Volkanik bir cam türü olan Perlit, asidik karakterlidir ve en büyük özelliği bembeyaz rengidir. Bu beyaz renginden ötürü Perlit; inci manasına da gelen Perle kelimesinden adını almıştır. Isındığı zaman genleşen, topraklarda havalanma kapasitesini artıran ve köklerin gelişimini hızlandıran bu volkanik taş; bonsai toprak karışımı için ayarında kullanılması gereken, olmazsa olmaz karışım elemanıdır. Yani benim için en azından bu durum böyle.
Perlit Nereden Elde Edilir?
Perlit, alıştığımız diğer taşlar gibi volkanik bir cam türü. Volkanik bölgelerede madenleri bulunur ve madencilik işletmeleri bu madeni ham halinde önce işler, ardından alıştığımız küçük belirsiz şekilli yapısına sokabilmek için farklı birkaç işleme tabii tutar. Tarım alanında da oldukça sık kullanılır. Bu sebepler satın alacağınız ürünün poşetinin üzerinde tarımsal perlit ibaresini görebilirsiniz. Bu şekilde yazıyorlar, sanıyorum herhangi bir farklılık yok ama satış için gerekli.

Bu bol bulunan maden; tarım dışında da birçok sektörde karşınıza çıkabilir. Bu sektörleri kabaca saymak gerekirse; inşaat, metalurji, sanayi, gıda ve ilaç gibi devam edebiliriz. Perlit’in çok tercih edilmesinin sebebi, ilk hacminin yirmi katına kadar genleşmesi ve asidik bileşimli olmasıdır. Ayrıca yanmaya karşı da dayanıklı olduğundan inşaat gibi sektörlerde çok sık kullanılır.
Tarımsal Perlit Faydaları
Bu volkanik cam hemen hemen her kolu için oldukça önemli bir maden. Bitki ilaçlarından toprak karışımlarına kadar birçok noktada kullanılan bu volkanik cam; özellikle topraksız tarım yapanlar ve fidecilik ile uğraşanlar tarafından da faydalanılıyor. Perlit’i benim bonsai toprağı karışımlarında kullanmamın sebebi, zaten çok iyi drenaj kapasitesi sağlayabildiğimiz saksılardaki drenajı kontrol altında tutmak, köklere su pompalayacak bir taş ile köklenmeyi üst düzeye çıkartmak. Dolayısıyla az miktarda toprak karışımında kullandığımız bu cam bence suyu daha faydalı kullanabilmemiz için oldukça önemli.
Bonsai Toprağı ve Kullanımı
Bonsai bakımı ile alakalı yabancı ve Türk kaynaklarda herkes köklerin çok fazla suya maruz kalmaması için iyi bir drenaj kapasitesi öneriyor. Ben de bunu öneriyorum haliyle ve deneyerek de gördüm bunun önemini. Öncelikle bu madeni kullanmak istiyorsanız toprağınızdaki diğer elemanların suyu tutma kapasitelerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Perlit, suyu kendi bünyesinde depolayarak köklere çok su gitmesinin önüne geçecektir ama çok fazla perlit kullanırsanız, kökler de o derece çok suya maruz kalabilir. Dolayısıyla bonsai toprak karışımınızda %3-%7 oranında perlit kullanmanızı öneririm. Bu konuda başka kaynaklarda %10’a çıkan bile var, bu tamamen size kalmış bir durum. Ben temkinli davranıyorum toprak karışımlarında kullanım konusunda, bunun sebebi ise fobim olması. Ne olursa olsun suyu çok tutan topraklar hoşuma gitmiyor.