Farklı Tropaeolum türlerinden hibrit yöntemi ile ortaya çıkarılmış Latin çiçeği günümüzde gerçek bir tür olarak kabul edilmektedir. Tropaeolaceae familyası üyelerinden biri olan bu çiçek, Güney Amerika’nın And Dağları ve Bolivya ile Kolombiya arası bölgelerinden gelen bir türdür. Hem güzel görüntüsü hem de yararlı bir yapısı bulunması ile popüler olmuştur.
Türkiye iklim koşullarına uyumlu bir yapısı bulunduğu için ülkemizde çok sık bahçe yetiştiriciliğinde tercih edilmektedir. Bahçelerde peyzaj çalışmaları sırasında köşe ve kenarlarda kullanması gayet uygun görülür. Balkonlarda ise saksı yetiştiriciliğinde yarı sarkıcı bir tür ile birlikte aranjman uygulanması tercih edilir.
Latin Çiçeği Özellikleri
- Tropaeolum majus olarak adlandırılan bu tür, birçok farklı renkte çiçek açabilmektedir. Çiçeklerinde turuncu, sarı ve kırmızı ana renkler olarak görülmek üzere bu renklerin ara tonları ve bazen ebruli desenli çiçekler ile birçok kültivar oluşturmaktadır.
- Bitkinin genellikle 30 cm gibi bodur bir özelliği bulunsa da bazen tırmanıcı olan çeşitler ise 2,5 metre kadar uzayabilmektedir.
- Düzensiz bir şekilde yuvarlak yaprakları bulunan bu çiçekte yapraklar iridir ve güneş açısına göre farklı boyutlarda olabilirler. Eğer az güneş alıyorsa, yapraklar daha büyük bir yapıya kavuşur.
- Kışın çok soğuk hava ile karşılaşmadığında yaklaşık 2 yıl gibi bir yaşam ömrü olan Latin çiçeği yazın çok şiddetli sıcaklarda yaşayamaz.
- Eğer yaz mevsimi çok fazla sıcak geçmiyorsa, ilkbahar sonbahar arası sürekli bir şekilde çiçek açabilir. Bu açıdan da yer örtücü bitki olarak kullanılması uygundur.
- Wina olarak adlandırılan kültivar ise kışın don olaylarına dahi dayanabilir ve -20 0C soğukta yaşayabilir.
Latin Çiçeği Bakımı
Bahçe yetiştiriciliği için uygun olan ve ne çok soğuk ne çok sıcak iklimlerden hoşlanmayan bu bitki için bakım koşullarına dikkat etmek gerekir. Bu noktada ışık, toprak, sulama ve budama gibi birçok ayrıntıyı bilerek daha uzun ömürlü bir bitki elde edebilirsiniz.
Işık
Latin çiçeği güneşli noktalardan hoşlanırken, eğer çok sıcak ve fazla güneş alan bir şehirde yaşıyorsanız, yarı güneşli bir ortam seçmeniz gerekir. Ancak aşırı sıcak memleketlerde yaz sıcağına dayanamayacağı için de genellikle yaz mevsiminde bu bitkiyi kurtarmak zor olacaktır.
Toprak
Bahçe yetiştiriciliğinde Tropaeolum majus hiç toprak seçmeyen bir bitki olmak ile birlikte verimsiz bir toprakta bile sadece gübre kullanılması yeterli olmaktadır. Eğer verimsiz topraklarda yetiştirilirken gübre kullanılmazsa, çiçek açmayacak olsa dahi bol bol yaprak verecektir.
Sulama
Ekilen tohumlardan elde edilen fideler havaların serin olduğu zamanlarda susuzluk çökmeden yaşamaya devam eder. Fakat yine de gelişimini tamamlayabilmesi için susuzluğunu gidermek gerekir. Çünkü bu sayede çiçek verimi artabilir.
Budama
Canlı mevsimlerinde özellikle bahçelerde ve balkonlarda sarkan bir yapıya sahip olabileceği için çok fazla gelen kısımları hafifçe budanabilir.
Latin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Akdeniz ikliminde yetişme imkanı sunan Latin çiçeği için düşük rakımlarda tohumlar sonbahar başında ekilmelidir. Bu tohumlar ile birlikte yaz sıcağında çiçek ölse de çevreye dökülen tohumlar sonbaharda yeniden gelişim gösterir. Yani bir kere toprakla buluştuktan sonra her yıl tohum toplayıp yeniden ekme ihtiyacı gerekmez.
Ilıman Akdeniz mevsiminde ve diğer bölgelerde ise ilkbahar başında don riski geçtikten sonra ekim yapılabilir. Ekim işlemi yapılırken mutlaka kalıcı bir nokta tercih edilmeli ve sonradan değiştirme yapılmamalıdır. Aralarında 25 cm aralık bırakmak yeterli olmak ile birlikte latin çiçeği tohumu çok hızlı bir sürede çimlenerek yeşermeye başlar.
Latin Çiçeği Hastalıkları Ve Zararlıları
Bu bitki bulunduğu bölgede hıyar bitkilerine dadanan parazitleri uzaklaştırabilir ve bu nedenle hıyar yetiştiren kişiler beraberinde bu çiçeği yetiştirmeyi tercih eder. Genellikle zararlılardan fazla etkilenmeyen bu çiçek aynı zamanda her parçası yani çiçekleri ve yaprakları yenilebilen ve gözler içinde fayda sağlayan bir yapı sunar.
Sıkça Sorulan Sorular
Latin çiçeği hakkında aklınıza gelen en önemli soruların kısa cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz.
Tropaeolum majus iyi bir yetişme için güneş altında bulunması gereken bir çiçektir. Fakat aşırı sıcak bölgelerde yoğun güneş ışıkları kuruyarak ölmesine neden olabilir.
Tropikal ılıman iklimlere ait olan bu çiçek harika rengarenk çiçekleri ile bilinir. Sarkan yapısı ile az güneş alan balkon ve pencere kenarlarında saksılarda rahatlıkla yetişebilir.
Çiçeğin tohumlarının toprakla buluşması sonrasında çok hızlı bir şekilde çimlendiği görülebilir. Genellikle 15 gün gibi bir sürede çimlenmeyi gerçekleştirerek, sonrasında hızlı bir gelişim ile çiçek açmaya dahi başlayabilir.