Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Lotus (Nelumbo)
Lotus

Halk arasında Nilüfer ismi ile bilinen Lotus çiçeği, sulak alanlarda yaşayan çok yıllık bir su bitkisidir. Nelumbo cinsinden olan bu su bitkisi; Hint Lotusu, Kutsal Lotus ve Amerikan Lotusu gibi isimlere de sahiptir. Bu yazımızda sizler için; Lotus çiçeği nedir, nerelerde yetişir, bakımı nasıl olmalıdır ve bu güzel bitkinin bakımına dair püf noktalarından oluşan bir rehber oluşturduk. Sulak ve çamurlu bölgelerde yetişen Lotus çiçekleri, Hinduizm ve Budizm dinlerinde mükemmelliğin sembolü iken birçok yerde mutluluğun ve ruhsal temizliğin simgesidir. Sulak ve çamurlu alanlarda yaşayan bu güzel çiçekler, yaşadığı bölgelerin pek temiz olmamasına rağmen yağmur damlaları ile kendi kendilerini temizlemeleri ile hiç kir tutmazlar. Lotus çiçeği birçok farklı renge sahiptir fakat en çok beş rengi ile bilinirler. Beyaz, mavi, pembe, kırmızı ve mor en çok bilinen bu beş renktir. Her bir renk farklı bir anlamın simgesidir.

Yaşayan Türleri

  • Nelumbo lutea
  • Nelumbo nucifera

Bakımı Hakkında Bilgiler

Lotus Çiçeği bakımının püf noktası bitkinin mutlaka bol su içerisinde olması gerektiğidir. Sulak alanlarda yaşayan bir su bitkisi olan Lotus Çiçeği, çok su bulunan saksılarda çok daha sağlıklı ve verimli büyür. Güneş ışığını çok seven bu su bitkisi mutlaka ışık alan bir yerde bakılmalıdır yoksa çiçek vermez. Soğuk havalara dayanıksız olan bu güzel bitki muhakkak soğuk olmayan yerlerde bakılmalıdır. Yaz aylarında sık sık suyunu değiştirmeniz de bitkinin sağlıklı büyümesine katkı sağlar.

Sulanması

Bir su bitkisi olan Lotus Çiçeği filizleri kesinlikle su altında kalmalıdır. Çiçeğin tohumunun tamamen sulu bir yerde kalması oldukça mühimdir. Bol su bulunan yerde verimli büyüyen Lotus Çiçeğinin filizleri büyümeye başladıktan sonra yaklaşık bir avuç kadar toprak atmak büyümelerine katkı sağlar.

Dikimi

Oldukça kolay bir dikim ve bakım işlemine sahip olan Lotus Çiçeğinin ilk olarak tohumlarını edinmek gerekir. Bitkinin tohumlarını edindikten sonra, su dolu küçük bir bardakta bu tohumlar bekletilir. Filizlenmeye başlayan bitki sonrasında saksıya alınabilir.

Kullanımı

Lotus Çiçeği Asya mutfağında bir gıda olarak kullanılmaktadır. Taze sebze olarak da tüketilen Lotus Çiçeği genellikle salatalarda, gıda süslemelerinde ve kızartma olarak tercih edilir. Budizm ve Hinduizm dinlerinde önemli bir yere sahip olan bu su bitkisi birçok ritüelde kullanılır. Kutsal bir çiçek olarak görülen Lotus Çiçeği tütsü olarak da yakılmaktadır. Bu kullanım alanlarına ek olarak Lotus Çiçeği çayı birçok derde deva olarak görülmektedir. Mide ve bağırsak sorunlarında, yüksek ateşte, idrar enfeksiyonunda, kanser ve kilo verme durumlarında tüketilmektedir. Son olarak Lotus Çiçeği, kozmetik ürünlerinde oldukça tercih edilen bir çiçektir. Saç ve cilt bakımında kullanılan bu bitkiden elde edilen yağın stresi azalttığı da bilinmektedir.

Düşünülen Faydaları

Güzel bir kokuya sahip olan Lotus Çiçeği çayı insanı sakinleştiren ve sinirleri yatıştıran bir özelliğe sahiptir. Antibakteriyel olması nedeni ile enfeksiyon kapmış bölgelere iyi gelir; cilt bakımında tercih edildiğinde cildi nemlendirir. Mide, bağırsak ve bağışıklık sistemi problemlerine iyi gelen bu güzel su bitkisi aynı zamanda şeker hastalığına kandaki şeker seviyesini düşürerek iyi gelir.

Comments
All comments.
Comments