Pentas çiçeği, bilinen bir diğer adıyla beşiz çiçeği ya da pentas beşiz çiçeği, yarı-tropikal olan çalı türüdür. Bu bitki (kökboyasıgiller) familyasının Pentas lanceonata türüdür. Kelebeklerin gözdesi olan bu çiçek; kırmızı, pembe ve mor gibi canlı renklere sahiptir ve kümeler biçiminde büyür. Kelebekler kadar arılar da bu çiçeklere bayılır. Bahçede ekecekseniz, bolca kelebek ve arıyı da davet ediyorsunuz demektir.

Anavatanı Yemen ve Afrika'nın doğusu olan bu bitkiye ‘Mısır beşiz çiçeği' de denir. Akdeniz iklimine uyumlu olan bu bitkinin saksıda yetişmesi de mümkündür.

Pentas Çiçeği Özellikleri

  • Çoğunlukla küçük yıldızlar şekline ve bir arada açan çiçekleri vardır.
  • Evlerde, güneşli pencere kenarlarında yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. İklime bağlı olarak, ne kadar uzun süre doğrudan güneş alırsa, o kadar iyi çiçek açar. Güneşli ve sıcak teraslara, balkonlara ve bahçelere de uyumludur.
  • İklim şartları uygunsa büyün yıl kesintisiz biçimde çiçek açar. Çiçekleri çok farklı renklerdedir.
  • Normal şartlarda uzun ömürlü olmasına karşın, fide halinde bile çiçek açtığı için parklarda ve bahçelerde mevsimlik olarak kullanılır.
  • Kış mevsimi soğuk olan yerlerde mecburen mevsimlik olan bir bitkidir. İç mekanda saksıda yetiştiriyorsanız ve dondan koruyorsanız, uzun ömürlü olacaktır.
  • Kış aylarında eksi 5 dereceye kadar soğuklara dayanır. Eksi 7 gibi soğuklarda ise yıpranmalar başlayacaktır. İlkbahar gelip hava ısınmaya başladığında gelişimi devam edecektir.
  • Ticari açıdan kesme çiçekçilikte önemli bir yeri vardır. Çiçeklerini kestikçe daha çok ve güzel çiçekler açar. Bodur pentas çiçeği türleri ise kesme çiçekçiliğe uygun değildir.
Kırmızı pentas çiçekleri
Kırmızı pentas çiçekleri

Pentas Çiçeği Türleri

Pentas Lanceonata ‘Butterfly' : Bu pentas türünün çiçek tarhı oldukça göz alıcıdır. Tohumdan kolayca yetiştirilebilir.  

Pentas Lanceonata ‘Graffiti' : Bu türün, iri çanaklı çiçekleri vardır. Derli toplu görünümüyle dikkat çeker.

Pentas Lanceonata ‘Kaleidoscope Appleblossom : Çok hızlı bir şekilde çiçeklenen türlerden biridir. Pembe ve gül kurusu renginde çiçekleri vardır.

Pentas Lanceonata ‘New Look' : Çokça yağış alan yerlerde yetiştirmeye uygun olan türlerden biridir. Bu tür boynunu bükmez ve dimdik büyür.

Pentas Lanceonata ‘Northern Lights' : Büyüme dönemi kısa süren türlerden biridir. Soğuk havalara daha dayanıklıdır. Morumsu çiçeklerini sürekli olarak vermeye devam eder.

bahçede pentas çiçekleri
bahçede pentas çiçekleri

Pentas Bakımı

Birçok kişi pentas çiçeklerini bahçede büyütmeyi tercih eder. Bununla birlikte saksıda büyütmek için de uygun bitkilerden biridir. Bolca ışığa ihtiyacı olan bitkilerden biridir.

Işık

Bir pentas çiçeğini bahçeye ekmek istiyorsanız, yerini iklime göre seçmeniz gerekir. Yaz aylarında şiddetli sıcağı olan iklimlerde, az güneşli ya da hiç güneşsiz ancak güçlü aydınlık yerlere ekilmelidir. Koyu gölge yerlerde gelişimi biçimsiz bir şekilde olacak ve incelecektir. Yaz aylarında çok sıcak olmayan bölgelerde günde birkaç saat doğrudan güneş alması gelişiminin daha iyi olmasını sağlar.

Toprak

Pentas çiçeğini bahçeye dilecekseniz, önce toprağı derin bir şekilde çapalamalısınız. Ardından biraz koyun gübresi ve torf ile iyice karıştırın ve ardından fideleri dikin.

Saksıda pentas çiçeği yetiştirmek için olabildiğince büyük bir saksı seçmelisiniz. Yaşadığınız iklim ne kadar sıcaksa o kadar büyük saksıya ihtiyacınız vardır. Bitkinin kökleri küçük saksıda fazla ısınacağı için gelişimini kötü etkileyecektir.

Saksıda bakım yapacaksanız toprak olarak; 3 ölçü torf, 1 ölçü arazi toprağı ve 1 ölçü iri taneli dere kumu kullanmalısınız. Bu karışıma az miktarda da koyun gübresi karıştırmalısınız. Fideleri ektikten sonra sulama yapın ve yaklaşık 1 ay kadar zaman sonra sulama suyuna az miktarda bitki besini karıştırmalısınız.

Saksıda pentas çiçekleri
Saksıda pentas çiçekleri

Sulama

Pentas çiçeği sulama düzenli önemli konulardan biridir. Toprağının sürekli olarak nemli olması gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken toprağın çok ıslak kalmamasıdır. Hafif nemli toprak yeterli olacaktır.

Normal şartlarda pentas çiçeği kuraklığa karşı dayanıklıdır. Fakat bu kuraklık zamanlarında zararlılara karşı açık hale gelir. Düzenli sulama yapmak daha faydalı olacaktır.

Gübreleme

Bitki besini için çiçek amaçlı olan besini kullanabilirsiniz. Bu besin verme işini, her iki, üç sulamada bir kez yapmalısınız. Besin miktarı ise şişenin üzerinde tavsiye edilen dozajın yaklaşık dörtte biri kadar olmalıdır. Sonbahar gelene kadar bu şekilde besin vermeye devam etmelisiniz.

Budama

Pentas çiçeği sıcak iklimlerde çalı gibi gelişmeye başlar. Bu iklimde büyüme dönemi sonrasında ince ve uzun bacaklı olacaktır. Bu nedenle istediğiniz gibi şekil almasını istiyorsanız, pentas çiçeği budama işlemini önemsemelisiniz. Çiçeklenmenin daha az olduğu ocak ayında budama işlemini yapabilirsiniz. Bu dönemde 15 santim kadar budamalısınız. Birkaç dönemden sonra çiçek sapları güçlü bir odunsu şekli alır.

Eğer mevsimlik bir bitki olarak yetiştirmek istiyorsanız budamaya gerek yoktur. Ancak solan kısımlarınızı koparmak, daha üretken bir çiçeklenmeyi sağlayacaktır.

Mor pentas çiçekleri
Mor pentas çiçekleri

Pentas Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Pentas çiçeği üretimi oldukça kolaydır. Çelik yöntemiyle yılın her döneminde yeni fideler elde edebilirsiniz. Çelikleri öncelikle köklendirme toprağına ekmelisiniz. Kökleri oluştuktan sonra, fidelerin köklerini topraktan ayırmadan, dilediğiniz farklı bir yere dikebilirsiniz.

Pentas çiçeği tohumuyla da yetiştirilebilir. Tohumu ektikten birkaç ay sonra çiçek vermeye başlayacaktır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tohumları uzun süre bekletmemeniz gerektiğidir. Tohumlar olgunlaşıp kuruduktan sonra hemen dikmeniz gerekir.

Pentas Çiçeği Sorunları

Pentas lanceolata çiçeği örümcek bitlerine ve genel olarak bitlenmeye yatkın bir bitkidir. Özellikle saksıda yetiştiriyorsanız, örümcek bitleri muhtemelen dadanmaya başlayacaktır. Bu bitlerden kurtulmak istiyorsanız ilaç kullanmanız gerekir. Bunun için kırmızı örümcek zararlısına karşı kullanılan ilaçları tercih etmelisiniz.

İlaç kullanmak istemiyorsanız, çok sık yıkamalısınız. Yıkama işlemini aksattığınız anda örümcek bitleri gelmeye başlayacaktır. Yıkama işlemi bahçede daha kolay olsa da, saksıda son derece zor olabilir.

Reklam

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz