Alem: | Plantea |
Klad: | Tracheophytes |
Klad: | Angiosperms – Kapalı Tohumlular |
Klad: | Tek Çenekliler |
Takım: | Kuşkonmazgiller |
Alt Aile: | nolinoideae |
Bilimsel Adı: | Beaucarnea Recurvata |
Nolina ya da bilinen diğer adıyla fil ayağı bitkisi, kapalı mekânlarda yetiştirilmeye son derece elverişli olmasının yanı sıra şahane bir görünüme sahiptir. Botanik adı Beaucarnea Recurvata olan bu bitki, bahçede yetiştirildiği zaman devasa boyutlara ulaşabilir. Yapraklarının görünümü nedeniyle birçok yerde palmiye ağacı olarak anılsa da aslında asparagaceae yani kuşkonmazgiller familyasının bir üyesidir.
Sığ saksılarda yetiştirilen bu bitkinin, soğanlı gövdesinden fışkırırcasına çıkan çizgili yeşil yaprakları vardır. Bu bitki uzun yıllar boyunca yaşayabilir ve ortama harika bir renk katabilir. Doğru bakım yapıldığında boyları 2 metreye kadar uzayabilir. Anavatanı Orta Amerika'nın kurak bölgeleri olan fil ayağı, evde bakımı kolay bitkiler arasındadır.
Eğer bu bitkiyi bahçenize ekmeyi düşünüyorsanız en uygun zaman genel olarak ilkbahar aylarıdır. Bunun yanı sıra Nolina bitkisi oldukça yavaş biçimde büyür. 30 santimetre boyundaki bir bitkinin boyunu ikiye katlaması beş yılı bulabilir.
İçindekiler
Bakımı
Nolina bitkisinin bakımı son derece kolaydır. Bu sebeple özellikle ofisinizde ya da evinizde kolay kolay ölmeyecek ve fazla ilgi beklemeyen hoş bir bitkiye yer varsa nolina tam size göre olabilir. Tam güneş alan bir konumda kumlu bir toprak seçimi, fil ayağı için idealdir. Eğer bahçeye ekmeyi düşünüyorsanız, dikim sırasında kaktüs toprağı karışımı tercih ederek, bahçenin en çok güneş alan bölgesine dikebilirsiniz. İyi bir lokasyonda makul miktarda sulandığı sürece nolina sorunsuzca gelişmeye devam edecektir.
Eğer bir saksıya ekmeyi düşünüyorsanız, yeterince ışık aldığından ve özellikle büyüme döneminde düzenli olarak sulandığından emin olmanız gerekir. Bunun haricinde özel bir bakım uygulamanız gerek yoktur. Ancak bu bitkinin çok yavaş bir şekilde büyüdüğünü unutmamalısınız.
Toprak Seçimi
Fil ayağı bitkisinin anavatanı Orta Amerika'nın yarı çölYıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir tabirdir. More olan bölgeleridir. Açık havada ekim yapılacaksa, bitkinin nispeten kumlu ve organik bakımdan zengin bir toprağa ekilmesi gerekir. Eğer evinizde bir saksıya dikim yapacaksanız, verimin artması adına turba ile zenginleştirdiğiniz kaktüs karışımına ekebilirsiniz. Bu karışım fil ayağı için ideal ortamı yaratacaktır.
Sulama
Fil ayağı bitkisine evinizde bakıyorsanız, büyüme dönemi boyunca 7 ila 14 günde bir kez sulama yapmanız gerekir. Bununla birlikte sulama sıklığı iklime göre değişkenlik gösterebilir. Bu bitkinin soğanlı gövdesi suyu tutmaktadır. Bu sebeple fazla sulama yapmamaya özen göstermeniz gerekir. Kış aylarında sulamayı ayda bir kez yapmak dahi yeterli olacaktır.
Bahçeye dikilen bir fil ayağı bitkisi ise düzenli olarak yağış alıyorsa, ekstra sulamaya ihtiyaç duymayacaktır. Kurak iklimlerde ise iki haftada bir kez az miktarda su vermek, bu bitki için yeterlidir.
Işık
Fil ayağı bitkileri tam güneş ve parlak ışığı severler. Eğer kapalı mekânda bu bitkiyi yetiştirmeyi düşünüyorsanız, direkt olarak güneş ışığı alan bir yere yerleştirebilirsiniz. Güneye bakan bir pencere önü bu bitki için ideal olabilir. Konum seçerken, evin en aydınlık yerini tercih etmeyi unutmamalısınız.
Isı ve Nem
Fil ayağı bitkisi, 15 derecenin üzerindeki ılıman ve kurak havaları sever. Buna karşın uzun süreli olmadığı sürece 10 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda da hayatta kalacaktır. 10 derecenin altındaki havalar bitkiye ciddi zararlar verecektir. Fil ayağı bitkisinin bu tip soğuk ortamlarda bırakılmaması gerekir.
Gübreleme
Nolina bitkisine büyüme mevsimi boyunca haftada bir kez sıvı gübre vermeniz ideal olacaktır. Bunun yanı sıra ilkbahar aylarında yavaş salınımlı toprak gübresi de kullanılabilir. Kış aylarında ise besleme sıklığı azaltılmalıdır.
Budama
Nolina bitkisini düzenli olarak budamak gerekir. Hasar gören yaprakların budanması, bitkinin daha sağlıklı gelişmesini sağlar. Bununla birlikte yeni sürgünler ikince kez tomurcuk üretiyorsa, bitkinin merkezi bir gövdeye sahip olması için bu tomurcuklar da budanabilir. Nolina bitkisinde çok gövdeli bir biçim genellikle daha cazip bulunmaktadır. Bu sebeple birçok kişi, ikinci tomurcukları budamak yerine, daha özenli bir bakıma yönelmektedir.
Saksı Değişimi
Kapalı mekânda bir nolina bakmak istiyorsanız, onu bir miktar turba ile harmanlanmış kaktüs karışımına ekebilirsiniz. Gerektiği takdirde bu saksıyı ilkbahar aylarında değiştirebilirsiniz. Eğer büyük bir nolina bitkisine sahip olmak istiyorsanız, saksısını her yıl değiştirmeniz gerekir. Eğer bitkinin boyunu görece olarak küçük tutmayı hedefliyorsanız, iki ya da üç yılda bir yapacağınız saksı değişimi yeterli olacaktır. Nolina bitkileri, köklerini sınırlayan ve boyutlarına kıyasla nispeten küçük sayılacak saksılarda daha rahat gelişirler.
Çoğaltılması
Nolina bitkilerinin kimi zaman tabanlarından, ayrı bir yere alabileceğiniz ve bağımsız olarak saksıya ekebileceğiniz sürgünler verirler. Bunun yanı sıra bu işlemin gerçekleştirilmesi, sürgünlerin üzerinde kök olmaması nedeniyle oldukça zordur. Yine de nolina bitkinizi çoğaltmak istiyorsanız sürgünü, yeni bir kök büyütmek için teşvik etmek adına köklendirme hormonu kullanılabilir.
Bu bitki ev ortamında filizlenebilir tohum üretmek adına nadir zamanlarda çiçeklenebilir. Birçok zaman ise hiç çiçeklenmemektedir.
Zararlılar ve Hastalıklar
Nolina bitkisinde yaygın olarak örümcek akarları, kabuklu bitler ve pamuklu bitler görülür. Bahçe bakımı amacıyla üretilmiş olan sabunların ya da yağların kullanımı haşereleri kontrol altına almanın en iyi yoludur.
Bu bitkide yaprak lekesi ve gövde çürüklüğü gibi hastalıklar ise nadir olarak görülür. Mantar problemleri ve gövde çürüklüğünün en yaygın sebebi aşırı sulamadır. Bu tip durumlarda sulama düzenini seyreltmeniz sorunu genellikle çözecektir.
