Çok güzel görünüşlü yapraklara sahip olan ve çiçekleri ilgi çekici olan lupinus polyphyllus bitkisi, bir bahçe bitkisi olarak yetiştirilir. Cinsi acı bakla olarak bilinen ve baklagiller familyası içerisinde bulunan bu süs bitkisi, aslında birçok farklı türe ayrılır. Bu türler içerisinde de neredeyse tamamı halk içerisinde acı bakla şeklinde adlandırılır.
Lupinus polyphyllus türü süs bitkileri içerisinde aslında birçok melez ve kültivar bulunmaktadır. Bu çeşitlerin neredeyse tamamı çok soğuk karasal iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Saksı bitkisi olmaktan çok bahçe bitkisi olarak renkli ve çok özel görselliği ile tercih edilir. Çünkü bahçe ortamında doğru iklim ve yetiştirme koşulları ile önemli derecede gelişen bir bitkidir.
Lupinus Polyphyllus Özellikleri
- Acı bakla türleri 1,5 m gibi bir yüksekliğe ulaşabilirler.
- Bitkinin yaprakları ve çiçekleri gösterişli bir görsellik ortaya koyar.
- Türün hibritleri dahi 0,5m gibi bir yüksekliğe erişebilmektedir.
- Acı bakla türlerinin bazıları 1 veya 2 yıl ömre sahiptir. Ancak birçok türü ise gayet uzun ömürlüdür.
- Dikildikleri toprakta azot zenginliği ile oluştururlar.
- Çok soğuk kış mevsimleri ile karşılaşılan coğrafyalarda özellikle yüksek rakımlı karasal bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.
- Lupinus polyphyllus türleri neredeyse tamamı ile birlikte -35 derece gibi soğuklara dahi dayanabilir.
- Yaz mevsiminde ise serin bölgelerden hoşlanırken, düşük rakımlı deniz sıcaklığı görülen bölgelerde yetişmeyebilir. Bu tip bölgeler için bodur olarak geliştirilmiş hibritler daha uyumlu olarak görülmektedir.

Lupinus Polyphyllus Bakımı
Güneş alabilen açıklık alanlarda, park ya da bahçelerde acı bakla yetiştirmek gayet uygundur. Bahçe yetiştiriciliği için uygun olan bu bitkinin; bakım işlemlerini ve ihtiyaçlarını da doğru bilmek önemlidir.
Işık
İyi bir yetiştirme için acı bakla türlerinin yarı gölge alan ve yarı güneş alan ideal ortamlarda bulunması gerekir. Çünkü soğuk iklim kuşağı çiçeği olduğu için çok fazla güneş ile karşılaşmadan da gelişim gösterebilir.
Toprak
Ağır kil içeriğine sahip topraklar acı bakla türleri için uygun olmayan topraklardır. Bu tip topraklarda ekim öncesi derin bir belleme işlemi yapıldıktan sonra ponza taşı katılarak iyileştirme sağlanmalıdır. Bu nedenle genellikle orta halli toprak seçimi yapmak daha doğru olacaktır.
Sulama
Kumlu ve drenajı iyi toprak zeminlerde lupinus polyphyllus yetiştirilirken, özellikle yaz mevsiminde çok sık bir şekilde sulama yapmak gerekir. Ancak ideal toprak zeminlerde sulamayı sadece toprağın kuruma gösterdiği zamanlarda yapmak yeterlidir. Zira bitkinin kökü gayet derinlere kazık olarak ulaştığı için toprak üst düzeyi kurumuş olsa dahi bitki köklerinde su almaya devam eder.
Budama
Bitki yetişmeye başladığı dönemden itibaren bir süre sonrasında çiçeklerinde solma yaşamaya başlayacaktır. Solan çiçeklerin bulunduğu dallar üst kısımlarından kesilerek kısaltılabilir. Sonrasında kış mevsimi geldiğinde ise bitkinin dalları kurumaya başlayacaktır. Ancak dallar kuruma göstermiyorsa, kışın sonuna doğru bu dalların tümü dipten kesildiğinde kuvvetli bir şekilde yeni sürgünler vererek yeniden gelişecektir.

Lupinus Polyphyllus Nasıl Çoğaltılır?
Bitkinin çoğaltılması için yazın sonuna doğru tohumları toprağa ekerek çimlenmesini sağlayabilirsiniz. Bazen bu tohumlar içerisinde çimlenme göstermeyen tohumlar yer alırken, tohumların üzerinden kış geçtikten sonra ilkbahar aylarında hızlı bir büyüme gösterdiğini görebilirsiniz. Yeterli boyuta ulaşan fideler kalıcı yerlerine taşındıktan sonra sürekli bir şekilde kazık kök salmaya başlar ve artık sağlam bir şekilde toprağa tutunur. Ayrıca ilkbahar mevsiminde dip sürgünleri çok köklü olmasa dahi alınarak çoğaltma yapılabilmektedir.
Lupinus Polyphyllus Hastalıkları ve Zararlıları
Güneşli ve açık alanlar için uygun olan acı bakla türleri doğru iklim koşulları ile karşılaşmadığında yaprakları küllenebilir. Ayrıca benzer hastalıklar ve bitki bitleri gibi zararlılar görülebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Acı bakla türleri hakkında aklınıza takılan en önemli soruların cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz.
Güneş alan ve açık alanlarda acı bakla türleri yaz başlaması ile beraber çiçek açmaya da başlayacaktır. Bu açıdan ekim işlemlerinin sonbaharın başında gerçekleştirilmesi fayda sağlar.
Soğuk topraklardan gelen bu çiçek türü genellikle serin bir iklim ister. Ilıman bir hava açısından da özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilebilir.
Bahçelerde köklerini kazık kök ile çok derinlere salan bir bitki çeşididir. Aşırı soğuk havalara da dayanabildiği için bu sayede uzun yıllar boyunca acı bakla yaşamaya devam eder.
Lupinus Polyphyllus
