Kurdele çiçeği, iç mekanda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bitkilerden biridir. Bu bitki, yanlarına uzanan yapraklarıyla oldukça şık bir görünüme sahiptir. Bu yapraklar nedeniyle İngilizcede ‘spider plant’ yani örümcek bitişi adını almıştır.
Asparagaceae familyasından chlorophytum comosum türü olan bu bitki salonlarda güneşli pencere önlerinde bakılmalıdır. Düz yeşil ya da beyaz alacalı olan ince ve uzun yapraklarıyla dikkat çeken bu bitki Viktorya döneminin favorileri arasında yer almaktadır. Ana vatanı Afrika’nın güneyinde bulunan kıyı kesimleridir ve genel olarak alt tropikal ormanların sınırlarında bulunurlar. Hava temizleme özelliğiyle bilinen bu bitki, yeni boyanmış evlerdeki formaldehit gibi tehlikeli toksinleri de arındırmaktadır.
Kurdele Çiçeği Türleri
Kurdele çiçeklerinin düzinelerce farklı çeşidi vardır. Buna karşın fidanlıklarda bulabileceğiz türler genel olarak bellidir. Bunlardan biri chlorophytum comosun ‘variegatum’ iken diğeri ise chlorophytum comosum ‘vittatum’ olarak bilinir. Variegatum yapraklarının kenarları daha sarımsı ve ortası yeşil, çiçek sapları ise yeşil olan çeşittir. Vitattum ise yapraklarının kenarı yeşil ve ortası sarımsı olan, çiçek sapı yine sarımsı şekilde büyüyen türdür. Klasik kurdele çiçeği olan variegatum, salonlarda çok daha fazla karşılaşabileceğiniz bir seçenektir.
Bakımı
Kurdele çiçeğinin bakımı son derece kolaydır. Bu sebeple bitki bakımına yeni başlayanlar için oldukça ideal seçeneklerden biridir. Az bir ilgiyle birlikte kurdele bitkisi sizi asla üzmeyecektir. Farklı koşullara karşı toleranslı olsa da, ideale yakın ortamda kolayca gelişim gösterecektir.
Dikim
Kurdele çiçeğini saksıya ekerken, iyi drene bir toprak seçimi yapmanız gerekir. Bu bitkiler uzun süre kuru kalmaktan hoşlanmazlar ve nemli ortamları tercih ederler. Ancak drenajı kötü toprakta, bol su verildiğinde kök çürümesi oluşmaya başlayacaktır.
Bitkinin yumrularını toprak yüzeyinin altına ekerek, hafifçe bastırmalısınız. Yeni bir saksıya alırken değişimin şokunu azaltmak adına bitkiyi sulamalısınız. İkinci bir sulama yapmadan önce ise toprağın tamamen kurumasına izin vermelisiniz. Bitki büyüdükçe saksının yanlarından sarkan yapraklar 30 santime kadar büyürler.
Toprak
Kurdele çiçeğinin ideal şartlarda büyümesi için doğal humuslu toprak yeterli olacaktır. Humuslu bir toprak birkaç yıl boyunca bitkinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Bu süre içerisinde toprağa ilave bitki besini vermenize de gerek yoktur. Eğer standart saksı toprağı olan torfa ekim yapacaksanız, büyüme döneminde ayda bir defa bitki besinini yarım doz olarak uygulayabilirsiniz.
Kurdele çiçeğinin toprağının havadarlık kazanması ve iyi bir drenaja sahip olması için üç ölçü toprağa bir ölçü ponza taşı ilave edebilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Eğer toprağı birkaç yılın ardından değiştirmeyecekseniz ponza taşının yerine strafor seçmelisiniz. Çünkü bitkinin yumruları büyüdükçe toprağı sıkıştıracaktır. Ponza taşı bu ortamda köklerin çürümesine neden olabilir.
Sulama
Kurdele çiçeği nemli ortamları daha fazla sever. Buna karşın fazla sulama yapmak bitkinize zarar verecektir. Bitkinin sulanma zamanının gelip gelmediğini anlamak için parmağınızı toprağa birkaç santim olacak şekilde batırmalısınız. Eğer nem hissediyorsanız, sulama zamanı henüz gelmemiştir. Eğer toprak tamamen kuruysa sulama yapabilirsiniz.
İyi drene olan bir toprağınız varsa, suyu saksının drenaj deliklerinden çıkana kadar verebilirsiniz. Ancak saksının tabağında biriken suyu bitkinin yeniden emmesine izin vermemelisiniz. Bitkinin sulanması konusunda su seçimi de oldukça önemlidir. Bu bitkiye hazır ya da damıtılmış su vermelisiniz. Musluk suyundaki tuzlar ve mineraller bitkiyi etkilemektedir. Eğer böyle bir imkânınız yoksa musluk suyunu 24 saat boyunca beklettikten sonra da verebilirsiniz.
Bitkiniz yumuşak yapraklar çıkarmaya başladıysa bu muhtemelen fala sulama sebebiyledir. Bu sebeple sulama periyotlarınızda aralığı daha fazla açabilirsiniz.
Sıcaklık
Kurdele çiçeği 12 ila 24 derece arasındaki sıcaklıklarda ideal olarak büyümektedir. Bununla birlikte özellikle kış aylarında hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmemesine özen göstermelisiniz. Kış aylarında 0 derecenin altına kadar dayanabilecek bitki, yapraklarını kaybedebilir. Bunun yanı sıra yaşamını devam ettirse de bitkinin böylesi soğuk havalardan ciddi oranda etkileneceğini de unutmamalısınız.
Saksı Değişimi
Kurdele çiçeğini iyi bir gelişme ortamında hızlı biçimde büyüyecektir. Saksının altındaki drenaj deliklerinden kökler çıkmaya başladığında, saksı değişiminin zamanı gelmiştir. Bunun yanı sıra toprak seçiminize bağlı olarak birkaç yılda bir saksıyla toprağı da değiştirebilirsiniz.
Kurdele bitkisi zamanla küçük çiçekler üretir. Eğer saksı kökler için fazla küçükse, çiçekler açmayacaktır. Bu sebeple kökler için yeterli gelişme ortamının sağlanacağı bir saksı tercih etmelisiniz.
Çoğaltılması
Kurdele çiçeğini çoğaltmak son derece basit bir işlemdir. Çiçeğin uzun çiçek saplarından sağlıklı ve köklü olanlardan birini seçerek çıkarmalı ve toprağa ekmelisiniz. Bu kadar basit bir işlemle yeni kurdele çiçeklerine sahip olabilirsiniz. Çoğaltma işlemini yılın istediğiniz her döneminde yapabilirsiniz. Bu işlem sırasında unutmamanız gereken ayrıntılardan biri ise fidelerin yapraklarının bir hafta, 10 gün boyunca cansız kalacağıdır. Rutin bakımlarınıza devam etmeniz halinde, kökler toprağa tutundukça yeni bitkiniz de canlanacaktır. Kurdele çiçekleri dipten çoğalmaktadır. Bu sebeple kökten ayırma yöntemiyle çoğaltmak da mümkündür. Özellikle saksı değişimi yapacağınız zamanlarda bitkiyi bölerek çoğaltabilirsiniz.
Zararlıları ve Hastalıkları
Salon bitkisi olarak bakılan kurdele çiçekleri, hastalık ve zararlı konusunda nadiren sorun yaşarlar. Kurdele bitkisinde en çok görülen sorun kök çürümesidir. Kurdele çiçeği kök çürümesine karşı son derece hassastır. Bu sorun genellikle bitkinin aşırı sulanması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kök çürümesinin yanı sıra kurdele çiçekleri düşük nem, kuru toprak ve musluk suyu sebebiyle de sorun yaşayabilir. Bu tip durumlarda bitki kimyasal ve tuz sorunuyla karşılaşacak bu da uç yanıklarının gelişmesine neden olacaktır. Fazla sulamadan kaçınırken, bitkinin daima nemli kalmasına da özen göstermelisiniz. Eğer uç yanıkları oluştuysa, yayılmasını engellemek için bu yaprakların ucunu kesmelisiniz. Bu önlem çoğu zaman işe yarayacaktır.