Dekorasyon amaçlı kullanılan salon bitkileri içerisinde philodendron erubescens ince ve esnek yapısı ile birlikte gelişen parçaları ile kırmızımsı bir renk ortaya koyar. Araceae familyası içerisinde bulunan bu çiçek türü, Kolombiya ile Kosta Rika arasındaki yağmur ormanlarından dünyaya yayılır.
Genellikle evlerde salon içerisinde hava temizleyici bir özelliğe sahip olduğu için kullanılan çiçeklerden birisidir. Özellikle gündüz saatlerinde gözeneklerini açmış olması ile birlikte fotosentez gerçekleştirerek, karbondioksiti oksijene dönüştürür ve ortamda havanın temizlenmesini sağlar. Üstelik gerçekleştirdiği bu işlem sayesinde ortamın kirli kokularının da giderilmesine yardımcı olur.
Philodendron Erubescens Özellikleri
- Yağmur ormanları içerisinde philodendron erubescens bitkisi esnek ve çok ince dalları sayesinde ağaçlara tırmanan bir bitkidir.
- Bitkinin büyümesi ve uzaması sırasında ortaya çıkan her filiz ve her yeni kök güneş ile karşılaştığında kırmızımsı bir renk alır. Bu nedenle bitki kızaran filadendron olarak adlandırılır. Filadendron kelimesi ise dilimizde ağaç seven anlamına gelir.
- Kızaran bölümleri gelişen dallar ve kökler olmakla birlikte çiçek uzamaya devam ettikçe bu bölümler tekrar rengini kaybedip yeşil olmaya devam eder.
- Çiçeğin yaprakları oval kalp şeklinde olmak ile birlikte yaprak boyutları 8 veya 25 cm gibi uzunluklar gösterebilir.
- Bitki, yağmur ormanlarından gelen bir yapıya sahip olduğu için kış soğuğuna asla dayanamaz. Özellikle de 5 0C altındaki soğuklarda bulunmaması gerekir.
- Bazı kültivarları vişne renginde ve çok küçük boyutlarda da olabilir.
Philodendron Erubescens Bakımı
Ev ortamı içerisinde bir salon bitkisi olarak ışık alan ve hava koşulları iyi olan bir pencere kenarında philodendron erubescens yetiştirilebilir. Ayrıca yetiştirildiği ortam çok fazla güneş almamalıdır. Bununla birlikte toprak, su veya ışık gibi noktalarda duyduğu ihtiyaçları da bilmek önemlidir.
Işık
Aşırı güneşten ve aşırı soğuktan hoşlanmayan bu bitkinin doğru konumda bulunması, gelişmesini önemli derecede etkiler. Örneğin, çok fazla güneş sevmediği için doğrudan güneş görmeyen fakat çok da gölge olmayan bir ortamda yer almalıdır. Genellikle gün içerisinde 3 saat gibi bir süre güneş ışığından yararlanması, sararmadan yapraklarını geliştirmesini sağlayacaktır. Aşırı rüzgardan, soğuktan, yağmurdan ve 30 derece üzerindeki sıcaklıklardan korumak gerekir.
Toprak
Saksıda yetiştirme için toprak seçimi gerçekleştirirken drenajı iyi ve kaliteli bir karışım tercih etmek gerekecektir. Salon süs bitkileri için çok sık bir şekilde kullanılan torf toprağı en doğru seçeneklerden birisidir. Saksı içerisinde büyüyeceği için ve saksı içerisinde sarılması açısından bir değnek bulunması gerektiğinden dolayı önceden 3 ölçü toprak ile bir ölçü ponza taşı karıştırılarak sonradan saksıya dikim yapılmalıdır.
Sulama
Türkiye’de özellikle yaz aylarında neredeyse bütün vilayetlerde hava sıcaklıkları 30 derece üstüne çıkmaktadır. Bu nedenle yaz mevsiminde philodendron erubescens sıklıkla sulanmalıdır. Kışın fazla su vermeniz ise gerekmeyecektir.
Budama
Saksı içerisindeki değneğe sarıldıkça büyüyen bölümleri kızarmaya başlayacak ve alt bölümler ise yeşile dönerek gelişmeye devam edecektir. Sararan yapraklarda budama yapmadan yaprakların kendiliğinden düşmesi beklenmelidir.
Philodendron Erubescens Nasıl Çoğaltılır?
Türetmesi çok kolay olan bu çiçek için birkaç dalı kırarak su içerisinde köklendirebilirsiniz. Tepe dallar içerisinde gelişmiş iki yapraklı dalları alarak su içerisinde köklendirdikten sonra kök veren çelikleri saksı içerisine dikerek yeniden yetiştirebilirsiniz.
Philodendron Erubescens Hastalıkları ve Zararlıları
Filadendron türleri genellikle hastalık ve haşeratlardan çok fazla mustarip olan bitkiler değildir. Çok nadir olarak et böcekleri bitkinin yapraklarına musallat olabilir ve bu durumda yaprakları silmek ya da hafif böcek ilacı püskürtmek gayet yeterli olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kızaran filadendron hakkında aklınıza takılan en önemli soruların kısa cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz.
Bitkinin çoğalması için üst bölümlerinden aldığınız dalları su içerisinde köklendirebilirsiniz. Sonrasında köklenen dalların boş bir saksıya uygun toprak ile dikilmesi yeterli olacaktır.
Kızaran filadendron saksı içerisinde yetişirken, konumunu sevdiği sürece büyümeye devam edebilir. Bu durumda sarılacak dalın uzunluğu ile 1 metre üzerine ulaşabilir.
Bitki büyümeye devam ettikçe kızaran bölümler alt kısımda kalacaktır. Sonrasında gelişen bu bölümler yeniden yeşil ve koyu bir renk alacaktır.