Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Ok Başı Sarmaşığı (Syngonium podophyllum)
Melek kanadı çiçeği

Melek kanadı; iç mekânlarda bakılan sarmaşık süs bitkisidir. familyasına ait olan bu bitki, Syngonium podophyllum türüdür. Bu bitkinin bir diğer adı ise ok başı çiçeğidir. Melek kanadı çiçeğinin anavatanı ise Brezilya, Bolivya, Ekvador ve Meksika’dır.

Melek kanadı çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Neredeyse hiç ilgi istemeden yetişebilen bir bitkidir. Bu nedenle özellikle bitki bakımına yeni başlıyorsanız sizin için ideal olacaktır. Gösterişli yapraklarıyla evinizde ya da ofisinizde oldukça dekoratif duracaktır.

Melek Kanadı Çiçeği Özellikleri

  • Melek kanadı çiçeğinin birçok farklı kültivarı bulunmaktadır. Yaprakları genel olarak yeşil ya da grimsi bir yeşildir. Yapraklarındaki beyaz renkler kültivara göre çok ya da az olabilir. Kimi kültivarlarında pembeye yakın, mavimsi ya da düz yeşil yapraklar görmek de mümkündür.
  • Bu bitkinin dalları ince ve fazlasıyla esnektir. Bu nedenle değneklere bağlayarak yetiştirmeniz gerekir. Ayrıca sarkıcı olarak da yetiştirebileceğiniz bir türdür.
  • Yaprakları ok başına benzediği için sık sık okbaşı çiçeği olarak da anılır. Yapraklar genellikle iki parça halindedir. Bu sebeple melek kanadı ismi verilmiştir. Ancak yeni yapraklar farklı şekillerde gelişebilir. Yaprakların üstteki lobları daha büyüktür.
  • Kuzey rüzgârlarına doğrudan maruz bırakmadığınız sürece kış aylarında 0 dereceye kadar dayanabilir.
  • Akdeniz ikliminde kıyı şeridinde kuzey rüzgarları almadığı sürece kışı hiçbir zarar almadan atlatabilirler. Uzun süre boyunca soğuk olan koşullarda, kuzeyli rüzgarların da etkisiyle (eksi 2, 3 derece gibi) yaprakları ve dallarının uçları zarar görecektir. Daha fazla soğuk olması durumunda ise toprak üstü kısmı ölecektir. Kimi zaman bu koşullarda bitkinin tamamen ölmesi de mümkündür.
Saksıda melek kanadı çiçeği bakımı
Saksıda melek kanadı çiçeği bakımı

Melek Kanadı Çiçeğinin Bakımı

Melek kanadı çiçeği bakımıyla ilgili olarak çok fazla detaylı bilgi vermeye gerek yoktur. Bunun temel nedeni bakımının son derece basit olmasıdır. Bu bitki doğal şartlarında orman altı bitkilerinden biridir. Buna karşın şiddetli güneşe dahi uyum sağlayabilen bir bitkidir. Bununla birlikte koyu gölge ve yarı gölge olan köşelerde dahi gelişim gösterebilirler. Ayrıca hava akımları yetersiz olsa dahi hiçbir zarar görmezler. Özetle ifade etmek gerekirse, bu bitkiyi öldürmek neredeyse mümkün değildir. Çok kötü koşullarda, ilgi göstermeseniz dahi gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle ofiste bakım için oldukça uygun bir bitkidir.

İklimi uygun olan, Akdeniz kıyı şeridi gibi ortamlarda bahçelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Bahçelerde killi toprakta dahi sorunsuz biçimde gelişecektir. Eğer saksıda bakım yapacaksanız, torf toprak bu bitkinin gelişimi için yeterli olacaktır. Herhangi bir şekilde bitki besini istemez. Gübrelemeye hiç gerek yoktur. Kendi kendine rahatlıkla gelişecektir. Sulama düzeni de oldukça kolaydır. Toprağı bulunduğunuz mevsime göre ara ara kontrol etmelisiniz. Toprakta herhangi bir nem hissetmiyorsanız sulayın.

Melek kanadı çiçeği albo varyetesi
Melek kanadı çiçeği albo varyetesi

Melek Kanadı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Melek kanadı çiçeği çoğaltması tıpkı bakımı gibi oldukça kolaydır. Bu bitkiyi çelik yöntemiyle kolayca çoğaltabilirsiniz. Çoğaltılma aşamasında oldukça başarılı bit bitkidir. Dallarından sağlıklı bir tanesini alarak, çoğaltma işlemini yapabilirsiniz. Bu dalın en azından 15-20 santim olması gerekir. Eğer daha uzun bir dal tercih ettiyseniz, birden fazla parçaya bölebilirsiniz. Aldığınız dalları suda bekleterek köklenmesini sağlayabilirsiniz.

Kökleri 3-4 santimlik bir uzunluğa ulaştığı zaman daha fazla bekletmenize gerek yoktur. Köklenen dalları dilediğiniz gibi bir saksıda toprağa dikmeli ve sulamalısınız. Eğer çoğaltma işlemini serin zamanlarda yapacaksanız, suda bekletmeye dahi gerek yoktur. Aldığınız gibi direk toprağa dikerek sulayabilirsiniz. Başarılı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Melek kanadı çiçeği çoğaltma işleminde püf nokta, daldaki yaprak dibi boğum kısımlarının suyun ya da toprağın altında kalmasıdır. Bitki yalnızca bu yaprak boğumlarından kök çıkarır.

Melek kanadı bitkisi yapraklarına yakından bakış
Melek kanadı bitkisi yapraklarına yakından bakış

Sık Sorulan Sorular

Syngonium podophyllum ile ilgili olarak en sık sorulan sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

Melek Kanadı Çiçeği Zehirli Mi?

Bu bitkinin bakımı çok kolaydır ve kötü şartlardaki dahi gelişmeye devam ederler. Ancak bitkinin hem dalları hem de yaprakları toksiktir. Bu nedenle evinizde meraklı bir evcil dostunuz ya da çocuğunuz varsa bu bitkiden uzak tutmanız en iyisi olacaktır.

Melek Kanadı Çiçeği Nasıl Bakılır?

Melek kanadı çiçeğinin bakımı son derece kolaydır. Torf toprak içerisinde, güneş gören ya da görmeyen bir yerde, kurudukça sulamanız yeterli olacaktır. Neredeyse hiçbir ilgi istemeyen bu bitki, gelişim göstermeye devam edecektir.

Melek Kanadı Güneşi Sever Mi?

Syngonium podophyllum anavatanında orman altı bitkisi olarak, gölge alanlarda yetişir. Buna karşın güneşe de tam uyumlu bir bitkidir. İster güneş altında, ister gölgede, ister aydınlık ortamda bu bitkiyi dilediğiniz şekilde yetiştirebilirsiniz.

Comments
All comments.
Comments