Alem: | Plante |
Bölüm: | Kapalı Tohumlular |
Sınıf: | Magnoliopsida |
Takım: | Asterales |
Aile: | Asteraceae (Papatyagiller) |
Alt Aile: | Cichorioideae |
Cins: | Lactuca |
Tür: | Lactuca Sativa |
Marul; papatyagiller ailesinde yer alan yeşil yapraklı ılıman iklim sebzeleri arasında yer alır. Besin içeriği ve lezzetiyle öne çıkan marul, yendiğinde sunduğu gevrek his ile öne çıkar. Sıcağa ve tüm iklim koşullarına dayanıklı sert yapısı sayesinde yetiştirmesi kolay sebzeler arasında yer alır. Marul, besin değeri tarafından bakıldığında antioksidan görevi görüyor. İster profesyonel isterseniz de amatör bahçeci olun, marul yetiştirmek oldukça kolay olduğundan balkonunuzu ya da bahçenizi marullarla donatabilirsiniz.
İçindekiler
Marul Hakkında Bilgiler
- Avrupa topraklarına Suudi Arabistan’dan Romalılar tarafından getirildiği düşünülür.
- İtalyanca’da lattuga romana olarak adlandırılır.
- Genellikle salatalarda kullanılır ve cesar salatanın ana maddesidir.
- Pişirmek de mümkündür. Çorbası ve kavurması tüketilebilir.
- Besin açısından zengin olan marul; karbonhidrat ve yağ açısından oldukça fakirdir.

Marul Yetiştiriciliği Hakkında
Genel bir bakışla yaklaşacak olursak, marul yetiştirmek oldukça kolaydır. Serin havada yetişen bir bitki olduğundan, hem ilkbahar aylarında hem de sonbahar dönemlerinde yetişebilir. Tohumlar, ekildikten yaklaşık 10 gün sonra filizlenmeye başlar ve 12-16 derece arasında güzel sonuçlar verir. Tohumlar filizlendikten sonra tam güneş ışığına maruz kalmaları da büyümeleri için bir engel değildir. Fakat tohumların filizlenmesi için aşırı sıcakları tercih etmemenizi öneririm.
Yaz aylarında marul yetiştirmek istiyorsanız mutlaka gölge alanlarda tohumlarınızı filizlendirmelisiniz. Marullarınızı yetiştirmek için en uygun toprak; geçirgen, pH derecesi 6,2-6,8 arasında olan gevşek topraklardır. Yine tohumları ekmeden önce toprağı organik kompost ile destekleyebilirsiniz.
Marul Dikimi İçin İdeal Dönemler ve Genel Bilgiler
Ben marul diktiğimde mutlaka ilkbaharın başlarında yapıyorum. Toprağa direkt naklettiğim tohumları, toprağı sürekli nemli tutacak şekilde programlayarak hasat almayı bekliyorum. Eğer toprağa direkt ekecekseniz öncelikle toprağı kompost ve gübre ile desteklemeli, tırmıkla güzelce havalandırmalı ve ardından tohumlarınızı toprakla buluşturmalısınız. Tohumları serpme yöntemiyle toprağa atabilirsiniz çünkü bu tohumların büyüyebilmesi için ışığa ihtiyacı olacaktır. Serptikten sonra üzerlerine yine aynı şekilde serperek hafif bir tabaka oluşturmanız yeterli olacaktır.

Marullarınızı ekerken aralarında ortalama 2-3 santim boşluklar bırakmanız gerekecek. Sıralar arasında ise ortalama 8 santim boşluk bırakmanız idealdir. Çiftçiler eğer büyük alanlara ekim yapmayı planlıyorsanız, hektar10.000 m²ye eşit olan alan ölçü birimidir. Sembolü: Ha More başına 900 gram kadar tohuma ihtiyacınız olacaktır. Yine aynı şekilde hektar10.000 m²ye eşit olan alan ölçü birimidir. Sembolü: Ha More başına 50-60 bin ürün alabileceğinizi unutmayın.
Marul Yetiştirirken Gübre Kullanımı
Marullar da farklı topraklarda yetişebileceği için, gübrelemeyi de toprak çeşidi göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Marul çok hızlı yetişen ve büyüyen bir tür olduğundan, eğer çiftçilik yapıyorsanız tohum ekiminden 20 gün sonra ilk ve son gübreyi atmanız önerilir. Eğer daha önce yaptıysanız ve bitkinin ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız ekimden 20 gün sonra 10-10-10 ya da 5-5-5 (NPK) ile gübreleme yapmanız uygundur. Gübrelemeyi yaparken bu granüllerin bitkinin yapraklarına değmemesine özen göstermeniz gerekir. Yine gübrelemeye dair önemli bir durum da gübre attıktan sonra suyla bitkiyi desteklemek gerekliliğidir.
Gübre konusunda bazı çiftçiler farklı yaklaşır. Özellikle damla sulama yöntemini kullanan çiftliklerde ya da seralarda suda çözünen sıvı gübreler kullanılır. Bu bence daha etkili bir gübreleme yöntemidir. Yine de gübre üreticisinin önerilerini göz önünde bulundurarak karar verin.
Marul Sulama Nasıl Yapılır?
Marullar oldukça sığı kök yapısına sahip olduğundan, damla sulama gibi nazik sulama yöntemlerini kullanmalısınız. Çok kolay zarar görebileceği için sulama yaparken dikkatli olmalısınız. İyi drene olmuş topraklarda toprağın çok kurumasını beklemeden nemlendirmenizi öneririm.
Marul Hasadı
Marul hasatları, marulun ve iklime bağlı olmak şartıyla 30-60 gün içerisinde yapılabilir. Bazı türlerde bu hasat süresi 70-100 günü de bulabilir. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, marulun çok olgunlaşmasının önüne geçmeniz gerekliliğidir. Çok olgunlaşmış marulları hasat ederseniz, yemek istediğinizde çok acı tatları olduğuna şahit olursunuz.
