohumları bir gün boyunca ılık suda bekletmelisiniz. Ardından eşit oranlarda saksı toprağı, kum ya da hindistancevizi lifi karışımının içine ekim yapmalısınız. Ekim sırasında tohumları serpip ya üzerine hafifçe bastırın ya da ince bir toprak tabakasıyla örtün. Tohumları çok derine ekerseniz, çimlenmeme ihtimalleri olacaktır.
Tohumları ektikten sonra sulayın ve nem seviyesini olabildiğince yüksek tutmalısınız. Bunu yapmak için tohumu ektiğiniz kabı şeffaf bir kap ile örtebilirsiniz. Tohumların sıcak ve aydınlık bir ortamda beklemesi gerekir. Hızlı ve güçlü bir çimlenme istiyorsanız havanın en azından 25 derece olması gerekir.
Kordilin (Cordyline)
