Günümüzde ekolojik geri dönüşüm yöntemlerinin artması sayesinde, atıksız evlerin de arttığı görülüyor. Evlerde geçirdiğimiz zamanı değerlendirebileceğimiz ve geri dönüşüm çemberinde yer edineceğimiz en güzel yöntem olan bitki yetiştirme, atıksız ev projesinin kilit noktalarından birini oluşturuyor. Toprakla uğraşmayı sevenlerin geri dönüşüm ile bitkilerini besleyip çöpe gidenleri değerlendireceği doğal gübre yapımı, bir taşla iki kuş vurmanızı sağlayacak.

Organik Gübre Nedir?

Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan ve bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren maddedir. Hayvan atıkları ve fosillerin oluşturduğu organik gübreler bitkinin topraktan daha iyi verim almasını sağlar. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen kimyasal gübrelerin kullanımındaki azalma, tarım alanında organik gübre yönelimine neden olmuştur. Böylece toprağın verimini arttıracak ve bitki ile insan sağlığına zarar vermeyecek yetiştirme yöntemi yayılmıştır. Toprak yapısına ve ph oranına göre gübreleme ihtiyacı değişmektedir. Ülkemizde başta yüksek kireçli su olmak üzere toprağı olumsuz etkileyebilecek faktörler göz önünde bulundurulduğunda gübreleme ihtiyacının fazla olduğu görülür.

Organik Gübrenin Faydaları

  • Yüksek besin değerleri ile toprak verimini arttırarak bitki büyümesini hızlandırır.
  • Bitkide hücre bölünmesini hızlandırdığı için daha hızlı ürün alınmasına neden olur.
  • Topraktaki ph dengesini düzenleyerek denge sağlar.
  • Toprağın su tutma kapasitesini arttırarak uzun süre nemli kalmasını sağlar. Bu durum sulama ihtiyacını azaltır ve kuraklığa engel olur.
  • Mineral üretimini destekleyen mikroorganizmaların çoğalmasına destek olur.
  • Bitkiye zarar verebilecek haşerelere karşı direnç oluşturur.
  • Koyu rengi sayesinde güneş ışığının emilimini arttırır.
  • Bitkiye faydalı olan azot, potasyum ve fosfor gibi elementleri içerir.
  • Bitkinin kök gelişimini destekler ve erozyonlara karşı direnç kazandırır.
  • Sudaki kireci eriterek karbondioksite dönüştürür ve fotosentezde kullanılmasını sağlar.
Sustainable and zero waste living. Vegetable waste in recycling compost pot. Top view. Copy space
Kompost ayrıca geri dönüşüm için de harika bir yöntemdir.

Organik Gübre Nasıl Yapılır?

Mutfak atıklarınızı çöpe atmak yerine kompost yaparak faydalı hale getirebilirsiniz. Mutfak atıklarınızın %30’unu geri dönüştürmenizi sağlayacak olan kompost yöntemi, bitkilerinizin gelişimi için yapabileceğiniz en faydalı yöntemlerden biridir. Bitkileriniz için verimli olacak organik gübreyi evinizde hazırlamak için kullanılan bu yöntem oldukça basit olduğu için çok tercih edilir. İyi bir kompost yapmanın sırrı azot ve fosfor oranını dengelemektir.

Kompostun İçinde Neler Olmalıdır?

Kompost yapımında meyve, sebze, yumurta kabuğu, çay ve kahve posası gibi yeşil malzemeler ile kuru yaprak, kuruyemiş kabuğu, dal parçası, saman, kağıt, peçete gibi kahverengi malzemeler kullanmalısınız. Elbette mutfağınızda çöp olarak gördüğünüz her atığı komposta eklememelisiniz. Yağlı yiyecekler, hayvansal gıdalar, çürük bitkiler, ambalajlı ürünler, narenciyeler, plastikler organik gübre yapımında kullanılamaz. Şimdi adım adım nasıl kompost yapabileceğinize bakalım.

Adım Adım Organik Gübre Yapımı

  1. Yapmanız gereken ilk şey mümkün olduğunca eşit miktarda yeşil ve kahverengi malzeme toplamak olacaktır. Yaprak humusu hazırlamak istiyorsanız kuru yaprakları ıslatıp naylon poşete koyun. Üzerine birkaç delik açtığınız poşeti güneş alan bir yerde en az 6 ay bekletin.
  2. Hazırlamak istediğiniz gübre miktarına uygun bir kova içine malzemelerinizi kat kat olacak şekilde yerleştirmelisiniz. Öncelikle kahverengi malzemelerin bir kısmını karıştırarak yerleştirin. Kahverengi katında kullanacağınız kağıt, dal gibi büyük malzemeleri elinizle küçülterek eklemelisiniz. Ardından aynı miktarda yeşil malzeme ekleyin. Bu sistemde kovanızın derinliğine bağlı olarak kaç kat yapacağınıza siz karar verebilirsiniz. Ancak yığın yüksekliğinin en fazla 120 cm olması gerekir.
  3. Kompost hazırlarken en önemli olan iki şey nem ve havadır. Malzemelerinizin çürümesi için yeterli miktarda sulanması gerekir. Ancak bu işlemi 1 ay sonra kuruma gördüğünüzde kontrollü şekilde yapmanız gerekir. Hazırladığınız karışımı 15 günde bir tamamen karıştırarak hem hava almasını hem de tüm malzemelerin birbirine geçmesini sağlamalısınız.
  4. Yaklaşık 5-6 ay sonunda koyu renkli bir toprak görünümü alan kompostunuz gübre olarak kullanılmaya hazır olacak.
Reklam

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz