Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Plectranthus scutellarioides
Plectranthus scutellarioides, coleus or Miyana romaine leaves or in latin Coleus Scutellarioides

Evinde saksı bitkisi yetiştirmeye merak salan herkesin kısa süre içinde karşılaşıp evinde yer verdiği bitkilerden biri de benzersiz görünüşüyle Plectranthus Scutellarioides bitkisidir. Hemen hemen her evde bulunan ve birbirinden farklı renklere sahip onlarca çeşidiyle tüm balkonları süsleyen bu bitkinin özelliklerini ve nasıl yetiştirildiğini merak ediyorsanız, Plectranthus Scutellarioides bitkisine dair ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Plectranthus Scutellarioides Nedir?

“Plectranthus Scutellarioides” bitkisi “” yani “Ballıbabagiller” ailesine mensup bir bitkidir. Genellikle süs bitkisi olarak kullanılan Plectranthus Scutellarioides, doğal iki renkli yaprakları ile ev ve ofis ortamlarını güzelleştirir. Doğada kendiliğinden yetiştiğinde boyu 2 metreye kadar ulaşabilen bu bitkinin dekoratif amaçlı kullanıldığı iç mekanlarda uzunluğu ve yaprak büyüklüğü değişiklik gösterir.

Plectranthus Scutellarioidesin Diğer Adları Nelerdir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisi birçok ülkede “solenostemon” adıyla anılır. Ayrıca halk arasında “kolyoz çiçeği” olarak da bilinir. Bu isminin yanı sıra yaprak renklerinin göz alıcılığı sebebiyle kendisine “yaprak güzeli” ismi de verilmiştir. Plectranthus Scutellarioides bitkisinin en yaygın çeşidi “Solenostemon Scutellarioides” olarak da bilinen “Coleus Blumei” çeşididir. Bu tip Plectranthus Scutellarioides bitkileri bulundukları ortamda sakinleştirici etki gösterir. 

Plectranthus Scutellarioides Çiçek Açar mı?

Plectranthus Scutellarioides bitkisi mavi tonlarda çiçek açabilen bir bitkidir ancak bitkinizin uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını istiyorsanız bitkinin çiçeklenmesini engellemeniz tavsiye edilir. Bitkinizde çiçek tomurcukları görmeye başladığınızda bu tomurcukları kopararak yok etmezseniz bitkiniz büyüyüp gelişmeyi keserek sadece çiçeklerini çoğaltmaya çalışacaktır. Bu durum bitkinin zayıflamasına ve bitki gelişiminin durmasına sebep olacaktır.

Eğer Plectranthus Scutellarioides bitkinizi tohumla çoğaltmak istiyorsanız çiçeğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda sadece bir dal üzerinde yeterli miktarda çiçek tomurcuğunun yaşamasına izin verin. Diğer dallarda oluşan tomurcukları kopararak imha edin. Tohumlama amaçlı kullanılacak çiçeklerin büyüyeceği dalı asla üst kısımdaki dalların arasından seçmeyin. Bitkinin alt ya da yan kısımlarında büyüyen dallardan birini çiçeklendirebilirsiniz.

Plectranthus Scutellarioides Renk Değiştirir mi?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinin yapraklarının renkleri değişiklik gösteren birçok çeşidi bulunmaktadır. Kendi bitkisinin yaprak rengini değiştirmek isteyen kişilerin ise bitkiye çay vererek bu işlemi gerçekleştirebileceği söylenmektedir. Bu yöntemin bitkinin yapraklarında renk değişimine sebep olacağına dair kesinlik bulunmamaktadır.

Plectranthus Scutellarioidesin Kökeni Nedir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinin ana vatanı Asya ve Afrika’ya dayanır.

Plectranthus Scutellarioides Türkiye’de Nerede Yetiştirilir?

Plectranthus Scutellarioides ülkemizde kışların çok sert ve soğuk geçmediği alanlarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Ilıman iklim şartlarına sahip alanlarda daha sağlıklı ve kolay şekilde yetişir.

Plectranthus Scutellarioides Nerede Yetiştirilebilir ve Çoğaltılabilir?

Plectranthus Scutellarioides doğada kendiliğinden de yetişebilir ancak ülkemizde bu şekilde yetişen Plectranthus Scutellarioides bitkilerine rastlamak pek mümkün değildir. İç mekanlarda uygun saksılarda kolaylıkla yetiştirilip çoğaltılabilen bu bitkiler özellikle Akdeniz ve Ege sahil şeridinde balkonlarda da kolayca yetiştirilebilir.

Plectranthus Scutellarioides Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinin özelliklerini merak edenlerdenseniz, bu bitkinin en öne çıkan özelliği iki renkli yapraklarıdır. İç kısmı koyu bordo- mor renkli olan bu bitkinin yapraklarının dış kısımları yeşilin farklı tonlarındadır. Bitki yapraklarının kenarları tırtıklı yapıda olabilir.

Bu bitkinin yaprakları genellikle kalp şekillidir. Yaprak büyüklüğü bitkiden bitkiye değişiklik gösterse de genellikle Plectranthus Scutellarioides bitkileri sık ve orta büyüklükte yapraklara sahiptir. Yaz aylarında bitkinin aldığı güneş ışığı miktarının artması sebebiyle yaprak renkleri daha canlı ve parlak bir hal alır. Kış aylarında sıcaklıkların ve güneş ışığı miktarının azalmasıyla yaprak renginde solmalar ve canlılığını kaybetme durumu gözlemlenebilir. Bu durum bitki için doğal bir döngüdür. Ev ortamında ortalama 40 santimetrelik bir uzunluğa erişebilir ancak bulunduğu konumu sevmesi durumunda bir metreye kadar uzayabilir. Kış aylarında yapraklarını dökmeyen bu bitki ortalama olarak birkaç yıllık bir ömre sahiptir.

Plectranthus Scutellarioides İçin İdeal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisi için ideal toprak özelliklerini inceleyecek olursak, bu bitkinin toprak konusunda özel ihtiyaçlarının olmadığını görürüz. Bitki hemen hemen her tür toprakta kolaylıkla yetişebilir. Özellikle organik madde bakımından zengin olan humuslu topraklarda çok canlı ve sağlıklı şekilde büyüyen Plectranthus Scutellarioides bitkileri torflu toprakta da gerekli gübre takviyesiyle muazzam güzelliğe erişebilir.

Plectranthus Scutellarioides Nasıl Ekilir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinin tohumu uygun bir saksıda bulunan toprağa, tohum fazla derine itilmeden gömülür. Birkaç hafta içinde filizlenme gerçekleşir. Bitkinin kendisinin ekimi gerçekleştirilirken köklere zarar verilmeden ve bitki saksıya fazla bastırılmadan toprağa yerleştirilir ve kökler uygun miktarda toprakla kapatılır.

Plectranthus Scutellarioides Bahçeye Nasıl Ekilir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisi uygun alanda açılan çukur içine ekilir ve kökler yeterli miktarda toprakla kapatılır. Bahçeye ekilen Plectranthus Scutellarioides bitkilerine mevsimlik çiçek muamelesi yapılmalıdır yani bahar aylarında ekilen bitki sonbahar aylarında sökülmelidir.

Plectranthus Scutellarioides Suda Nasıl Yetiştirilir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisi topraktan ziyade suda da yetiştirilebilir. Bu noktada önemli olan kriterler suyun ve bitkinin özellikleridir. Kullanılacak olan su saf su olmamalıdır ancak musluk suyu da doğrudan kullanılmamalıdır. Dinlendirilmiş su, suda Plectranthus Scutellarioides bitkisi yetiştirmek için idealdir. Bu su haftada bir kez değiştirilmelidir ve her seferinde suyun içine bir miktar sıvı bitki besini eklenmelidir. Suda yetiştirilecek olan Plectranthus Scutellarioides dalının köksüz olması gerekir çünkü suyun içinde köklenip gelişecektir.

Plectranthus Scutellarioides İçin İdeal Saksı Özellikleri Nelerdir?

Plectranthus Scutellarioides için ideal saksı özelliklerinin en önemlisi saksının boyutudur. Saksı boyutunun bitkiye uygun olması ve bitkinin büyüme hızıyla doğru orantılı olarak büyütülmesi gerekir.

Plectranthus Scutellarioides Saksı Değişimi Ne Sıklıkla Yapılır?

Plectranthus Scutellarioides bitkisi için saksı değişiminin iki yılda bir yapılması uygundur. Saksı değişimi yapılırken yeni saksının eski saksıdan 1 kademe büyük olması önerilir. Bu sayede bitki daha sağlıklı ve canlı büyüyecektir. 1 kademeden daha büyük saksıların kullanılması bitkinin büyüme hızını olumsuz şekilde etkileyecektir.

Plectranthus Scutellarioides’in Saksı Değişimi İçin İdeal Zaman Nedir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinin saksı değişimi için ideal zaman mart ayıdır.

Plectranthus Scutellarioides Bitkisinin Büyümesi İçin Sağlıklı Ortam Nasıl Olmalıdır?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinin büyümesi için sağlıklı ortamın özelliklerini inceleyecek olursak aslında Plectranthus Scutellarioides bitkisinin yaşamak ve büyümek için ciddi ihtiyaçlara sahip olmadığını görürüz. Bitkinin temel ihtiyaçları mevsime göre şekillenir. Güneşi seven bir bitki olmasına karşın yaz aylarında uzun süreler boyunca doğrudan güneş ışığı altında kalması bitkiyi yakabilir. Yine yaz aylarında ortamın nem seviyesinin yüksek tutulması bitkinin gelişimini olumlu etkiler. Bitkinin her daim havadar ortamda bulunması gerekir. Ancak kış aylarında soğuk ve rüzgarlı havalara maruz bırakılmaması önerilir. Aksi halde bitki donabilir.

Bitkinin pencere önünde ancak tül perde arkasında bulunması ve dolayısıyla filtrelenmiş güneş ışığı alması önerilir. Hafif gölgeli şekilde güneş alan ortamlar bitki için idealdir. Bu sayede bitki gelişimi için gerekli olan güneş ışığını alır ancak güneş ışınlarının olumsuz etkilerine maruz kalıp yanmaz.

Plectranthus Scutellarioides Bitkisinin Büyümesi İçin İdeal Sıcaklık Nedir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinin büyümesi için ideal sıcaklık 15 ile 18 santigrat derece aralığıdır. Kış aylarında bitki 13 santigrat dereceye kadar duyarlıdır ancak sıcaklığın 7 santigrat derecenin altına düşmesi, bitkinin ölmesine sebep olur.

Plectranthus Scutellarioides Nasıl Sulanmalıdır?

Plectranthus Scutellarioides bitkisi özellikle yaz aylarında nemli ortamda bulunmaktan hoşlanır bu sebeple yaz aylarında ara ara yapraklarına su püskürtülmesi bitki için faydalı bir davranış olacaktır. Yaz aylarında bol miktarda suya ihtiyaç duyan bu bitkinin kış aylarında sulanmadan önce toprağının kuruluk oranının kontrol edilmesi gerekir. Yaz aylarında her gün ya da bir gün arayla sulama yapılabilirken kış aylarında haftada bir ya da iki kez sulama ideal olacaktır.

Plectranthus Scutellarioides Nasıl Gübrelenmelidir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisine gübre vermek için en ideal zaman şubat ve mart aylarıdır. Şubat ayının başında gübrelemeye başlanıp mart ayının sonuna kadar her hafta haftada 1 g/l oranıyla kompoze gübre kullanılarak bitkiye gübreleme yapılabilir.

Eğer bitki torflu toprağa ekilmişse gerekli besinlerin sağlanabilmesi için bitkiye mayıs ve eylül aylarında arasında yirmi günde bir bitki besiniyle takviye sağlanması önerilir.

Plectranthus Scutellarioides Nasıl Çoğaltılır?

Plectranthus Scutellarioides bitkisini nasıl çoğaltabileceğinizi merak ediyorsanız bilmeniz gereken ilk şey bu bitkinin tıpkı yetiştiriciliği gibi çoğaltılmasının da oldukça basit olduğudur. Bu bitkiyi çoğaltmak için iki yöntem bulunur, ilki çiçeklerinden elde edilen tohumların çimlendirilmesi ve ekilmesidir.

İkinci yöntem ise çelikleme yöntemidir. Bu yöntemde bitkinin güçlü bir dalı dikkatlice bitkiden ayrılır ve su içinde köklendirilip toprağa ekilir.

Plectranthus Scutellarioides Çoğaltmak İçin İdeal Zaman Nedir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisini tohumla çoğaltmak için ideal zaman ocak ayı ile mart ayı arasındadır. Bu bitkiyi çelikleme ile çoğaltmak için ideal zaman ise bahar aylarıdır.

Plectranthus Scutellarioides Nasıl Budanır?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinin en temel budaması çiçeklerle ilgilidir. Sürgünlerde bulunan çiçeklerin açmalarına fırsat vermeden budanmaları gerekir. Budama için ideal zaman şubat ayıdır. Eğer bitkinin boyunu kısaltmayı hedefliyorsanız 2/3 oranına sadık kalarak budama yapabilirsiniz. Bitkinin yanlara doğru genişlemesini hedefliyorsanız da boy kısaltması yapabilirsiniz.

Plectranthus Scutellarioides Bitkisinde Hastalık Olduğunu Nasıl Anlarız?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinde görülen hastalıklar genellikle sulama, sıcaklık ve ışık kaynaklı hastalıklardır. Eğer bitkinin yapraklarının imza görünümlü iki rengi yok olmaya başladıysa, bitkinin yaprakları genel anlamda yeşile dönüşüyorsa, bu bitkinin yeterince ışık alamadığını gösterir. Bitkinin sap ve kök kısmında yumuşama ya da kahverengiye dönen renk değişimi gözleniyorsa kök çürümesi olabilir. Bu durum bitkinin aşırı sulandığını gösterebileceği gibi fazla soğuğa maruz kalmasından da kaynaklanabilir.

Bitki yapraklarında lekelenme ve kurşuni küf de Plectranthus Scutellarioides bitkisinde görülebilen hastalıklar arasında yer alır. Bu durumlarda lekelenen yapraklar budanabilir ve uygun solüsyonlar yardımıyla yapraklar silinerek bitki kurşuni küften arındırılabilir.

Plectranthus Scutellarioides Bitkisinde Hastalıklarla ve Zararlılarla Nasıl Mücadele Edilir?

Plectranthus Scutellarioides bitkisinde hastalıklarla mücadelenin en etkili yolu saksı değişimidir. Ayrıca bitkinin konumunun değiştirilmesi de bitkiyi sağlığına kavuşturabilecek yöntemler arasında yer alır.

Plectranthus Scutellarioides bitkisinde sıkça rastlanan zararlılar beyaz sinek ve unlu bitlerdir. Bu zararlılardan uygun ilaçlama yöntemiyle kolayca kurtulabilirsiniz.

Comments
All comments.
Comments