Her şeyde olduğu gibi güllerin de minyatür gül olarak adlandırılan çeşitleri harika görünüyor. Aslında bildiğimiz gül olan bu minyatür güller, sadece özel olarak minyatür kalmaları için eğitilmiş türlere verilen isimdir. Genelde büyük boyutlu güllerden elde edilen çeliklerle çoğaltıldığından, kökleri normal güle oranla daha güçlüdür ve dayanıklıdır. Minyatür güller sıradan güller gibi her renkte olabilir. Küçük oldukları için hemen hemen her yerde rahatlıkla büyütebilirsiniz.

Minyatür Güller Hakkında Genel Bilgiler

  • Minyatür güller yaprak döken çalılardır,
  • 17. yüzyıla kadar geri giderek minyatür güllerin yetiştirildiğini görebiliriz. Peri gülü olarak da adlandırılır.
  • 1700-1800 seneleri arasında minyatür güller çok popüler güllerdi fakat bir dönem unutuldular. 1919 yılında Roulet adında bir İsviçreli, bu güllerin harikalığını adeta yeniden keşfetti ve tekrar popüler hale gelmesini sağladı.
  • Minyatür güller genelde çok kokulu olmazlar.
Ornamental rose
Minyatür Gül Yakın Bakış

Minyatür Güllerin Özellikleri

  • Bu çalılar bahçelerde 40 cm boyuta kadar uzayarak yayılabilir. 15-40 santim arasında minyatür gül çalısına rastlamanız mümkündür.
  • Çiçekler ilkbahar sonlarında ortaya çıkarak ılıman bölgelerde yaz sonuna kadar çiçekli olarak kalacaktır. Bu süre sonbahar ortalarına kadar uzatılabilir.
  • Yapraklarının şekli, normal gül çalılarıyla aynı şekilde ovalliktedir.
  • Benim favori minyatür gül çeşidim Chasin’ Rainbows olarak bilinen harika kızıl kenarlı çiçeklere sahip çeşittir.

Minyatür Güllerin Genel Bakım Bilgileri

Minyatür güller genel olarak seçici bir bakıma ihtiyaç duymaz. Büyük gül çalıları ile hemen hemen aynı bakım kriterlerine sahiptir. İyi drenaj kabiliyetine sahip asidik topraklarda güzel yetiştirler. Bunun yanında tüm güller gibi güneş ışığını da severler. Dolayısıyla günde en az altı saat doğrudan güneş ışığına maruz kalmak hoşlarına gidecektir. Güllerde en önemli kriter güneştir unutmayın. Daha az güneşe maruz kalan güller, daha az çiçek vereceklerdir ve hastalıklara yakalanma ihtimalleri artacaktır. Güneş, esinti ve asidik toprak olmazsa olmazdır.

Saksıda Yetiştirilmeleri

Saksıda minyatür gül yetiştiriyorsanız, sıcaklıklar sıfırın altına düştüğünde güllerinizi iç mekana taşımalısınız. İdeal sıcaklık 20 derece olarak düşünülebilir. Yine de çok sert rüzgar, don gibi olaylardan koruyarak çok rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Saksı dışında yetiştiriyorsanız aşırı rüzgarlarda ve donda üzerine bir çuval geçirerek bitkinizi koruyabilirsiniz. Minyatür güllerin gübrelenmesi de her mevsimlerde düzenli olarak çiçeklenmesi için gereklidir. Hem gül coşturan adı verilen gübreler hem de çok amaçlı granül gübreler işinizi görecektir. Don aylarından bir buçuk iki ay kadar önce gübrelemeyi bırakarak, gülününüzün uyumasını teşvik edebilirsiniz. Minyatür güller için budama şart değildir ama daha hızlı büyüme istiyorsanız orası başka. Sağlıklı büyüme teşvik etmek için sert budamalar da yapabilirsiniz. Budama için en iyi zaman kış sonu olarak ayarlanabilir.

Pink small roses on wooden background
Pembe Küçük Güller

Minyatür Gül Dikimi

Bu gülleri bahçenizde yetiştirmek gibi bir niyetiniz varsa, mutlaka bol ışık gören bir yer seçmelisiniz. Yeri bulduktan sonra bahçenizde bir delik kazmanız gerekiyor. Delik kazarken saksının boyutunu baz alabilirsiniz. Sadece biraz fazla geniş kazamanız gerekebilir. Minyatür gülleri dikmek için en iyi saatler, güneşin batmasına yakındır. Bu sayede bitkiniz toprağına rahatlıkla alışır ve bir sonraki güneşte yeteri kadar adapte olmuş olur. Güllerinizin iyi gelişmesi için koni şeklinde bir çukur işinizi görecektir. Kök topunu gevşetin, gerekirse aralıklarını nazikçe açın ve toprağınıza yerleştirin.

Minyatür Gülleri Sulamak

Bitkinizin küçüklüğüyle su tutma kapasitesinin doğru olduğunu unutmayın. Ne kadar küçükse o kadar az suyu tutacaktır. Haliyle bitkinizin çok fazla sulanmasından kaçınmanız gerekir. Minyatür güllerinizi bahçeye transfer ettiyseniz de saksıda bakıyorsanız da aynı şekilde davranın. Çok sulamamaya ama susuz bırakmamaya da çalışın. Bir gül çalısı, toprağın yapısına ve havanın durumuna göre sulama ihtiyacını belirler. Geçirgen bir toprakta baktığınızı düşünürsek, toprağın üst kısmı kurumaya başladığında sulamanız gerekir demek doğru olacaktır. Yapraklarını çok fazla ıslatmamaya özen gösterin ve suyu mutlaka dibinden verin.

Reklam

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz