Leylak Bakımı ve Yetiştirilmesi

Birçok yerde kendiliğinden yetişen leylak, yirmiden fazla türe sahiptir. familyasının üyesi olan leylağın en yaygın türü ise Syringa vulgaris olarak bilinmektedir. Rehberimizde Syringa vulgaris türünün nasıl yetiştirebileceğinizi ve çoğaltabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bu çiçeğin rengi leylak rengi ya da lila olarak bilinmektedir. Anavatanı ise Balkan yarımadasıdır. Yaygın olarak kayalık tepelerde yetişir ve kendi başına düzensiz bir çalı şeklinde gelişir. İdeal koşullarda üç ila dört metreye kadar uzayabilmektedir.

İlkbaharda çok güçlü kokulu çiçekler üreten leylak, dünyanın birçok noktasında ekilmiş ve doğallaştırılmıştır. Bu çiçek sıklıkla adi leylak ve hakiki leylak olarak bilinmektedir.

Leylak çiçeği
Leylak çiçeği

Leylak Çiçeği Hakkında

Adi leylak, bu tür içerisinde en fazla çiçek verenlerden biridir. Üç ila dört hafta boyunca çiçek açarlar. Uygun şartlarda çiçekleri altı haftadan daha uzun dayanabilir. Yunanistan, Lübnan ve Kıbrıs gibi ülkelerde bu dönemde çiçek açtığı için Paskalya ile ilişkilendirilen leylak çiçeğine Paschalia denir.

Gösterişli ve hoş bir çiçeği olan leylaklar birçok canlıyı kendisine çeker. Bolca leylak olan bahçelerde sinek kuşları, kelebekler ve bolca arılar görebilirsiniz. Tüm yıl boyunca bol güneş ışığını seven bu bitkiler, soğuğa karşı ise oldukça dayanıklıdır. Birçok iklimde ve bölgede kolaylıkla yetişen bu çalılar, çiçeklenme döneminden önce gübrelenirse çok daha fazla çiçek verecektir.

Leylak Çiçeği Bakımı

Hakiki leylak çiçekleri, tam güneş ışığını seveler. Gölge alanları da tolere edebilse de, bu alanlarda her zamanki gibi çiçek üretimi yapamazlar. Leylak çiçeğinin günde en az altı saat parlak ve doğrudan güneş ışığı alması gerekir. Bununla birlikte bahçenize ekerken ya da saksıda bakıyorsanız, yaz aylarındaki sert öğle güneşinden korumanız gerekir.

Bu çalılar çok düşük sıcaklıklara dahi dayanabilirler. En dayanıklı süs bitkilerinden biridir. Bununla birlikte en iyi şekilde yaz aylarında serin olan bölgelerde yetişirler. Çok sıcak ve nemli bölgelerde büyümelerinde sorun yaşanabilmektedir.

Yaprak lekeleri, yanıkları, pul böcekleri gibi haşere ve hastalıklara karşı hassas olan bu bitkiyi uygun ilaçlarla tedavi etmek gerekir. Bununla birlikte leylak çiçeklerinde en yaygın görülen sorun küllenmedir.

Leylak Çiçeği Dikimi

Adi leylakların sonbahar aylarında toprak donmadan önce ya da ilkbaharın başlarında don belirtileri bittikten sonra ekilmesi gerekir. Sağlıklı ve güçlü bitkiler elde etmek istiyorsanız iyi bir hava sirküalasyonu ve bol ışık alan bir yere ekim yapmalısınız. Leylakları çimenli alanlara dikmekten kaçınmalısınız. Düzenli sulama bu bitkiler için kötü olabilir.

Leylakların en iyi şekilde büyümesini sağlamak için iyi drene olan toprağa ihtiyaç duyarlar. Humus açısından zengin olan, verimli bir toprak bu bitki için idealdir. Eğer toprağın yeterince verimli olmadığını düşünüyorsanız kompost ekleyebilirsiniz.

Gübreleme

Adi leylakların gübrelenmesi zorunlu değildir. Bununla birlikte çiçeklenme döneminden önce verilen gübre, daha fazla çiçeğin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Kış aylarının sonunda ya da ilkbahar aylarının başlarında az miktarda genel kullanım amaçlı gübre verebilirsiniz. Bununla birlikte bu bitkilerin nitrojene karşı çok hassas olduğunu ve aşırı gübreleme durumunda daha zayıf bir çiçeklenme dönemi geçireceğini unutmamalısınız.

Sulama

Hakiki leylak çiçeğinin yetiştirilmesi ve bakımı çok kolaydır. Bununla birlikte yeni bir ortama ektiğinizde alışana kadar biraz daha fazla ilgi beklerler. Buna karşın bu süre en fazla birkaç ay sürecektir. Derin bir kök sistemini kurmasının ardından bu bitki kuraklığa karşı dayanıklı hale gelecektir.

Bahçenizde ya da saksıda ektiğiniz leylakları aşırı sulamadan kaçınmalısınız. Yalnızca toprak tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olacaktır. Yaz aylarının aşırı kurak olduğu günlerde daha sık sulama gerekebilir. Yetersiz sulama bu bitkinin yapraklarının solmasına ve şeklinin bozulmasına neden olacaktır.

Leylak Çiçeğinin Budanması

Leylakların budanması oldukça önemli bir konudur. Yetişkin leylaklar çiçek açtıktan sonra budanması gerekir. İnce dalların fazla budanmaması önemlidir. Bu ince dallar sonraki yıllarda yan dallar verecek ve bunlar çiçek açacaktır.

Leylak fidanı doğru bir şekilde budandığında oldukça güzel bir şekle sahip olacaktır. Dallı budaklı ve kısa boylu olacak şekilde yapılacak olan budama faydalı olacaktır. Leylak çiçeğini 1,5 ila 2 metre arasında tutmanız yeterli olacaktır.

Leylak Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Adi leylak çiçeğini çoğaltmak oldukça kolaydır. En başarılı yöntem dipten alınan sürgünlerdir. Dipten çıkan sürgünleri, sonbahar ayında ayırarak toprağa dikebilirsiniz. Aldığınız sürgünleri toprağa diktikten sonra hemen sulamanız gerekir. Baharda gelişecek olan yeni leylak, yeterince dallanıp budaklanması durumunda sonraki sene bahar ayında çiçek açacaktır. Eğer yeterince dallanıp budaklanmadıysa çiçek açması için iki yıl beklemeniz gerekir.

Tohumdan yetiştirmeniz durumunda, tohumların en az iki ay kış üşümesini geçirmesi gerekir. En geç Ocak ayında ekeceğiniz tohumlar için fazladan sabır ve özen göstermeyi unutmamalısınız.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Leylak Bakımı ve Yetiştirilmesi

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page