Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Leonardit
leonardit

Leonardit bitki kalıntılarının çok uzun süren bir süreç sonunda çürüyüp, sıkışıp okside olmasıyla tortul bir kayaç içinde mineral haline verilen isimdir. Bu süreç neme, basınca, ısıya ve çeşitli jeolojik şartlara bağlı olduğundan nadir ve değerli bir üründür. Mineraller ise topraktaki stres faktörünü azaltmak için birebir çözüm olmaktadır. İçerdiği çeşitli asitler ve pH dengeleyici özelliği sayesinde, organik tarımda da sıkça tercih edilen bir ürün olmuştur. İsmini Amerikalı bir çiftçi olan Leonard T. Comstock’tan almıştır. Gelin şimdi hep birlikte leonardit ve ona dair tüm bilgileri botanik açısından inceleyelim.

Leonardit nedir

Leonardit Nedir?

Yukarıda da değindiğimiz gibi birçok avantajlı özelliği sayesinde organik bir gübre olan ve sürdürülebilir tarıma destek veren leonardit bir gübre türüdür. Siyah altın olarak da adlandırılan bu gübre leonardit mineralinden yapılır. Daha verimli bitkiler elde etmek için kullanılan bu ürün barındırdığı elementleri toprağa salarak bunu sağlar.

pH değeri 3 ile 5 arasında, yani asidiktir ve yaklaşık %25 ila %40 arasında nem içeriğine sahiptir. Bu yüzden toprak asiditesini kontrol altında tutmak gereklidir.

Bu gübre çeşidini çeşitli formlarda görebilirsiniz. Bunlar pellet, toz, granül ve sıvı olabilir. Ayrıca su ile karıştırılan bu gübre, doymuş hale gelir ve iyonlarını toprağa daha kolay bırakır. En iyi şekilde bu üründen faydalanmak için su ile veya diğer organik maddelerle karıştırılması önerilmektedir.

Leonardit neden kullanılır

Leonardit Neden Kullanılır?

Peki, koyu renkli, camsı görünüşü olan ve elle parçalanabilecek sertliğe sahip bir madde olan leonardit neden tercih edilmelidir? Sizler için listeledik.

  • Bitki gelişimi için gerekli olan mineral ve organik maddeleri sağlar. Fosfor, potasyum ve azot gibi elementler ve ortalama %40 ila %90 arasında bir oranla fulvik asit ve humik asit içerir. Bu elementlerin çoğu çiçeklenme ve meyve oluşumu, fotosentez ve kök gelişimi gibi konularda bitkiye destek sağlar.
  • Organik bir ürün olduğundan kimyasal gübrelerin riskleri bu üründe mevcut değildir. Klasik gübrelerden uygun pH değeri, yüksek nem tutma kapasitesi, faydalı mikroorganizmaları artırması ve bitkiyi hastalık ve ısıdan koruması gibi özellikleriyle daha çok çeşitte avantaja sahip olduğundan dolayı gübreleme maaliyetinin düşmesinde rol oynayabilir.
  • Bitki enzimlerini, kök büyümesini uyarır ve katalizör olarak görev yapar. Katalizör, kendisi değişmeden kimyasal bir tepkimenin hızlanmasında rol oynayan maddeye verilen addır.
  • Toprağın verimini ve havalandırma özelliğini artırır. Genel olarak toprak veriminin iyileştirilmesi de örnek olarak verilebilir.
  • Bitki köklerinde solunumu ve tohumun çimlenme gücünü hızlandırır.
  • Toksinleri nötralize eder.
  • Topraktaki tuzluluğun azalmasına yardımcı olur, bu sayede toprağın su tutma kapasitesi dengelenirken bitkilerin tuzdan zarar görmesi engellenmiş olur.
  • Bitkilerin olgunlaşma dönemlerinde %60’a varan bir verim artışı gözlemlenmiştir.
  • Aynı zamanda toprakta birikebilen pestisit ve ağır metallerin de olumsuz etkilerini azaltmada yardımcı olur.

Tüm bu olumlu özelliklerine rağmen kullanacağınız toprak ve yetiştireceğiniz bitki özelliklerine göre kullanmanızı öneririz. Doğrudan toprağa uygulanabildiği gibi karıştırılarak da kullanılması mümkündür.

Leonardit nerelerde kullanılır

Leonardit Nerelerde Kullanılır?

Öncelikle tarımda adını sıkça duyduğumuz leonardit, yukarıda da değindiğimiz avantajlarından ötürü tercih edilmektedir. Hem bitkiye hem de var olan toprağa katkıları oldukça fazladır. Diğer hümik asit kaynakları arasında en düşük pH ve de en yüksek hümik asit oranına sahip leonardit; süs bitkilerinde, tahıl ürünleri üretiminde, sebze bahçelerinde, meyve ağaçlarında ve seralarda yetiştirilen ürünlerde de kullanılmaktadır.

Öte yandan toprağa olan faydalarından da bahsetmiştik. Bu sayede peyzaj işlerinde de kullanılabilir; çünkü toprak yapısını düzeltir, drenajı iyileştirir ve havalandırma sağlar.

Öte yandan sanayi atıklarının kirlettiği toprakların temizlenmesinde, hayvan yemi ve sondaj katkı maddesi olarak tercih edilebilmektedir.

İnsanlar için de olsa bitkiler için de olsa değişiklik göstermeyen bir durum vardır. Azı karar çoğu zarar demişler. Leonardit’de aşırı veya yanlış kullanıldığında bazı potansiyel tehlikelere sebep olabilir. Varsa üründeki etikete, bitkinin ihtiyaçlarına ve yazımızdaki önerilere dikkat ederek bu gibi durumlardan kaçınabilirsiniz.

Sizlere bu ürünün ne olduğunu, nerelerde kullanıldığını ve hangi avantajlara sahip olduğunu sıraladık. Bitki yetiştirmek isteyen her insanın bazı takviye ürünlere ve bilgilere ihtiyacı vardır. Sizler de sıraladığımız bilgilere dikkat ettiğiniz takdirde daha sağlıklı ürünler elde etmiş olacaksınız.

Comments
All comments.
Comments