Kurtbağrı ağacı, park ve bahçelerde çit bitkisi olarak kullanıldığı gibi yol kenarlarında da görebileceğiniz bir türdür. Salonlarda dekoratif bir bitki olarak kullanılan kurtbağrı, bonsai yapmaya da son derece elverişli bir bitkidir.

Kurtbağrı bitkisi (Zeytingiller) familyasının Ligustrum cinsine bağlı olan Ligustrum lucidum türüdür. Ağaç ve çalı şeklinde gelişir. Kurtbağrı bitkisi, kurtbağrı çalısı, kurtbağrı ağacı, ligustrum ağacı ve lükstrüm gibi isimlerle bilinir. Bu tür dünyada en yaygın kurtbağrıdır. Ana vatanı Çin'in güneyidir. Adi kurtbağrı ağacı ise Türkiye'de doğal olarak yetişen bu cinsin tek türüdür.

Kurtbağrı Ağacı Özellikleri

  • Kurtbağrı yaklaşık olarak 10 metreye kadar büyüyebilir.
  • Parlak yapraklı kurtbağrı gibi isimlerle anılsa da yaprakları aslında hafif derecede parlaktır. Kış aylarında yapraklarını dökmezler. Havalar çok soğuk değilse kışın dahi gelişebilirler.
  • İlkbahar mevsiminde yukarıya doğru salkım halde çiçekler açarlar. Son derece güzel görünseler de sabahları pek hoş kokmazlar.
  • Ligustrum kurtbağrı ağacı yetiştiği yerin çevresine tohumlarını döker. Bu tohumlar çok kolay ve hızlı biçimde gelişir.
  • Kış aylarında eksi 12 dereceye kadar olan soğuklara dayanıklıdır.
  • Çok hızlı geliştiği için her yıl budanması gerekir. Hele ki özel bir şekil vermek istiyorsanız birkaç ayda bir kez budama yapmalısınız.
  • Çit bitkisi olarak çok yaygın olarak kullanılan kurtbağrı ağacının fidanları dipten budandığı takdirde çok dallı olacaktır. Bu budama sayesinde çit formu alır ve yaprakları çok fazla büyümez.
  • Oldukça uyumlu bir ağaçtır. Kimi zaman Benjamin gibi yetiştirildiğini görebilirsiniz. İç mekânlarda saksılarda yetiştirildiği zaman yaprakları küçük olacaktır.
  • Bonsai meraklıları için de uygun türlerden biridir. Her türlü budamayı rahatlıkla kaldırabilir.
  • Kurtbağrı fidanı, fidanlıklarda kolayca bulunabilecek türlerden biridir.
çalı şeklindeki kurtbağrı
çalı şeklindeki kurtbağrı

Kurtbağrı Ağacı Bakımı

Kurtbağrı ağacı bakımı oldukça kolaydır. Hatta bu rehberde bakımına dair çok derinlemesine bir bilgi aktarmayacağız çünkü hiç gerek yok. Kurtbağrı ağacı uzun süreler boyunca doğrudan güneşi ve şiddetli sıcağı sever. Bunun yanı sıra serin ve tam gölge alanlara da rahatlıkla adapte olurlar.

Kurtbağrı bitkisi toprak seçmeyen türlerden biridir. Bitki bakımına yeni başlayan için oldukça ideal bir türdür. Dikkat etmeniz gereken tek konu ise sulamadır. Saksıda yetiştirdiğiniz kurtbağrı ağacının uzun süreler boyunca susuz kalmaması gerekir. Böylesi durumlarda pörsüyecek ve yaprakları zarar görecektir.

Bahçenize çit bitkisi olarak ya da ağaç görünümü için diktiğiniz kurtbağrı fidanı, iki yılın ardından susuzluğa dayanıklı hale gelir. Öyle ki yaz aylarında dahi susuz kalsa, sorun olmayacaktır. Bu açıdan tek şart, toprağının derin olmasıdır.

çit bitkisi olarak kurtbağrı çalısı
çit bitkisi olarak kurtbağrı çalısı

Budama

Kurtbağrı ağacı her türlü budamayı rahatlıkla kaldıran bitkilerden biridir. Budama konusunda dikkat etmeniz gereken önemli iki konu vardır. Bunlardan biri aşırı budama diğeri ise zamanlamadır. Bu iki faktöre dikkat ettiğiniz sürece keyfinizce budama yapabilirsiniz.

Budama konusunda önemli konulardan biri zamandır. Eylül ayından nisan ayına kadar budama yapmamanız gerekir. Bunun dışındaki herhangi bir zamanda budama yapmanızda hiçbir sakınca yoktur.

Kurtbağrı ağacını bahçeye diktikten sonra tek gövdeli bir ağaç olmasını ya da çit bitkisi olmasını istiyorsanız buna göre budamalısınız. Dikkat etmeniz gereken konu ise budama sırasında bitkinin güçten düşmemesidir. Bahçedeki yerinde 4 yılını tamamlamamış olan bir kurtbağrı bitkisini aşırı derecede budarsanız, güçten düşecektir. Eğer ağaç olarak yetiştirmek istiyorsanız, boya vermesini sağlayacak şekilde budama yapmalısınız. Bu budama da üst kısımda en az tane yan dal bırakarak, en alt dalları budamalısınız.

Eğer kurtbağrı fidanlarının çit bitkisi olmasını istiyorsanız, tıpkı ağaç formunu elde etmekte olduğu gibi dört yıldan önce çok fazla budama yapmamalısınız. Genç kurtbağrı fidanlarının yalnızca tepe uçlarını budayabilir, yan dallar vermesini ve bolca yaprak geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Bu bitki ne kadar çok yapraklanırsa kökleri de o kadar çok güçlenecektir. Dört yılı geçtikten sonra en ağır budamaları yapsanız da herhangi bir sorun yaşamayacak ve hemen yeni dallar uzatacaktır. Bu dönemden sonra her türlü budamayı yapabilir ve istediğiniz gibi bir şekil verebilirsiniz.

kurtbağrı çiçeklerine yakından bakış
kurtbağrı çiçeklerine yakından bakış

Kurtbağrı Ağacı Nasıl Çoğaltılır?

Kurtbağrı ağacı çoğaltılması üç farklı yöntemle yapılabilir. Bunlar tohumla çoğaltma, tepe çeliğiyle çoğaltma ve olgun dal çeliğiyle çoğaltma yöntemleridir.

Tepe Çeliği Yöntemi

Tepe çeliği yönteminin ilkbahar aylarında kullanılması gerekir. Bu dönemde akşam ya da sabah serinliğinde yeni gelişen bir dalın üst kısmından bir çelik almalısınız. Çelikte en azından üç boğum olması gerekir. Dalın ise 10-15 santim uzunluğunda olması yeterlidir. Fazla olan yaprakları, diplerinden makasla keserek alın. Bu yaprakları koparmamanız önemlidir. Kopardığınızda dalın dış dokusuna zarar verirsiniz. Uç kısımda en az iki en fazla dört tane yaprak olması gerekir. Çelikleri hemen suya koymalı ve dikene kadar suda bekletmelisiniz. Ardından köklendirme toprağına ekerek, gelişim gösterene kadar burada büyütmelisiniz. Köklendirme toprağının yarı yarıya gerçek saf torf ve perlit karışımı olması gerekir.

Kurtbağrı ağacı dalına yakından bakış
Kurtbağrı ağacı dalına yakından bakış

Olgun Dal Çeliği Yöntemi

Olgun dal çeliği yönteminin sonbahar ve kış aylarında uygulanması gerekir. Bu dönemde yaz boyunca gelişmiş olan ve gelişimini tamamlamış olan dallardan birini seçmelisiniz. Bu dalın en uç ince kısmını kesip atmalı, dip kısmını ise eğik biçimde kesmelisiniz. Çeliklerin en azından 15 en fazla 30 santim olması gerekir. Bu dalın üçte ikisini toprak altında kalacak biçimde 45 derece açıyla köklendirme toprağına dikmelisiniz.

Tohumla Çoğaltma Yöntemi

Kurtbağrı tohumuyla çoğaltmak için uygun olan bitkilerden biridir. Bu çoğaltma işlemini sonbahar ve kış aylarında yapmalısınız. Tohumların toprak yüzeyine yarım santim kadar altında kalacak biçimde ekmelisiniz. Kurtbağrı ağacını tohumla çoğaltmak oldukça basittir. Çok kolay biçimde çimlenirler ve fideler hızlıca gelişir. Tohumu ektikten sonra sık sık sulamayı unutmamalısınız. Daha birkaç ay geçmeden neredeyse 1 metreye ulaşacaklardır. İkinci ya da üçüncü yılda tam güçlenmiş fidanlar olduklarında bahçenizde istediğiniz yere dikebilirsiniz.

Kurtbağrı ağacını çoğaltmak için bir yöntem daha vardır. Bu da ana ağacın çevresine döktüğü tohumlardır. Bu tohumlar kendi kendiliğine mini fidanlar haline gelirler. Bu fidanları rahatlıkla söküp alabilirsiniz. Bu konuda pek hassas değillerdir. İstediğiniz yere diktiğinizde neredeyse istisnasız olarak tutacak ve gelişmeye devam edeceklerdir.

kurtbağrı yapraklarına yakından bakış
kurtbağrı yapraklarına yakından bakış

Sık Sorulan Sorular

Kurtbağrı ağacıyla ilgili olarak sık sorulan sorulara ve bu soruların yanıtlarını aşağıda inceleyebilirsiniz.

Kurtbağrı Türkiye'de Nerede Yetişir?

Kurtbağrı ağacı, Türkiye'de birçok yerde rahatlıkla yetişebilir. Hem güneşe hem de gölgeye uyumlu bir bitkidir. Yalnızca yetiştiği iklimin kış aylarında eksi 12 dereceden daha soğuk olmaması gerekir. Akdeniz ve Ege gibi kıyı kesimlerinde hiçbir sorun olmadan gelişmeye devam edecektir.

Kurtbağrı Nasıl Çoğaltılır?

Kurtbağrı ağacını çoğaltmak için tepe çeliği ve olgun dal yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bununla birlikte tohumla çoğaltılan bitkiler de çok hızlı bir şekilde gelişir. En iyi yöntem ise ana bitkinin çevresine düşen tohumların fidan halini aldığı dönemde bunları sökerek dilediğiniz yere dikmektir.

Kurtbağrı Meyvesi Yenir Mi?

Kurtbağrı ağacı da dâhil olmak üzere tüm Ligustrum cinsinin türlerinin meyveleri zehirlidir. Bu meyveleri yemeniz halinde bağ ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal, halsizlik gibi semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Bu ağacın meyvelerini ve yapraklarını yememeli, çocuğunuz ve evcil hayvanınız varsa dikkatli olmalısınız.Kurtbağrı ağacı meyveleri

Kurtbağrı Su İster Mi?

Kurtbağrı ağacının bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken konulardan biri sulamadır. Bahçede iki yılını geçirmiş olan ağaçlar yazları dahi susuz geçirebilir. Ancak iki yıl boyunca uzun süreler susuz bırakılmamalıdır. Bunun yanı sıra saksıda kurtbağrı bitkilerinin düzenli sulanması gerekir.

Kurtbağrı Soğuğa Dayanıklı Mı?

Kurtbağrı ağacı soğuklara görece olarak dayanıklı bitkilerden biridir. Sıcağı oldukça seven bu bitki, kış aylarında soğuklar başladığında eksi 12 dereceye kadar yaşayacaktır. Eğer saksıda bakıyorsanız bu dönemde içeri almalısınız. Eğer bahçeye ekmek istiyorsanız ve kış mevsiminde hava bundan daha soğuk oluyorsa, hiç denemeyin.

Reklam

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz