Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Marimo Yosun Topu (Aegagropila linnaei)

Marimo yosun topu, ünlü bir yeşil alg türüdür. Pithophoraceae ailesine ait olan bu yosun topunun botanik adı aegagropila linnaei’dir. Yosuna benzerliği nedeniyle böylesi bir isim almasına karşın botanikte yosun olarak adlandırılmamaktadır.

Kuzey yarım küredeki göllerde yaygın olarak bulunan bu filamentli yeşil alg türüne göl topu, mossimo gibi isimler de verilmiştir. Bakımı akvaryumda yapılmaktadır ve oldukça dekoratif bir bitkidir. Oldukça yavaş büyüyen bu bitkinin bakımı ise çok kolaydır.

Özellikleri

Marimo yosun topu, serin bölgelerde ve tatlı sularda yaşamaktadır. Özellikle yüksek enlemlerde yaygın olarak bulunabilmektedir. Yuvarlak formu nedeniyle insanlar arasında çokça ilgi görmektedir. Doğal alanlarında genellikle yoğun koloniler halinde bulunmaktadır.

Marmo, çok yavaş büyüyen bir alg türüdür. Yılda yaklaşık olarak yalnızca 5 mm büyür. Uygun bir akvaryumda marimolarınıza yıllarca bakabilirsiniz. Doğal ortamında 20 ila 30 santim boyutlarına ulaşabilen marimoların ticari olarak temin edilebilen türleri ise genellikle 5 santim boyutundadır.

Benzersiz bir yapıya sahip olan marimo yosun toplarının merkezinde herhangi bir çekirdek yoktur. Yosun lifleri, topun merkezinden her yöne doğru büyüyebilmektedir. Küresel forumunu devamlı koruyan bu yosun, sürekli olarak dallara ayrılır.

Yetiştirmek İçin Şartlar

Marimo yosun topu son derece dekoratif bir bitkidir. Bununla birlikte bu bitkiye bakmak için bazı ihtiyaçlarınız olacaktır. Uygun şartları sağladığınız sürece bu yosun topları yavaş bir şekilde de olsa büyüyecektir. 

Akvaryum

Marimo yosunları için her türlü akvaryumu kullanabilirsiniz. Plastik ya da cam olması fark etmeksiniz dilediğiniz gibi bir akvaryum tercih edebilirsiniz. Küçük bir fanus dahi marimolar için yeterli olacaktır. 

Su Tipi

Marimo yosun toplarının doğal yaşam alanları serin göllerdir. Bu sebeple 6 ila 24 derece sıcaklık onlar açısından ideal olacaktır. Eğer su sıcaklığı yükselirse, dağılabilir ve solabilirler. Bu sebeple aşırı sıcaklardan korumanız gerekir.

Optimum büyüme sağlamak için ise su pH değerinin 7,0 ila 8,0 aralığında olmasını sağlamalısınız. Marimolar farklı sertlikteki sularda yaşayabilirler.

Işık İhtiyacı

Marimo yosun topları, orta dereceğe ışık alan göllerin dibinde yaşamaktadır. Bu sebeple özel ve çok fazla ışık alan bölgeleri sevmezler. Marimoların fotosentez yapabilmesi ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için dolaylı ışık alması yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra düşük yoğunluklu yapay bir aydınlatma, marimoların büyümesini sağlayabilmektedir.

Doğrudan güneş ışığı ve yoğun yapay aydınlatmalar, marimolara zarar verecektir. Eğer marimo toplarınızın üzerinde kahverengi lekeler varsa, muhtemelen yoğun ışık nedeniyle olacaktır. Böylesi bir durumda akvaryumunuzu daha fazla gölge alan yerlere taşımanız gerekir.

Akvaryum Yüzeyi

Marimo yosun topu bakımı için kullanacağınız akvaryum ya da fanusun tabanına istediğiniz her türlü tabakayı yapabilirsiniz. Bununla birlikte çakıl bir alt tabaka, yosun topu için en uygun olanıdır. Kum ve toprak temizlemesi zor olduğu için yosunlarınızı stresli bir hale getirebilir.

Bakımı

Marimo toplarının bakımı oldukça basittir. Buna karşın dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Düzenli su değişimi yapmanız, yosun toplarını belirli aralıklarla temizlemeniz, serin bir su içerisinde tutmanız ve ara ara gübreleme yapmanız iyi bir büyüme için yeterli olacaktır.

Su Değiştirme

Marino yosun topu için düzenli olarak su değişimi yapmanız gerekir. Bu değişim yosun toplarında kir ve atık birikmesini engelleyecektir. Yosun toplarınıza nasıl bir kapta bakarsanız bakın, 10 ila 15 günde bir kez su değişimi yapmanız faydalı olacaktır.

Yosun Toplarının Temizlenmesi

Marimo yosun toplarını ince yosun filamentlerinden oluşmaktadır. Bu da içerisinde kir, kalıntı ve organik maddelerin sıkışmasını kolaylaştırır. Bu sebeple topları akvaryumdan çıkararak belirli aralıkla temizlemeniz gerekir. 

Topları temiz su dolu bir kapta yıkayarak, hafifçe sıkabilirsiniz. Bu işlemi ayda en az 1 kez, mümkünse 2 hafta bir kez mutlaka gerçekleştirin. Bu işlemleri yaparken klorsuz su kullanmayı unutmamalısınız.

Soğuk Su Sağlayın

Marimo yosun toplarının içinde bulunduğu suyun 24 derecenin üzerine çıkmamasını sağlamalısınız. Bu sebeple akvaryumu doğrudan güneş ışığından uzak tutmanız gerekir. Bunun yanı sıra eğer çok sıcak ve bunaltıcı bir iklimde yaşıyorsanız, topları bir süre için buzdolabına koyabilirsiniz. Bununla birlikte donmasına izin vermemeniz gerekir.

Konumlarını Değiştirin

Marimo yosun toplanırız şekilsiz ya da dağılıyor gibi bir görüntüye sahip olursa, bir süre elinizde yuvarlak foruma kavuşmalarını sağlayabilirsiniz. Bu toplar doğal şartlarında dalgalar sayesinde yuvarlak hale gelmektedir. Bu şartlar artık kalmadığı için yuvarlak şeklini almaları için onlara yardımcı olabilirisiniz.

Bunun yanı sıra top şeklini korumak ve çürümeyi engellemek için yosunlarınızı periyodik olarak hareket ettirmeyi ve konumlarını değiştirmeyi unutmamalısınız.

Gübreleme

Marimo yosun toplarının yetiştirilmesinde gübreleme zorunlu değildir. Gübreleme yapmaksızın bu toplara rahatlıkla bakabilirsiniz. Buna karşın CO2 yani karbondioksit temini yosun topları için oldukça faydalıdır.

Marimo yosun toplarınız her şartta oldukça yavaş gelişen bir canlı olmasına karşın, gübreleme büyüme hızlarına ufak tefek katkılar yapabilir. Bunun yanı sıra sağlıklı ve güçlü kalmalarına da yardımcı olur.

Comments
All comments.
Comments