Papatya (Matricaria Chamomilla)

Ana SayfaBitkilerPapatya (Matricaria Chamomilla)

Papatya çiçeği ilkbahar döneminden başlayarak yaza doğru açmaktadır. Papatya çiçeği baharın gelişinin simgesi olan bitkilerden birisidir. Baharın habercisi olarak ilk açan çiçeklerden biri olan papatyayı bulmanız çokta zor değildir. Yeşillik, ormanlık veya kırlara gittiğinizde hemen hemen her yerde karşılaşabileceğiniz sade bir çiçektir. Beyaz ve sarı renginin uyumu sayesinde çok güzel kendine özel bir güzelliği vardır. Papatyalar güzellikleri dışında, papatya çayı, papatya kremi gibi ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır. Bu yazımızda papatya nasıl yetiştirilir, özellikleri nelerdir ve bakım şartları hakkında merak ettiğiniz her sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Papatya Çiçeği Nedir?

Papatya, Papatyagiller ailesinde bulunan, bellis, maticaria gibi farklı türlerden oluşan bitkilere verilen genel isimdir. Papatyalar, yaklaşık 10 ila 50 cm boylarında, yaz ve bahar aylarında sarı ve beyaz çiçek açan çok hoş kokulu, yeşil çaylarda bolca yetişen otsu bir bitki çeşididir. Papatya çiçeği neredeyse dünyanın her yerinde yetişmektedir. Çoğunlukla ılıman iklim kuşağındaki bölgelerde oldukça karşılaşılan çiçekler arasında bulunmaktadır.  Papatya çiçeğinin özünde tanen ve glikozit gibi maddeler bulunur ve spazm çözmeye, gaz ve adet sancısı giderilmesine etki eder.

Muhtemelen gün batımında çekilmiş paaptya tarlasından bir fotoğraf
Muhtemelen gün batımında çekilmiş paaptya tarlasından bir fotoğraf

Papatya Çiçeği Ne Anlama Gelmektedir?

Papatya çiçeği anlamı ile uyum yakalayan bir bitkidir. Papatya çiçeği temiz kalbi simgeler ve insana samimiyet hissi verir. Kendine özel sade ve gösterişten uzak yapısı ile kadınların hayır diyemeyeceği çiçek türlerinden biridir. Papatya çiçeğini temiz kalbin ve sevginin simgesi olarak, karşı tarafa hediye olarak gönderebilirsiniz.

Papatya Çiçeğinin Tarihçesi Nedir?

Tarihte papatyalar orta çağda havayı temizlemesi ve fresh bir koku yayması için evlerin zeminlerine dikilmektedir.  Özellikle geleneksel bir davranış olarak da bahçe duvarlarına papatyalar ekilmektedir. Eski mısırda papatya çiçeği güneş tanrısı ile ilişkilendirilmiş ve her derde deva olduğuna inanılmıştır.

Papatyanın Özellikleri Nelerdir?

Papatyanın anavatanı Anadolu, Balkan ülkeleri ve Güney Avrupa ülkeleri olup, ilkbahar aylarında başlayarak yazın ilk ayı hazirana kadar çiçek açmaktadırlar. Yaklaşık ortalama olarak 25 cm boya ulaşırlar. Papatya çiçeklerinin yaprakları ince ve parçalıdır, sapları bulunmaz. Papatya çiçeğinin orta bölümünde ise sarı bir yuvarlak vardır. Sarı yuvarlağın etrafında yaklaşık olarak 12-20 tane kadar beyaz renkte olan kısımlar yer alır. Papatya çiçeğinin bileşiminde uçucu yağlar, acı maddeler, fenolik bileşikler vardır ve bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılır. Papatya çiçeği çoğunlukla çay olarak tüketilir. Papatya çiçeği çoğunlukla balçıklı topraklarda, ormanlık yerlerin çayırlarında, kırlarda, mısır, tahıl ve patates yetişen topraklarda yetişmeyi sevmektedir.

Papatya Çeşitleri Nelerdir?

Çoğunlukla papatya çiçeği sadece sarı ve beyaz olarak bilinmektedir. Özellikle yol kenarlarında karşılaşılan boydan boya dizilmiş sarı-beyaz papatyalar kusursuz bir görüntü sunarlar. Ancak bu iki tür papatyanın haricinde şu çeşitleri de bulunmaktadır;

  • Kel papatya
  • Köpek papatyası
  • Alman papatyası
  • Beyaz papatya
  • Sarı papatya
  • Dağ papatyası
  • Çayır papatyası
  • Büyük papatya (Öküzgözü olarak da bilinir)
  • Mayıs papatyası
  • Yalancı papatya

Oldukça geniş bir aileye sahip olan papatya türleri, C vitamini açısından da oldukça zengindir. Bu sebeple papatya seçenekleri, kozmetik yapımında, sağlık ve gıda sektöründe yaygın olarak tercih edilmektedir.

Papatya Ne Zaman Ekilir?

Papatya çiçeğinin dikimi için mart ayı oldukça uygun bir aydır. Papatya çiçeğinin ekimi genellikle ilkbahar döneminde yapılmaktadır. Ayrıca sonbaharda ekim için uygun dönemler arasında yer almaktadır. Papatya tohumlarının üstü açık kalacak şekilde ekilir ve sonrasında çiçeğe can suyu verilir. Papatyaların mayıs ayına doğru çimlenmeye başladığı dönem saksısı değiştirilebilir ya da bahçeye dikilebilir.

Papatya Tohumu Nasıl Çimlendirilir?

Papatya tohumunun ilk dikim aşamasında tohumları üstü açık kalacak şekilde ekilir ve hafifçe bastırıldıktan sonra ilk suyu verilir. Tohumun ekim aşamasında çok basınç uygulanması filizlenme döneminin gerçekleşememesine neden olabileceğinden, bastırılma işleminin hafifçe yapılması şarttır. Papatya ekimi sırasında mesafeli ekim yapılmaması, tohumların üzerinin kalın bir toprak tabakasıyla örtülmesi ya da toprağın fazla bastırılarak sertleştirilmesi gibi durumlarda eyreltme işlemi yapılarak bitkinin daha sağlıklı bir biçimde gelişmesine yardımcı olunabilir. Bu tip durumlar papatyaların fazla cılız bir şekilde gelişmesine ya da hiç gelişmemesine neden olmaktadır. Papatya toprağı tercihinde toprağın belli bir oranda killi olmasına da dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca sağlıklı papatyalar yetiştirmek için ekimlerden daha önce toprağın havalandırılması, bitkinin ek olarak çabuk büyümesine destek olacaktır. Papatya killi toprak dışında kireçli toprakları da seven bir bitkidir fakat topraktaki kireç miktarının da fazla olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Papatya Nasıl Bakılır

Papatyalar doğada kendi kendine çıkabilen ve ilkbaharda ortalarında çiçek açan bir bitki türüdür. Papatya çiçeği oldukça dayanıklı ve bakımı son derece kolaydır. Papatya çiçeği bakımında dikkatli olunması gereken ilk nokta saksıya dikilmiş papatyalarınızı yeterince ışık alan bir ortama koymalısınız. Çünkü papatyalar günde en az 4 saat güneş ışığına ve yeterli seviyede oksijen almaya ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple papatyalarınızı balkon ya da pencere önü gibi alanlara konumlandırabilirsiniz. Ayrıyeten diktiğiniz papatyaların aralarında boşluk bırakılması da son derece önemlidir. Papatya bakımında özen gösterilmesi gereken bir diğer unsur, ekildiği toprağın drenajıdır. Drenajı iyi olan bir toprak, suyun durgun kalmaması ve bitkinin olası bir çürüme durumunda bunu önlemesi adına oldukça önemlidir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız toprağa en az 2 cm organik gübre ekleyerek veya toprak çok killi ise biraz kum ekleyerek probleminizi kolayca çözebilirsiniz. Papatya bakımında sulama işlemini 2 günde bir yapmak papatyalar için uygundur. Son olarak papatya bitkinizden ölü çiçekleri ayıklayarak yeni çiçeklerin kolay bir şekilde bakımını yapabilirsiniz.

Papatya Çiçeği İçin En Uygun Toprak Yapısı Hangisidir?

Papatya çiçeği nemli ve hava geçiren toprakları sever, bu özelliklere sahip topraklarda çok daha sağlıklı bir gelişim gösterirler. Papatya çiçeğinin toprağı sıkı ve sert olmalıdır. Saksıda papatya yetiştirmek için killi toprak veya belirli oranda kireçli toprak tercih edebilirsiniz. Ayrıca papatya tohumunun ekileceği saksının fazla derin olmaması gerekir. Papatya tohumları aralıklı biçimde ekileceği için geniş ama derin olmayan bir saksı kullanabilirsiniz.

Papatya Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?

Papatya tohumlarının dikme işleminin ardından ilk olarak can suyu verilir. Tohumların filizlenmeye başlamasından itibaren çiçeğin toprağını kontrol ederek sulama işlemini yapabilirsiniz. Papatya çiçeği toprağının ne çok kuru ne de çok sulu olması gerekir. Bu yüzden kontrol ederek toprağın her zaman nemli olduğundan emin olmalısınız. Susuzluğa karşı dayanıklı bir bitkidir fakat çok sulama yapmak çiçeğin solmasına sebep olabilir. Çiçeğin sağlıklı bir gelişim göstermesi için sulama rutinini 2-3 günde bir tekrarlayacak şekilde ayarlamanız yeterli olacaktır.

Papatya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Papatya çiçeği hızlı gelişim gösteren bitki çeşitlerinden biridir. Papatya çiçeğinin çoğaltma işlemi 2 şekilde yapılabilir. Bu çoğaltma yöntemleri; tohum ve çelik alma olarak sınıflandırılmaktadır. Papatya çiçeği bir ilkbahar bitkisi olduğu için tohum dikimi için en uygun dönem mart ayı olmaktadır. Çoğaltma işleminde tohum ekim uygulamasının kapalı ve ılık bir ortamda yapılması tavsiye edilmektedir. Papatya çiçeğinin tohumu ince bir forma sahip olduğu için, toprağa sık ekilmesi önerilmemektedir.  Papatya çiçeğinin tohumları toprağa aralıklı olarak ekilmelidir, tam tersi bir durumda papatyalar kısa ve cılız olur. Papatya tohumları ince yapılı olduğu için üzerine toprak atılmasına gerek kalmaz, yalnızca toprağın üstüne yerleştirmek yeterli olacaktır. Çelik alma işleminde ise papatyanın çiçekli olmayan, sağlıklı kollarından biri düzgün şekilde koparılır. Bu sağlıklı kolun yaprakları temizlendikten sonra toprağa ekimi yapılır. Bu işlemle papatya yaklaşık bir ay sonra toprakta kendi kendine kök salmaktadır.

Papatya Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Papatya çiçekleri ilkbahar ve sonbahar dönemleri arasında çiçek açmaya başlar. Fakat genellikle papatya çiçekleri ilkbahar sonu yaz döneminin başlangıcına kadar açmış olurlar.

Papatya Çiçeği Zehirler mi?

Papatya çiçeğinin toplanma zamanı, toplanma alanı ve kurutulması oldukça büyük bir öneme sahiptir. Papatya çiçeği nemli ortamda düzgünce kurutulmuyorsa toksinlerin oluşmasına sebep olur. Bu tip bir durumda ise karaciğerde komplikasyon oluşturabilir. Ege Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre ise papatyaların bazı türleri belirli ilaçlarla etkileşime girip zehirlenmelere sebebiyet verebilmektedir.

Papatya Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Sararan, solan ve ölmüş olan papatya çiçeğinizi canlandırmanın bir yöntemi de buz ve sıcak su işlemidir. Bu yöntem için ilk olarak bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koymanız gerekmektedir. Ardından buzların üzerine sıcak su dökerek işlemi bitirebilirsiniz. Bu yöntemi belirli dönemlerde tekrarlayarak canlılığını yitirmiş saksı çiçeklerinizi eski haline geri döndürebilirsiniz.

Papatya Çiçeğine Vazoda Nasıl Bakılır?

Papatya çiçeğinizi vazoya yerleştirmeden önce saplarının su altında olacak bölümündeki yaprakları temizlemeniz gerekmektedir. Papatya çiçeğinizin saplarının boyunun vazodan uzun olmasına dikkat etmelisiniz. Papatya çiçeğinin gereksinim duyduğu suyu karşılayabilmek için vazonun en az dörtte üçünü suyla doldurmanız gerekir. Doldurduğunuz suyun ne çok sıcak ne de çok soğuk olmasına özen göstermeli ve suyu her gün düzenli olarak değiştirmelisiniz.

Papatya Çiçeği Ne Zaman Toplanır?

Papatya çiçekleri özellikle düzenli şekilde toplandığı sürece bütün yaz süresince çiçek açmaya devam edebilir. Bu sebeple papatya çiçekleri tam açtıkları dönemde toplanmaya hazırdır. Toplanmaya uygun olan papatyaları, küçük beyaz taç yaprakları sarkmaya başlamadan hemen önce hasat edebilirsiniz. Papatyaları bahar dönemlerinde ve sabah erken saatlerde papatya henüz tamamen açılmamışken erkenden toplamanız çok daha verimli olacaktır.

Papatya Çiçeğin Kullanım Alanları Nerelerdir?

Papatyalar, kullanım amacıyla ince bir tabaka biçiminde yere serilmek kaydı ile gölgede kurutulma işlemi yapılmaktadır. Toplanan ve kurutulan papatyalar toz haline dönüştürülür ya da temiz su ile kaynatılma işlemi ile kullanılabilir. Papatya çayı tıbbi amaçlar için tercih edildiği gibi sakinleşmek ve tadından faydalanmak için de gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Papatya uçucu yağı olan oleum chamomlillae su buharı damıtması ile hazırlanmaktadır ve bu yağ çeşidi mavi bir renge sahiptir.

Papatya Çiçeğinin Yararları Nelerdir?

Papatya çiçeği sadece görsel bir dekoratif süs amacıyla kullanılmamaktadır. Ayrıca içeriğinde olan acı maddeler, uçucu yağlar ve fenolik bileşikler sayesinde insan sağlığına da oldukça faydası bulunmaktadır. Papatyaların kullanım çeşitleri arasında kurtularak veya papatya yağı biçiminde sunulmaktadır. Ayrıyeten papatya çiçeğinin ilaç ve boya sanayisinde de kullanımı mevcuttur. Özellikle papatyaların halk arasında en yaygın kullanım biçimi ise çayının demlenip içilmesidir.

Papatya çiçeğinin yararları nelerdir? Sorusunun cevabını birlikte inceleyelim.

  • Papatya çiçeği sinirleri yatıştırdığı için sakinleştirici özelliğe sahiptir.
  • Sakinleştirdiğinden dolayı uykuya dalmayı da hızlandırır.
  • Papatya çiçeği mide sorunlarına da iyi gelmektedir, ayrıca iştah da açmaktadır.
  • Antienflamatuar ve antibakteriyel içeriğe sahip olduğu için vücuttaki her türlü bakteri, mikrop ve iltihap ile savaşır.
  • Özellikle papatya çiçeğini adet düzensizliği yaşayanlar gönül rahatlığıyla kullanabilir.
  • Basur hastalığının belirtilerini de azaltır.
  • Bağırsak gazının atılmasına destek olur, idrar söktürücü etkisi de mevcuttur.
  • Genellikle akne ve sivilce problemleri için de tercih edilmektedir
  • Papatya çayı kullanımı ter attırır ve olası ödem problemlerini önler.
  • Papatya çayı buharını solumak sinüzit ve nezle gibi problemlere de yardımcı olmaktadır.
  • Boğaz enfeksiyonları için papatya çayı gargarası tavsiye edilmektedir.
  • Ayrıca papatyalar olası kaz spazmlarını engeller.

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır?

Papatya çayı hazırlamak oldukça kolaydır ve iki farklı türde yapılabilir. İsterseniz halihazırda mevcut olan papatya bitkisini kullanılabilir ya da güvenilir bir marketten hazır poşet ürünlerini tercih ederek hazırlayabilirsiniz. Her iki biçimde de tercih edebileceğiniz papatya çiçeği çayını yapmak için, tek yapmanız gereken bir bardak kaynamış suyun içerisine birkaç dal papatya çiçeği atmak yeterli olacaktır. Bu uygulamayı yaptıktan sonra bardağın üzerini kapatıp, 10 dakika dinlendirdikten sonra dilediğiniz sıcaklıkta tüketebilirsiniz.

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.

Reklam Alanı