Lale ağacı dendiği zaman, lale çiçekleri gibi narin bitkiler bekliyor olabilirsiniz. Buna karşın lale ağacı, çınarlardan daha fazla büyüyebilen dev ağaçlardır. Bu ağacın bodur olan kültivarları dahi çok küçük değildir.
Magnoliaceae (Manolyagiller) familyasının üyesi olan lale ağacı Latincesi Liriodendron tulipifera olan bitkidir. Bu bitkinin anavatanı Kuzey Amerika kıtasıdır. Bu nedenle kendisine Amerikan lale ağacı da denmektedir. Kış aylarında yapak döken ağaçlardan biridir.
Lale Ağacı Özellikleri
- Lale ağaçlarının boyları genel olarak 12 ila 25 metre arasındadır. Buna karşın elverişli şartlarda 60 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır.
- İlkbahar mevsiminin ortasında hoş kokulu çiçekler açarlar. Tohumdan yetiştirilen lale ağacının çiçeklenmeye başlaması için en az 15 yıl gerekir.
- Dev ağaç türleri olduğu için büyük bahçelerde ve parklarda kullanılır. Süs bitkisi olarak ise lale ağacının kültivarları kullanılır. Ardis ve Compactum isimli kültivarları küçük bahçeler için de uygundur. Fakat bu kültivarlar dahi oldukça büyük ağaçlardır.
- Çok uzun gövdeleri olması ve bu ağaçtan üretilen tahtaların hafif olmasıyla kerestecilikle çokça kullanılmaktadır. Kızılderililer bu ağaçları kano yapımında kullanmıştır.
- Tam gün güneş isteyen bitkilerden biridir. Bununla birlikte yarım gün güneşe de adapte olabilirler.
- Lale ağacı fidanı ektiğiniz derin derinlere kadar toprak olması gerekir. Toprak yüzeyinden bir metre aşağısında kayalık varsa iyi gelişim göstermeyecektir.
- Lale ağacı fidanını ilk kez ekiyorsanız; humuslu, organik açıdan besleyici ve az asitli toprak hazırlamanız gerekir.
- Aşırı sıcak ve kuru havaya sahip olan iklimleri sevmeyen bir bitkidir. Bu tip yerlerde yaz mevsiminin ortasında yaprak dökmeye başlarlar.
- Yaz ayları en fazla 35 derece olan yerlerde iyi gelişir. Kış aylarında ise eksi 30 dereceye kadar olan soğuklara dayanabilirler.
Lale Ağacı Nasıl Çoğaltılır?
Lale ağacı çoğaltmak istiyorsanız üç farklı yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan birincisi yaz mevsiminde kullanabileceğiniz yarı olgun dal çeliği yöntemidir. İkincisi ise daha basit bir yöntem olan havai daldırmadır. En çok kullanılan yöntemlerden biri ise tohumla ekimdir.
Lale ağacı tohumu sonbahar mevsiminde dikilmelidir. Bu tohumların kış aylarındaki soğuk havalara maruz kalması gerekir. İlkbahar mevsiminde ekilen tohumlar ancak gelecek yılda çimlenirler. Lale ağacı tohumu ekeceğiniz toprağın mutlaka suyu iyi derece süzdürmesi gerekir. Çamur halini almış bir toprakta beklediğinde tohumlar çürüyecektir. Bunun yanı sıra tohumların çimlenmesi önemli oranda ışığa da bağlıdır. Çimlenme için kuvvetli bir ışık gerekir. Tohumdan yetişen fidanların çiçek açmaları için uzun yıllar gerekir. Bu fidanları aşılamanız halinde daha kısa zamanda çiçek sahibi olabilirsiniz.
Lale Ağacı Fidanı Bakımı
Lale ağacı fidanı iyi derecede köklene ve toprağa iyice yerleşene kadar bir değneğe bağlamanız faydalı olacaktır. Toprağı kurumadığı sürece sulama yapmanıza gerek yoktur. Sık sulama kök çürümesine davetiye çıkaracaktır. Bununla birlikte toprağın uzun süreler boyunca kupkuru kalmasına da izin vermemeniz gerekir. Yaşadığınız bölgede karasal iklim koşulları görülüyorsa, kış aylarında köklerin donma ihtimali vardır. Bu nedenle tedbir almanız gerekir. Fidanların köklerinin henüz güçlenmemiş olduğunu unutmamalısınız. İlk üç, dört yılın ardından bütün riskler geride kalacaktır. Bu dönemin ardından çok hızlı bir şekilde büyümeye başlarlar.
Fidanların ekimi ya da yer değişimi için en iyi tarih ise ilkbahar aylarının başıdır. Mart ayında bu işlemleri tamamlamış olmanız gerekir. Fidan ekimi ve yer değiştirme işini sonbahar aylarına bırakırsanız, çok ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.