İnternet üzerinde arattığınızda ya da bir ponza satın almak istediğinizde; yalnız o Pomza diyenler olacaktır. Hayır arkadaşlar, doğru yazılışı Ponza’dır. Bu yazıda ponza ile alakalı genel bilgiler vereceğim ve benim için neden önemli aktarmaya çalışacağım. Bonsai toprak karışımı için kendi karışımımı deneyimlerime göre sürekli yeniliyorum. Bonsai yetiştirmek için uygun toprak karışımı için ayarlama yaparken sürekli yeni formüller oluşturuyorum kendimce. Ponza taşı da bu yeni karışımın üyelerinden bir tanesi. Öncelikle ponza nedir ve nerelerden elde edilir bunun üzerinde duralım. Ponza taşı; Türkçe’de topuk taşı, köpük taşı olarak da adlandırılıyor. İngilizce’de ise iri taneli ponza pumicite, ince taneli ponza ise pumiz olarak adlandırılıyor. Bizim aslında bonsai toprağı için kullanacağımız türü pumiz, yani ince taneli ponza taşı. Kozmetik sektöründe birçok firma topuk taşı olarak dikdörtgen taş formatında bu taşları satıyorlar. Tabii bizim üzerinde duracağımız konu bu değil.
Ponza Taşı Nereden Çıkartılır?
Ponza bir volkanik cam türüdür. Bazik ve asidik volkan faaliyetleri sonucunda olulan ponza; volkanların ani ısınması ve soğuması ile birlikte gazların kayayı hızlıca terk etmesi sonucu oluşur. Türkiye’de ponza taşı, volkanik faaliyetlerin tarihte çok olduğu Kayseri, Bitlis, Ankara ve Sivas çevresinde çıkartılabilir. İnşaat sektöründen kozmetik sektörüne, tarımdan tekstile kadar birçok sektör ponza ile ilgilenir ve bu sektörlerde kullanılır. Dünya ponza rezervlerinin %50’ye yakını Türkiye’de yer aldığından, Türkiye’de ulaşmak oldukça kolaydır.

Bonsai Toprağında Ponza Taşı ve Avantajları
Ponza’nın kabarcıklı yapısı, bonsai toprakları ve diğer toprakların hava alma kapasitesini ve su tutma kapasitesini artırır. Volkanik topraklar arasında en uygun fiyatlı taşlar arasında yer alan ponza taşı; hafif yapısı ve dayanıklı yapısı sayesinde iki senede bir kere saksı değişimi yaptığınız topraklarda resmen bir amiral gemisi görevini görecektir. Bonsai toprak karışımınıza koyduğunuz ponzalar köklerinizin çürümesini engelleyen en önemli yapı taşlarından birisidir. Son olarak ponza taşı ile alakalı benim şahsi görüşüm olan bir bilgiyi de aktarmak istiyorum. Satın aldığınız ponzaları paketlerinden çıkartıp kullanmaya başlamadan önce elekten geçirmenizde fayda var. Tozlarından arındırılan taşlar toprak kalitenizi daha da artıracağı için bu saflaştırma işlemini yapmanız gerekiyor. Ayrıca saksı üstünde kalan toprak kısmını süslemek için de pomza kullananlar olduğunu birkaç internet sitesinde görmüştüm, artık kullanım amacınız size kalmış. Bonsailer için drenajı artırdığını ve su tutma kapasitesi yüksek olduğu için kökleri hem su hem de mineraller açısından dengeli beslediğini bilmeniz yeterli bence.
Ponza Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Endüstriyel taş üretimleri son zamanlarda oldukça arttı. Bu sebepten aldığınız ürünler ne olursa olsun bir şeylere dikkat etmeniz, uygun toprak seçimi yapmanız gerekir. Asidik pomza ve bazik pomza olarak iki ayrı türü olan bu madeni satın alırken bakmanız gereken en önemli nokta da türüdür. Bazaltik pomza olarak bilinen taşlar genelde koyu renkte olurlar. Asidik pomza yani bizlerin kullandığı pomza ise koyu gri renktedir ve silis oranı diğer madenlere göre daha yüksektir. Zaten ağacınızı suladığınız zaman asidik pomzanın çıkarttığı sesleri kulaklarınızla duyabilirsiniz. Mineraller bakımından oldukça zengin olan bu taşları satın alırken içeriğine bakmanızı öneriyorum. Gerçi günümüzde bulabileceğiniz paketli olan tarımsal pomza zaten bu değerleri taşıyordur ama yine de hatırlatmakta fayda var.
