Mimoza (Mimosa)

Mimosa Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

Mimoza ağacı, ilkbaharın başı gibi sarı çiçekler açar ve son derece dekoratif bir görünüme sahiptir. Sarı mimoza ağacı birçok farklı yerde görebileceğiniz bir bitkidir. Esasen mimoza halk arasında belirli bir tür yerine birden fazla türe ve bunların çeşitlerine verilen isimdir.

Mimoza ağacı, familyasının Acacia cinsine ait bir türdür. Her ne kadar aynı familyada olsa da Mimosa cinsi, esasen farklı bir bitkidir. Fakat halk arasında Acacia cinsine mimoza adı verilmiştir. Bu bitkinin anavatanı ise Avustralya'dır. Gümüşi akasya (Acacia dealbata)  bu çeşitler arasında en çok bilinen mimoza ağacıdır.

Mimoza Ağacı Özellikleri

  • Mimoza ağacının çiçeklenmesi genel olarak şubat ve mart aylarında gerçekleşir. Yaprakları gümüşi renktedir. Genç yaprakları ise beyaza dönük ve sarı renge sahiptir.
  • Dalları yeşil ile gri arasında bir renktedir. Ağacın boyu 15 metreyi bulabilir.
  • Mimoza ağacının çiçekleri, bir uçta çok sayıda sarı renkte çıkar. Salkım şeklinde açan bu çiçekler oldukça gösterişlidir.
  • Tohumları ise 10 mm civarında, düz ve oval bir yapıdadır.
  • Ağacın ana kökünden birçok yan kök çıkar. Sıklıkla bu kökten çıkan fışkınlara rastlanır.
  • Mimoza ağacı kokusu tıpkı limona benzer. Hoş kokusu nedeniyle de yetiştirilen ağaçlardan biridir.
Saksıda mimoza ağacı
Saksıda mimoza ağacı

Mimoza Ağacı Çeşitleri

Mimoza ağacının üç farklı çeşidi oldukça yaygındır. Bu türleri aşağıda anlattık. Bunların yanı sıra birçok farklı hibritleri ve kültivarları vardır. Liste bu haliyle oldukça uzar. Bu nedenle en yaygın olan türleri ele aldık.

İzmir Mimozası

Mimoza ağacı İzmir'de oldukça yaygındır. Acacia retinodes türünün yaprakları tek parçalıdır ve incedir. Düz yeşil renklere sahiptir. Yaz ayları ve sonbaharda çiçek açar. Kış soğuklarına eksi 4 dereceye kadar dayanır. Kısa süreli olmak şartıyla eksi 10 dereceye kadar dayanabilir. Nötr, alkalinli ve hafif asitli topraklarda yetişir.

Kıbrıs Mimozası

Acacia saligna, halk arasında Kıbrıs mimoza ağacı olarak bilinir. Bu mimozanın yaprakları, İzmir mimozasına çok benzer. Yalnız biraz daha büyüktür ve rengi zeytin yaprağınınkine benzer tonlara sahiptir. Dalları salkım söğüt ağacının dalları gibi çevreye sarkıcı olarak gelişir ve çok hızlı büyür. Kış sonu ve bahar başında çiçek açan Kıbrıs mimozası, kış soğuklarına ise eksi 10 dereceye kadar dayanır. Hafif alkalinli ve hafif asitli topraklarda çok iyi gelişir. Deniz kenarlarında bulunan tuzlu topraklara da uyumludur. Tohumları çevreye dağılır ve istilacı özellik gösterir. Akdeniz ikliminde çok iyi bir gelişim gösterir.

Gümüşi Akasya

Mimoza esasen bu türle meşhur olmuştur. Mimoza ağacı dendiğinde akla gelen tür budur. Yaprakları çok parçalıdır ve kışın şartlarına bağlı olarak kış sonu, ilkbahar başı ya da ilkbahar ortasında çiçeklenir. Kış soğuğuna fazla dayanıklı değildirler. En fazla eksi 7 dereceye kadar dayanabilir. Ancak kuzeyli rüzgârları almamaları gerekir. Asitli ya da nötr toprakta yetişirler.

Mimoza ağacı sarı çiçekleri
Mimoza ağacı sarı çiçekleri

Mimoza Ağacı Bakımı

Mimoza ağacı bakımı oldukça kolaydır. Birkaç noktaya dikkat ettiğiniz sürece bahçenizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Ancak ağır don olaylarının yaşandığı, havanın eksi 4'ün altına düştüğü yerlerde yaşaması pek mümkün değildir. Saksıda yetiştirmek istiyorsanız çok daha iyi bir bakım isteyecektir. Saksıda yetiştirmeyi denemek istiyorsanız, bolca güneş alan ve rüzgârdan korunduğu bir balkona yerleştirmesiniz. Orman toprağı ve bahçe toprağı karışımı hazırlamalı ve büyük bir saksı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda saksıda bakım yaparken budama ve sulama düzeninize de dikkat etmeniz gerekir. Bu şartları sağlarsanız, saksıda mimoza ağacı yetiştirmek için şansınız olacaktır.

Isı ve Işık

Mimoza ağacı sıcak iklimlerde daha iyi gelişim gösterir. Akdeniz ve Güney Ege bölgesinde bahçede kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Saksıda ise kış aylarında içeri taşımak iyi bir fikirdir. İdeal büyümesi 18 ila 26 derece arasındaki sıcaklıklardadır.

Gün boyunca bol miktarda güneş ışığı alan bir yerde olması gerekir. Bununla birlikte saksıda yetiştiriyorsanız, yaz aylarında kavurucu öğle sıcağından korumanız daha iyi olacaktır.

Toprak

Bu ağaç, iyi drene edilmiş, verimli toprak ister. Hafif asidik ya da nötr pH seviyesine sahip topraklar tercih etmelisiniz. Kumlu ve killi toprakta da yetişir ancak büyümesi verimsiz olabilir. Ayrıca suyu toprağın her ihtimalde geçirgen olması gerekir. Yukarıda orman toprağı ve bahçe toprağını karıştırmanız gerektiğinden bahsettik. Toprağa havadarlık kazandırmak için ponza taşı ve iri taneli dere kumu da kullanmanız daha iyi olacaktır.

Mimoza ağacı yaprakları
Mimoza ağacı yaprakları

Sulama

Mimoza ağacı bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için toprağın üst tabakası kuruduğu sürece sulanması gerekir. Bununla birlikte aşırı sulamadan kaçınmanız gerekir. Bahçede yaz boyunca susuz kalsa da yaşamaya devam edecektir. Yalnızca ilk defa diktikten sonra iki yıl boyunca su vermeniz gerekir. Saksıda ise sulama koşullarına sürekli olarak dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında daha fazla sulama yapmanız gerekebilir. Bol su kullanın ve saksının alt deliklerinden su çıktığına emin olun. 15 dakika sonra çıkan suyu mutlaka boşaltın. Devamlı olarak çamur gibi bir toprakta kalmadığından da emin olun. Fazla ıslaklık hastalıklara neden olacaktır.

Budama

Mimoza çiçeği fidanı, nasıl şekil almasını istiyorsanız o şekilde budanabilir. Çiçek açacak döneme geldiğinde ise yaz mevsiminin başında budama yapmalısınız. Budamayı sonraki yıl nasıl çiçeklensin istiyorsanız o şekilde yapmalısınız. Bununla birlikte hiç budamamak da bir seçenektir. Budama yapmasanız da rahatlıkla gelişirler. Yalnız saksıdaki bitkileri düzenli olarak budamak daha iyi olacaktır.

Gübreleme

Mimoza ağacının iyi şekilde büyümesini istiyorsanız besin vermeniz daha iyi olacaktır. Bununla birlikte besin verme saksıdaki bitkiler için geçerlidir. Büyüme dönemlerinde ayda bir kez gübre vermek yeterli olacaktır. Bahçede baktığınız mimozalara ise gübre vermenize gerek yoktur.

Vazoda mimoza ağacı çiçekleri
Vazoda mimoza ağacı çiçekleri

Mimoza Ağacı Nasıl Çoğaltılır?

Mimoza ağacı çoğaltma işlemini tohumdan kolaylıkla yapabilirsiniz. İlkbahar ve yaz aylarında hava ısındığı zaman ağacın tohumlar kolayca çimlenecektir. Aldığınız tohumları bir gün sıcak suda beklettikten sonra ekebilirsiniz. Zaten etrafa saçtığı tohumların da çimlendiğini ve istilacı bir özellik gösterdiğini fark edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra yetişkin olan ağaçların piçlerini yani kökten gelişen sürgünleri de kullanabilirsiniz. Bu yöntemi kış mevsiminin sonunda kullanmalısınız. Bu yöntemin başarılı olma ihtimali daha yüksek olacaktır. Dip kısmı kalın bir köke benziyorsa ve biraz da eğikse tutmama şansı neredeyse yoktur.

Sık Sorulan Sorular

Mimoza ağacıyla ilgili olarak sık sorulan sorular ve yanıtları aşağıdaki gibidir.

Mimoza Ağacı Ne Zaman Çiçek Açar?

Mimoza ağacının çiçekleri, türüne, kültivarına ve hibritine bağlı olarak farklı dönemlerde açabilir. Genel olarak kış aylarının sonu ve ilkbahar ayının başında sarı çiçekler açacaktır. Bazı türleri sonbahar ve kış aylarında, bazıları ise yaz ortasında çiçek açabilir. Baktığınız türü iyi bilmeniz gerekir.

Mimoza Ağacı Hangi İklimde Yetişir?

Mimoza ağacı bahçelerde bakıldığı zaman Akdeniz ve Güney Ege'de kıyı şeridinde kolaylıkla yetişir. Bu iklimlerde kış aylarını rahatlıkla atlatacaktır. Bu bölgelerde 20 yıldır yaşayan ve boyu neredeyse 15 metreyi bulmuş mimoza ağaçlarına rastlayabilirsiniz. Genel olarak 30 sene yaşarlar.

Mimoza Ağacı Türkiye'de Nerede Yetişir?

Mimoza ağacı sıcak iklimleri sever. Bu nedenle Türkiye'de Akdeniz ve Güney Ege'de bahçelerde yetiştirilebilir. Soğuklara karşı fazla dayanıklı olmamasıyla bilinir. Bu nedenle farklı iklimlerde yetiştirmek çok mümkün değildir.

Mimoza Ağacı Soğuğa Dayanıklı Mı?

Mimoza ağacının soğuklara dayanıklılığı türüne ve kültivarına bağlı olarak değişir. Bazı çeşitleri eksi 10 dereceye kadar dayanabilir. Büyük bir bölümü ise eksi 4 derecenin altında bırakılmamalıdır. Türlerin büyük bölümü kısa süreli ve kuzeyli rüzgarları almamak kaydıyla eksi 7 dereceye kadar dayanır.

Mimoza Ağacı Ankara'da Yetişir Mi?

Mimoza ağacının Ankara'da bahçede yetişmesi oldukça zordur. Eksi 4 derecenin altında yaşamını sürdürmesi oldukça zordur. Kış aylarında bu soğuklara sahip olduğu için Ankara'da bahçede yetişme ihtimali pek yoktur.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Mimoza (Mimosa)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page