Pampas Otu (Cortaderia selloana)

Poaceae familyasındaki bir çiçekli bitki türüdür. Pampa otu ortak adıyla anılır, Güney Amerika'ya özgüdür.

Bahçelere ekilen ve dekoratif çiçekleriyle göz alıcı bir görünüm sunan pampas otu, narin bir süs bitkisidir. Anavatanı Güney Amerika ve Yeni Zelanda'nın ılıman bölgeleri olan bu otun 14 farklı çeşidi bulunur. Botanik adı Cortaderia Selloana olan pampas otu, buğdaygiller () familyasına aittir. Pampas otu görünümüyle birçok evde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Kuru pampas otları, vazolar içerisinde dekoratif bir görünüm oluşturmak için kullanılır. 

Özellikleri

Pampas otunun yüksekliği ortalama olarak 80 santimdir. Bununla birlikte Ağustos ayında çıkan çiçeklim salıklarla 250 santim yüksekliğe kadar ulaşabilir. Yaprakları keskin kenarlı olan pampas otunun rengi gri ve yeşil renktedir. Pampas otu, ağustos ayıyla birlikte tüy tozlarını andıran çiçek salkımları çıkarır. Bu salkımlar kış boyunca bitki üzerinde kalabilir. Bu salkımlar kesilip kurutularak uzun vazolarda süs bitkisi olarak kullanırlar. Bunu yapmak için en iyi zaman ise tomurcuklar açmadan hemen öncesidir. Vazo yerleştirilmeden önce, çiçeklerin sapları en az iki gün boyunca gölge bir alanda kurutulmalıdır. Pampas otları, bir metreden fazla alana yayılabilmektedir.

Çeşitleri

Bu bitkinin yaprak renkleri, çeşide göre farklılık gösterir. Pampas otunun birçok farklı çeşidi vardır. En bilinenlerinden Citaro, Pumila, Ecita, Pink Feather ve Senior çeşitlerinin yaprakları yeşildir. Sunningdale Silver çeşidinin yaprakları ise daha grimsidir. Bunun yanı sıra Splendid Star çeşidinde yapraklar sarı renklere sahiptir.

Bakımı

Pampas otunun bakımı, birkaç hatadan kaçındığınız müddetçe hayli kolaydır. Bu bitkiler büyümek için sıcak bir ortama ihtiyaç duyarlar. Özellikle kış aylarında yaşanan soğuğa karşı son derece hassastır. Bu sebeple pampas otlarını daima sıcak bir ortamda tutmanız gerekir.

Pampas otunu dikmen için en iyi dönem ilkbahar aylarının sonudur. Mayıs ayının ortasından itibaren, dikim için en uygun zamandır.

Toprak Seçimi ve Ekim

Pampas otları, güneşi seven bitkilerdir. Ayrıca bu bitkiler için rüzgârdan korunan bir yer sağlamak gerekir. Toprak derin, humuslu ve besin açısından zengin olmalıdır. Ekim yapılan yerin yaz aylarında kuraklığa meyilli olmaması gerekir. Çok nemli bir tabakada, bu bitki çürümeye meyillidir. Bu sebeple hiçbir koşulda toprak çok nemli olmamalıdır. Geçirgen bir toprağa ekim yapılması buna karşı alınabilecek en iyi önlemdir.

Eğer ekim yaptığınız toprak geçirgenliğe uygun değilse, kum ve çakıl gibi malzemelerde toprağın düzeltilmesi gerekir. Bahçelerin yokuş bölümlerinde toprak nemi toplama eğilimindedir. Bu sebeple pampas otları bu bölgelere ekilmemelidir.

Sulama

Pampas otunun sulanması konusunda bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken ilk kural, nemli toprağı sevmemesidir. Nemli toprakta kaldığında bitkinin kökleri çürüme eğilimi taşır. Bununla birlikte toprağın çok kuru da olmaması gerekir. Toprak kurumaya başladığında, bitkinin düzenli olarak sulanması gerekir. Eğer bitkiyi ektiğiniz toprak yeterince geçirgense, pampas otu verimli ve iyi bir şekilde gelişecektir. 

Pampas otunu bir saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, yaz aylarında düzenli sulama yapmayı ihmal etmemelisiniz. Bununla birlikte saksıda mutlaka drenaj delikleri bulunmalıdır. Çok sıcak iklimlerde ve günlerde bitkiyi gün aşırı sulamak gerekir.

Gübreleme

Eğer bitkinizde iyi bir çiçek gelişimi istiyorsanız, besin açısından zengin bir alt tabakaya sahip olduğundan emin olmalısınız. Dikim yaparken toprağa kompost eklemek, zengin bir karışım açısından destekleyici olacaktır. Eğer bahçeye ekim yapacaksanız ve besin açısından zayıf bir toprağa sahipse, düzenli gübreleme tavsiye edilir. Gübreleme konusunda organik besin kaynakları idealdir. İlkbahar aylarında organik gübreler toprağa ekilebilir.

Budama

Pampas otunun budaması yalnızca ilkbahar aylarının başında yapılmalıdır. Bu aşama bitkinin yeni büyüme evresine girmeden hemen öncesinde gerçekleştirilmelidir. Eski ve kuru saplar, yere yakın bölgelerden salkımlar halinde kesilmelidir. Bitki kış koruması için eski yapraklarına ihtiyaç duyar. Sonbaharda yapacağınız bir budama, bitkinin çiçek salkımlarının dekoratif etkisini kaybetmesine neden olduğu gibi, zarar görmesini dahi sağlayabilir.

Kış Mevsiminde Bakım

Bu bitki soğuğa hiçbir şekilde dayanıklı değildir. Bu sebeple kış aylarında korumaya ihtiyacı vardır. Doğal olarak And Dağları'nda büyüdüğü için, soğuktan çok ılık rüzgarlara alışıktır. Eksi derecedeki soğukluklar bitkiye ciddi zararlar verebilir.

Güçlü ot yığını kışın açık kalırsa, bitkinin kalbine doğru çok fazla kış nemi girecektir. Bu sebeple Kasım ayının sonlarında bir Hindistan cevizi ipi ile çimleri birbirine bağlayarak, etrafına yaprak yığını yapabilirsiniz. Yaprakların uçup gitmesini engellemek adına da üzerine ladin ya da köknar dalları yerleştirilebilir.

Çoğaltma

Pampas otları ticari olarak temin edilebilir. Bu otlar genellikle vejetatif yani çelik yöntemiyle çoğaltılır. Bitkiyi çoğaltmanın en kolay yolu ise kökleri bölmektir. Kökleri bölerek birçok pampas otu elde edebilirsiniz.

Tohumdan da ekim mümkünse de, bu yöntemin başarı oranı oldukça düşüktür. Bölerek çoğaltmanın en büyük avantajı, yeni bitkilerin büyük olasılıkla dişi olması bu sebeple daha güzel çiçek açmasıdır. Tohumlu ekimde bitkinin cinsiyeti belli değildir.

Yavru pampas otlarının büyümesi için sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bu sebeple ilkbaharın son dönemi, çoğaltma işlemi için en uygun zamandır. Ana bitkiden herhangi boyutta bir bölüm keserek, saksıya ekebilirsiniz. Eğer bir seraya sahipseniz, bitkiyi sonbaharda da çoğaltarak, kışı serada geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Pampas Otu (Cortaderia selloana)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page