Ortanca Çiçeği; pembe renkten mavi renge kadar birçok pastel tonlu renge sahip olan gösterişli bir çiçektir. Dünyanın birçok yerinde görebileceğiniz Ortanca Çiçeğinin asıl yurdu Japonya olup; en zengin çeşitliliğe de yine Asya bölgesinde Japonya ve Çin’de bulunur. Bu yazımızda sizlere Ortanca Çiçeği nedir, Ortanca Çiçeğinin etimolojisi, özellikleri, evde nasıl Ortanca Çiçeği yetiştirilir, bu çiçeğin faydaları nelerdir gibi birçok soruya yanıt verdik. Keyifli okumalar dileriz. Ortanca Çiçeği; anavatanı Japonya olan, çalıya benzeyen bir gövdeye sahip, kokusuz ve birden fazla pastel tonda renklere sahip olan bir çiçek türüdür. Gösterişli görünümünün aksine herhangi bir kokusu olmayan bu çiçek, dünyanın her yerinde görülebilir. Farklı renklere sahip olmasının yanı sıra Ortanca Çiçeği birçok farklı şekilde yapraklara ve türlere de sahip olabilmektedir. Kış mevsiminde yapraklarını döken Ortanca Çiçeği, soğuk havayı sevmez.
Özellikleri
Ortanca Çiçeği, soğuk havayı ve kışı sevmeyen bir bitkidir. Görenleri tesiri altına alan Ortanca Çiçeği hemen hemen her yerde yetişebilmektedir. Killi, hafif, kireçsiz toprakları seven Ortanca Çiçeği, genellikle gölge bölgeleri ve duvar diplerini tercih ederler. Ortanca Çiçeğinin anlamı sahip olduğu renklere göre farklılıklar gösterse de genel anlamda Ortanca Çiçekleri içten, samimi, sıcak duyguları temsil eder. Mavi Ortanca Çiçeği; pişmanlık, özür dilemek veya alınan teklifin reddedilmesi için tercih edilmektedir. Pembe Ortanca Çiçeği, birçok pembe çiçekte olduğu gibi, romantizm, aşk, sevgi, karşılıklı duygusal ilişkiler ve hatta evlilik anlamlarına gelmektedir. Beyaz, renk olarak ele alındığında saflığı ve masumiyeti temsil etse de Beyaz Ortanca Çiçeği zarafet, asillik, övgü, bolluk ve bereket anlamlarına sahiptir.
Bakımı
Ortanca Çiçeği doğrudan güneş almayı sevmeyen bir bitkidir fakat güneş ışığına ihtiyacı vardır. Humuslu, killi, hafif, geçirgen bir toprakta yetiştirilmesi gereken bu çiçek için büyük ve delikli saksılar tercih edilmelidir. Bitkinin saksısının kısa zamanda değiştirilmemesi gerekir ve ilkbahar ile yaz mevsimlerinde gübre kullanmak bu bitkinin oldukça verimli büyümesini ve gelişmesini sağlar. Ortanca Çiçeği ekmek için ilkbahar mevsiminin ilk ayları olan nisan ve mayıs ayları tercih edilmelidir. Ortanca Çiçeği tohumlanarak ekilir ve toprağı mutlaka nemli kalmalıdır. Ortanca Çiçeğinin ekildiği toprak doğal bir toprak olmalı ve toprak fazla alkali olmamalıdır.
Ortanca Çiçeğinin en verimli yetişeceği ortam bahçedir fakat evde de kolaylıkla bu gösterişli çiçeği yetiştirmek mümkündür. Geniş ve delikli bir saksı, nemli ve fazla alkali olmayan bir toprak, gölgeli bir alan ve kısmi güneş alması gereken bu güzel çiçeği fazla soğuklardan koruyarak evlerinizde de yetiştirebilirsiniz.
Sulanması
Suyu çok seven Ortanca Çiçeği, yaz mevsimlerinde haftada en az iki kez sulanmalıdır. Soğuk havalarda, kış ve sonbahar mevsimlerinde ise haftada bir kez bu bitkiyi sulamak yeterli olacaktır. Ayrıca Ortanca Çiçeğinin fazla sulanmaması gerekmektedir yoksa bitkiniz hastalanabilir. Sulama işleminde, oda sıcaklığında olan suyu sabah saatlerinde Ortanca Çiçeğine verebilirsiniz.
Güneş İhtiyacı
Ortanca Çiçeği doğrudan güneş ışığını sevmez bu nedenle gölge ve filtrelenmiş ışık alabileceği bir ortamda bu bitkiyi yetiştirmeniz gerekmektedir.
Çoğaltılması
Ortanca Çiçeği, suyun içerisinde köklendirilerek çoğaltılabilir. Suyun içerisinde yer alan Ortanca Çiçeğinin suyu haftada bir kez değiştirilmeli ve köklenmesi beklenmelidir. Sonrasında köklenen bitkinin toprağa gömülüp, büyümesi beklenmelidir.