Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Mavi Patates Çalısı (Lycianthes rantonnetii)
Branch with beautiful purple flowers

Halk arasında maviş çalı, mavi patates çalısı, kız çiçeği, solaryum gibi isimlerle bilinen lycianthes rantonnetii, mavimsi çiçeklere sahip, çalı tarzında yetişen bir bitkidir. Bu bitkinin eski adı solanum rantonnetti’dir ve patlıcangiller familyasına aittir.

Kışın yaprak dökmeyen solaryum çiçeği, boyuna en fazla 3 metre kadar gelişim göstermektedir. Çalı tarzında gelişen bu bitki çok fazla dallanıp budaklanmaktadır. Buna karşın sürekli ve bol miktarda çiçeklendiği için çok sevilmektedir. Mavimsi ve morumsu çiçeklerinin ortası sarı renklere sahiptir.

Saloryum çiçeği, bahçe ve parklarda kolaylıkla yetişebildiği gibi evinizin balkonlarında da yetiştirebilirsiniz. Devamlı çiçek açan süs ağacı biçimi verilebilecek özelliklere sahip olmasına karşın ana gövdesi oldukça esnektir ve dik duramaz. Solaryum çiçeğini ilk 3-4 yıl boyunca düz tutmak için bir değneğe bağlamanız gerekir. Gövdesi iyice sağlamlaştıktan sonra ise kendi başına dik durmayı başaracaktır.

Solaryum çiçeği kış aylarında eksi 9 dereceye kadar dayanabilmektedir. Bunun yanı sıra kızgın güneşe ve şiddetli yaz sıcaklarına uyum sağlayabilmektedir. Buna rağmen yaz aylarında özellikle öğlen saatlerinde direk gelen güneş ışığından korumak gerekir. Eğer saksıda yetiştiriyorsanız, kışın dondurucu soğukta bırakmamak da daha iyi olacaktır.

Lycianthes Rantonnetii Bakımı

Solaryum çiçeği bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Bakıma dair birkaç püf noktasını bilmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede ister bahçenizde, isterseniz saksınızda çok hoş solaryum çiçeklerine sahip olabilirsiniz.

Lycianthes Rantonnetii Gübreleme

Solaryum çiçeğini belirli aralıkla gübrelemeniz faydalı olacaktır. Bu çiçek için suda çözülen ve çabuk salınan gübreleri kullanabilirsiniz. Bu gübreleri büyüme mevsimi boyunca iki haftada bir kez vermeniz yeterli olacaktır.

Lycianthes Rantonnetii Işık İhtiyacı

Solaryum çiçekleri birçok ortama çok hızlı bir şekilde adapte olabilirler. Bu çiçeklerin günde 6 saat doğrudan güneş görmesi gerekir. Yaz aylarında, öğle güneşinden korumak koşuluyla balkonunuzda bu çiçeğe rahatlıkla bakabilirsiniz.

Lycianthes Rantonnetii Su İhtiyacı

Solaryum çiçekleri nemli ortamlardan hoşlanırlar. Buna karşın bu bitkiye saksıda bakmak istiyorsanız iyi şekilde drenajı olması gerektiğini unutmamalısınız. Lycianthes rantonnetii bitkisini yeterince sulamazsanız solacaktır, yeterinden fazla sularsanız da kökleri çürüyecektir. Bu sebeple tam olarak ihtiyacı kadar sulama yapmanız önemlidir.

Sulama yaparken, toprağın kuruluğuna bakmanız gerekir. Saksıda yetiştirdiğiniz bitkinin toprağına parmağınızı birkaç santim batırıp kuru mu yoksa nemli mi olduğuna bakabilirsiniz.Eğer toprak tamamen kurumuşsa, solaryum çiçeğini sulamanız gerekir. Sulama yaparken, iyice sulama yapmaya ve drenaj deliklerinden su akana kadar su vermeye devam edebilirisiniz. Sulamak için, bitkinin stresinin daha az olacağı günün erken saatlerini ya da akşam saatlerini tercih edebilirsiniz. 

Eğer solaryum çiçeğini bahçenize ekecekseniz, özellikle ilk iki yıl boyunca düzenli olarak su vermeye dikkat etmelisiniz. Büyüme mevsimi olan bahar ve yaz aylarında daha fazla su vermelisiniz. Haftada bir kez bol sulama yapmak, bahçenizde solaryum çiçeği yetiştirmek için yeterli olacaktır.

Lycianthes Rantonennetii Ekimi

Mavi patates çalısını bahçede bir duvarın hemen yanına dikmek oldukça faydalı olabilir. Bununla birlikte bir saksıya dikiyorsanız, destek yapısı seçmeyi unutmamalısınız. Bir değnek dik durabilmesi için yeterli desteği sağlayacaktır. Bu çalı enlemesine oldukça genişleyebilir. Bu sebeple saksı seçiminizi doğru yapmanız gerekir. Geniş ve 15 santim çapında bir saksı ilk yıl için yeterli olacaktır.

Ekim için organik karışımı bol bir toprak seçebilirsiniz. Saksıya bu toprağı yerleştirdikten sonra kök için yeterince büyük bir delik kazın. Bitkiyi yüzeyin altında kalacak kadar derine ekin ve toprakla iyice doldurun. Toprağa ektikten sonra can suyu vermeyi unutmamalısınız. Bitkinin gövdesi yeterince uzadığında seçtiğiniz destek yapısına bağlayabilirsiniz.

Lycianthes Rantonnetii Budaması

Solaryum çiçeklerinizin yapraklarını budamanız birçok açıdan fayda sağlayacaktır. Öncelikle hava akışı artacak ve hastalık ihtimali azalacaktır. Bunun yanı sıra çiçek üretimi için de bitkiniz daha fazla enerji ayırabilir.

Solaryum çiçeklerinin, bahar gelmeden önce yalnızca hasarlı, hastalıklı dallarını budayabilirsiniz. Erken ilkbahar aylarında ise güçsüz dalları budayarak, yeni ve güçlü dalların çıkmasını teşvik edebilirsiniz. Çiçeklenme döneminin arından ise sürgünleri yarısından kesebilirsiniz. Bu sayede sonraki sene daha güçlü dallar ve çiçekler verecektir.

Comments
All comments.
Comments