Oya Ağacı; Japonya ve Çin’e özgü, çalı formunda dalları bulunan ve Akdeniz ikliminde de oldukça iyi yetişebilen çiçekli bir tür. Boyu 6-7 metreye kadar çıkabilir, tohum ve çelikle üretilebilir. İngiltere’de özellikle yetiştirilen ve ödüller bile almış o ağaç türü; ülkemizde de özellikle iç anadolunun güney kesimleriyle, akdeniz kıyılarında sıklıkla hem bonsai hem de peyzaj çalışmalarında kullanılır.
Oya Ağacı Hakkında Kısa Bilgiler
- Oya ağacının çalı görünümlü ilginç dalları, birçok kuşa ev sahipliği yapar.
- Süs bitkisi olarak yetiştirilir; bonsai çalışmalarından otoyol kenarlarına, bahçelerden teraslara birçok yerde rastlayabilirsiniz.
- Oya ağacının şifalı olduğuna inanılan yerler bulunur. Bunlardan biri de Çin’dir. Oya ağacının şifası nedeniyle kemik rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülür.
- Donmaya karşı dayanıklı bir türdür. Tüm yıl güneş almayı severler, aşırı sıcaklarda gölgede yetiştirmeniz gerekir.
- Toksik değildir. Hayvanların ve çocukların olduğu her yerde yetiştirilebilir.
- İç mekanda yetişebilirler, ona sadece bol güneş alabileceği bir cam kenarı sunun.
Oya Ağacı Genel Bakış
- Oya ağacı Lagerstroemia familyasına aittir. En çok yetiştirilen türleri Lagerstroemia Indica olarak bilinen yaygın türdür.
- Yükseklikleri 2-8 metre, genişlikleri ise 2-6 metre olabilen çok yıllık çalı formunda ya da küçük ağaçlar olarak karşımıza çıkarlar.
- Kalın gövdeli bu bitkilerin gövdeleri ortalama 2 mm gibi ince bir kabukla kaplı. Pürüzsüz bir gövdeye sahiptirler.
- Temmuz-Eylül ayları arasında en gösterişli halleriyle çiçeklerini açarlar ve bazen salkımlar halinde çiçek yaparlar.
- Çiçekleri çok farklı tonlarda olur. Genelde; pembe, leylak, mor ve beyaz tonları gözünüze çarpacaktır.
- Tohumlarını bezelye büyüklüğüne geldiklerinde sonbahar gibi bırakırlar. Bu mevsimde topladığınız tohumları çimlendirmek oldukça kolaydır.
Oya Ağacı Yetiştirilmesi
Hangi ağaç türü olursa olsun, siz bitkiye istediği iklimi ve şartları sunarsanız kolayca yetişecektir. Gereksinimleri karşılanan her ağaç, sizi memnun edecek ve özenli bakımınıza karşılık verecektir. Oya ağacı gibi bir güzellik için harcayacağınız her dakika ise size müthiş bir tatmin olarak geri dönecektir.
Oya ağacı günün en az 7 saatini güneşi doğrudan alabilecekleri ortamları severler. Eğer terasınız varsa, günün en güzel saatlerinde oya ağacınızı mutlaka güneş banyosuna bırakmalısınız. Balkonda yetiştirecekseniz de güneş görebileceği bir kenarda durması onun için yeterli olacaktır. Oya ağacı yeteri kadar güneş ışığı alamadığı zamanlarda solgun çiçekler verebilir, eskisi kadar gür yapraklar oluşturmaz. Oya ağacının güneş alması kadar, maruz kaldığı sıcaklık da oldukça önemlidir. Aslında bir oya ağacı için ideal sıcaklık yaz kış 21-24 derece arasındadır. Yüksek sıcaklıklara maruz kalma durumlarında 45 dereceye kadar dayanabilirler, çok maruz kaldıklarında maalesef ağacınızı kaybedebilirsiniz. Gündüz sıcaklıklarının yüksek olduğu bölgelerde ağacınızı gölgeye kaçırabilirsiniz, kaçıramıyorsanız her akşam güzelce sulayarak soğumasını sağlayabilirsiniz.
Oya Ağacı Dikimi ve Toprak Özellikleri
Oya ağacı bonsai olarak değerlendirilse de değerlendirilmese de mutlaka drenajı yüksek, suyu tutmayan topraklarda yetiştirilir. Bonsai için ponza, perlit, akadama ve tor karışımı sizin için ideal olacaktır. Ben tor ve perlit karıştırarak da oya ağacı yetiştirdim, burada karar size kalmış. Önemli olan suyu tutmaması. Çünkü mantar enfeksiyonlarına ve kök çürümelerine oldukça yatkın bir türdür. Yıl boyunca gübre ihtiyacı duymayacak olsa da granül gübrelerden senede bir kere vermeniz yeterli olacaktır. Büyüme mevsimlerinde (bahar başı-yaz sonu) ekstra gübre vermeseniz de kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Eğer gübre vereceğim diyorsanız da; bayar-yaz ayları boyunca yavaş salınımlı azot oranı yüksek gübreleri kullanmanızı öneririm.
Oya Ağacı Sulama Talimatları
Tüm ağaçlarda olduğu gibi oya ağaçlarına da en çok zarar veren şey; yanlış sulama yapmaktır. Bol su verdiğiniz her ağaç gibi oya ağaçları da zararlılara yakalanarak hayatını kaybeder. Yukarıda bahsettiğim yüksek geçirgenliğe sahip topraklarda, akşam güneş gittikten sonra hafif sulama yapmanız, ağacınız için yeterli olacaktır. Sıcak geçmeyen günün ardından fazla sulama yapmamak için mutlaka toprağın nemliliğini ölçmeniz gerekir. Bunu yapmak için parmağınızı birkaç santim toprağın içine sokun ve nemliyse sakın sulama yapmayın. Çünkü oya ağacı kök çürümesine ve kurumaya oldukça meyillidir. Kış aylarında oya ağacınızı toprağı kurumadan sulamayın. Yine sulama yapmadan önce toprağı kontrol ederseniz, bir sıkıntı yaşamadan ağacınızı yetiştirebilirsiniz.
Oya Ağacı Çoğaltma
Oya ağacı, hem tohumdan hem de çelikten oldukça kolay yetiştirilebilen bir türdür. Eğer bir oya ağacınız varsa ve bu ağacın çocuklarını başka bahçe ya da saksılarda görmek isterseniz, elinizi lütfen korkak alıştırmayın. Çünkü oya ağacı oldukça kolay köklenen çeliklere sahiptir. Oya ağacı türleri, büyüme dönemlerinde pürüzsüz çeliklerin alınmasını sorun etmez. Steril bir makasla genç çelikleri bulun ve kesin. Bu çelikler ortalama 13-14 santim kadar olmalıdır ve çelikten yetiştirme konusunda tecrübeliyseniz tam uç veren yerlerden kesmeniz gereken yeri göreceksiniz. Çelikten bitki yetiştirme konusunda yazıyı mutlaka tekrar okuyun.
Aldığınız çelikleri; turba yosunu, çam kabuğu, perlit ve torf karışımı toprakta saksılara alın ve köklenmeleri için dışarıda zaman verin. Yetişme döneminde aldığınız çelikleri fısfıs yardımıyla nemli tutarak, ekim sonuna kadar köklenmeleri için teşvik edebilirsiniz. Ardından köklenen çelikleri bahar başında kendi yerlerine ya da başka saksılara nakledebilirsiniz.
Oya Ağacı (Lagerstromia indica)
