Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Mor Kadife (Gynura aurantiaca)
Mor kadife çiçeği mora dönen yaprakları

Mor kadife çiçeği bakımı, bahçede bakıldığında çok kolay olsa da saksıda biraz daha zorlayıcıdır. Bu rehberimizde saksıda bakımıyla ilgili bilgilere değineceğiz. Nitekim bahçeye ekilen mor kadife çiçekleri, neredeyse hiçbir bakım olmadan kolayca gelişebilir.

Mor tutku ve kara sevda çiçeği gibi isimlerle de bilinen bu bitki familyasının üyesidir. Gynura aurantiaca ‘Purple passion’ kültivarı olan bu türün anavatanı ise Güneydoğu Asya’da bulunan Cava Adası’dır.

Mor Kadife Çiçeği Özellikleri

  • Mor kadife çiçeğinin yeni yaprakları, kadife gibi yumuşak ve tüylüdür. Ayrıca çok gösterişli bir mor renge sahiptir. Yaprakları olgunlaştığı zaman tüylerini kaybeder ve mor rengi de azalır.
  • Bu bitkinin boyu saksıda bakıldığı zaman bir metreye kadar uzayabilir. Bir değneğe bağlayarak, sarılarak büyümesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca sarkıcı olarak da oldukça dekoratiftir. Bunlarla birlikte dönem dönem yapacağınız budamalar daha fazla dallanmasını sağlar.
  • Kara sevda çiçeği ilkbahar mevsiminde havalar ısındığı zaman turuncu minik çiçekler açar. Çiçeklenmesi bazı durumlarda yaz başına da kalabilir. Bununla birlikte çiçeklerinden çok gösterişli yaprakları için yetiştirilir. Çiçekleri kötü kokulu olduğu için rahatsızlık vericidir. Bu nedenle henüz tomurcuk haldeyken koparmanız daha iyi olacaktır.
  • Kuzey rüzgârlarını doğrudan almadığı sürece eksi 7 dereceye kadar dayanabilir. Türkiye’nin birçok noktasında güney cephe balkonlarda, yıl boyunca dışarıda durabilir.
Mor kadife çiçeği yaprakları
Mor kadife çiçeği yaprakları

Mor Kadife Çiçeği Bakımı

Bahçede ekildiği zaman mor kadife çiçeği, saksıdakilere oranla çok daha fazla dayanıklı olur. Bununla birlikte bahçeye de ekseniz, yerinin mutlaka az güneşli olması gerekir. Bahçede herhangi bir bakım gerekmeksizin gelişirler. Bu nedenle bakımına ilişkin herhangi bir bilgi vermeye gerek yok. Az güneşli, sıradan bir toprakta kendi kendine gelişecektir. Bahçede bu kadar kolay gelişmesine karşın, saksıda hayatta tutmak oldukça zordur.

Saksıya ektiğiniz mor kadife çiçeği, ilk zamanlarda çok iyi bir şekilde gelişir. Fakat bu sizi yanıltmasın. Birkaç ay boyunca hayatta tutmak bile çok zor olacaktır. Durup dururken birdenbire kök ve dip kısımları hızlı bir şekilde çürüyebilir. Bunun temel nedeni ise toprak ve sulama konularında çok hassas olmalarıdır. Aşağıda verdiğimiz bilgilere bağlı kalarak bir bakım yaparsanız, gelişim şansı artacaktır.

Işık

Evde saksı için mor kadife çiçeği bakmak istiyorsanız, çok aydınlık bir pencere önü ideal olacaktır. Ancak bu pencere önünün az güneş alması gerekir. Renginin mor olması için böylesi bir ortam gerekir. Doğu ya da batıya bakan bir pencere önü iyi olur. Aynı zamanda ortamında havadar olması da gerekir. Pencereye yakında durması bu anlamda faydalıdır. Burada dikkat etmeniz gereken, güneş ışınlarının saksı ve toprağı fazla ısıtmasının önüne geçmektir.

Toprak

Bu bitki için en iyisi doğal humuslu toprak bulmanızdır. Tek başına bu toprağı kullanmanız halinde, mor kadife çiçeği iyi bir şekilde gelişecektir. Üstelik bu toprağa ne gübre karıştırmanıza ne de ilerleyen zamanlarda bitki besini vermenize gerek yoktur. Fakat bu topraktan bulmanız çok zordur. Bu nedenle sade yapılı torf da kullanabilirsiniz. Karışım içeren topraklar bu çiçek için uygun değildir.

Uygun bir toprak karışımı için 3 ölçü torfa, 1 ölçü iri taneli dere kurumu, 1 ölçü ponza taşı ve son olarak 1 ölçü mangal kömürü kırpıntısı katmalısınız. Bunları iyice karıştırdıktan sonra bitkiniz çok iyi bir şekilde gelişecektir. Ancak unutmayın, toprak kadar havadarlık ve ışık da önemlidir.

Sulama

Bu bitkinin gelişiminde sulama önemli konulardan biridir. Sulamanın sıcaklığın normal ve hafif serin olduğu zamanlarda bol suyla yapılması gerekir. Saksının drenaj deliklerinden su çıktığına emin olana kadar sulayın. Bu noktada önemli konulardan biri de sulamanın periyodudur. Sulama dört mevsim boyunca toprakta önemli bir kuruma olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Bununla birlikte toprağın tamamen kupkuru hale gelmemesine de özen göstermelisiniz. Biraz çetrefilli bir mesele fakat bir kez düzen tutturduktan sonra kolay olacaktır. Bu oldukça önemli bir konudur. Düzenli olarak belirli bir periyotta sulama yapmamalısınız.

Yeni çiçekler açan mor kadife
Yeni çiçekler açan mor kadife

Gübreleme

Yukarıda verdiğimiz toprak karışımını kullandıysanız, ayda yalnızca bir kez bitki besini vermeniz yeterli olacaktır. Genel amaçlı bitki besinleri bu iş için idealdir. Suya karıştırılan besinlerden tercih etmelisiniz. Ayrıca şişenin üzerinde hangi doz tavsiye ediliyorsa, yarısını kullanın. Besini suya karıştırdıktan sonra, saksının en kenarından yavaş yavaş dökün. Orta kısımların ıslanmaması gerekir. Suyun saksının alt deliklerinden en azından birkaç damla çıkmasını sağlayın.

Şiddetli sıcak dönemlerde ve soğuk dönemlerde bitkinin kökleri, topraktaki maddelere karşı hassas olacaktır. Bu dönemlerde bitki besini vermemelisiniz.

Budama

Mor kadife çiçeğiniz budamanıza gerek yoktur. Bununla birlikte eğer dallarının çok fazla olmasını ve sürekli olarak yeni dallar geliştirmesini istiyorsanız, budama yapmanız daha iyi olacaktır. Dallar yaklaşık 16-17 santimlik uzunluğa geldiğinde üst kısmından 8 santim kadar budamalısınız. Bu sayede her daldan yeni 2 tane taze dal uzatacaktır. Budadığınız dalları ise küçük saksılarda köklendirebilirsiniz. Bu sayede yayılmasına da yardımcı olabilirsiniz.

Saksı ve Toprak Değişimi

Ne toprak ne de saksı değişimine hiç gerek yoktur. Uzun yıllar yaşamayan bir bitki olduğu için, saksı değiştirmek de anlamsız olacaktır. Eğer ilk olarak küçük bir saksıya diktiyseniz, ancak bu durumda saksı değişimi yapın. Yeni saksınızın çapı en fazla 12 santim olmalıdır. Aktarma yaparken köklerini topraktan hiç dağıtmadan çıkarmalısınız. Bu şekilde yeni saksıya eksik kalanı tamamlayacak kadar yeni toprak karışımıyla ekin. Büyük bir saksı yalnızca çok sayıda fide dikeceğiniz zaman gerekli olacaktır. Tek fide için 12 santim çaptaki saksı yeterlidir.

Mor kadife sarı çiçeği
Mor kadife sarı çiçeği

Mor Kadife Çiçeği Çoğaltma

Mor kadife çiçeği çoğaltma işlemi oldukça basittir. Budama sırasında kesip aldığınız dalları köklendirerek rahatlıkla yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Çoğaltma ve köklendirme işlemini yılın her döneminde yapabilirsiniz. İlkbahar ortasıyla yaz sonu arasındaki sıcak dönem ise en elverişli zamanlardır.

Aldığınız çeliğin en az 6 en fazla 10 santim olması gerekir. Bu dalları 3-4 gün boyunca suda bekletmeniz köklenme açısından yeterli olacaktır. Daha sonra yukarıda anlattığınız toprak karışımına dikebilirsiniz. Saksı olarak 8 santim çap yeterlidir. Dalları tek tek dikmeli ve ardından sulamalısınız. Yeni bitkilerin şartları, olgun olanlarla yani yukarıda anlattıklarımızla aynı olmalıdır. Bu sayede sorunsuz biçimde köklenecek ve gelişeceklerdir.

Yaprak çeliğiyle çoğaltmak da mümkündür. Bununla birlikte başarı şansınız dal çeliğine oranla çok daha küçüktür. Bu nedenle dal çeliği yöntemini kullanmanız daha iyi olacaktır.

Mor Kadife Çiçeği Sorunları

Mor kadife çiçeği oldukça güzel bir bitkidir. Buna karşın çok hassas bir bitki olması nedeniyle, bitki bakımına yeni başlayanlar için pek uygun değildir. Yukarıda anlattığımız tüm uygulamaları eksiksiz biçimde hayata geçirin.

Saksıda bakım yapıldığında unlu bit istilasına oldukça açıktır. Bu nedenle sürekli olarak kontrol etmeniz gerekir. Unlu bit gördüğünüz anda sirkeye batırdığınız bir bez ya da peçete ile bitleri hemen giderin. Temizlik işlemini dikkatli bir şekilde yapın. İz dahi kalmasın.

Yaygın görülen problemlerden bir diğeri ise, geliştikçe sulama ve toprak hatalarına karşı daha hassas hale gelmesidir. Belirli bir süre sonra yapacağınız en küçük hatalar dahi dip kısmının çürümesine neden olacaktır. Bu nedenle zaman zaman yeni bitkiler köklendirmeniz ve yedeklemeniz iyi olacaktır.

Mor kadife çiçeğinin yıllarca yaşamasını beklemeyin. Çok iyi bir bakımla dahi en fazla 4 sene yaşayacaktır.

Sarkıcı şekilde büyüyen mor kadife çiçeği
Sarkıcı şekilde büyüyen mor kadife çiçeği

Sık Sorulan Sorular

Mor kadife çiçeği hakkında sık sorulan sorular ve yanıtları aşağıdaki gibidir.

Mor Kadife Çiçeği Nasıl Bakılır?

Bahçede bakımı oldukça kolay olan mor kadife çiçeğinin saksıda bakımı ise hayli zordur. Güçlü ışık altında, en azından birkaç saat güneş alması gerekir. Bunun yanı sıra doğal humuslu toprak tercih etmeniz ve sulama düzenine çok dikkat etmelisiniz.

Mor Kadife Çiçeği Güneşi Sever Mi?

Bu çiçek güçlü aydınlık ortamlarda gelişirler. Bu nedenle doğu ya da batıya bakan bir pencere önü çok iyi olacaktır. Doğrudan güneş ışığını ise günde birkaç saat alması yeterli olacaktır. Özellikle sıcak yaz aylarında fazlaca doğrudan güneş ışığı bitkiyi kısa zamanda öldürecektir.

Mor Kadife Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bu güzeller güzeli mor çiçeği çoğaltmak için dallarından çelik alabilirsiniz. Çeliklerin en az 6 en fazla 10 santim olması gerekir. Üç, dört gün boyunca suda beklettiğiniz çelikleri, ardından doğrudan saksıya ekebilirsiniz.

Mor Kadife Çiçeği Ne Kadar Büyür?

Mor kadife çiçeğinin büyüme hızı ve ulaşacağı uzunluk bakım şartlarıyla doğrudan ilgilidir. Doğru bir bakım yaptığınız zaman bitki yaklaşık olarak 1 metreye kadar uzayacaktır.

Comments
All comments.
Comments