Ravenea Rivularis

Ravenea rivularis, görkemli palmiye veya görkemli palmiye, Arecaceae ailesindeki bir ağaç türüdür.

Ravenea rivularis, uygun şartlar sağlandığında oldukça hızlı büyüyen palmiye türlerinden biridir. Bu bitki İngilizcede majesty palm olarak bilinirken, Türkçede herhangi bir isimlendirmeye sahip değildir.

Aracaceae (Palmiyegiller) familyasının bir üyesi olan Ravenea cinsinin yaklaşık olarak 20 farklı türü vardır. Bu cinse ait türlerin büyük bölümü tehlike altında kabul edilir. Ravenea rivularis bunlar arasında bahçe ve ev bitkisi olarak yaygın biçimde yetiştirilen tek türdür.

Anavatanı Madagaskar olan bu bitki bahçede zahmetsizce yetişir. Saksıda bakımı ise oldukça zorlayıcıdır.

Ravenea Rivularis Özellikleri

  • Ravenea rivularis palmiyesinin yaprakları tıpkı areka palmiyesine benzer. Ancak areka palmiyesi kadar uyumlu bir bitki değildir.
  • Bahçelere ekildiği zaman son derece hızlı bir şekilde büyür ve gösterişli bir hal alır. Buna karşın saksıda bakımı oldukça zordur. Bitki bakımına yeni başlıyorsanız, bu bitkiyi denemeseniz daha iyi olur.
  • Kış aylarında eksi 4 dereceye kadar dayanıklıdır. Güney Ege ve Akdeniz’in kıyı kesimlerinde bahçe bitkisi olarak yetiştirilebilir.
  • Büyük bir binanın doğu cephesinde iyi bir şekilde gelişim gösterecektir. Bununla birlikte kuzeydoğu rüzgârlarına karşı korunması gerekir.
  • Düşük nem koşullarında ya da güneş almadığı ortamlarda yaprakları bozulmaya başlar. Aşırı güneş aldığında ise yaprakları güzel olmayacaktır. Aynı zamanda susuz kalmaya da gelemeyen bir türdür.
  • Saksıda bakım yapıyorsanız düzenli olarak besin ister. Besin, sulama, ışık dengesine her daim dikkat etmeniz gerekir.
  • Bahçede ekeceğiniz zaman, toprağını kazıp torf ve biraz dere kumu karıştırın. Bu sayede Ravenea rivularis daha sağlıklı bir şekilde gelişecektir.
Saksıda revenea rivularis
Saksıda revenea rivularis

Ravenea Rivularis Bakımı

Ravenea rivularis oldukça huysuz bir bitkidir. Bu nedenle eğer bir palmiye bakmak istiyorsanız kentia ve areka gibi seçeneklere yönelmeniz daha kolay olacaktır.

Bu bitkinin bakımı için ısı, ışık, gübreleme ve sulama gibi faktörlerin son derece dengeli olması gerekir. Bakımda yapılacak küçük hatalar dahi bitkinin gelişmesine engel olabilir. Saksıda bakımı için parlak bir ortam ve bol sulama önemlidir. Aynı zamanda gübrelemenin de atlanmaması gerekir.

Işık

Ravenea rivularis bakımında önemli konulardan biri ışıktır. Bahçede yarı gölge ortamlara da uyum sağlar. Saksıda bakım yapıyorsanız mümkün olduğunca ışık sağlamanız gerekir. Ancak doğrudan güneş ışığına da maruz kalmaması gerekir. Özellikle yaz aylarındaki yakıcı öğle güneşi, bitkinin yapraklarını bozacak ve zamanla öldürecektir.

Toprak

Asitli toprakları seven bu bitki için turba bazlı bir karışım hazırlamalısınız. pH seviyesi 5 civarında olan topraklarda en iyi sonucu verirler. Turba ve saksı toprağı karışımı, saksıda bakım için yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra az miktarda da ponza taşı eklemeniz drenajı artırmak için iyi olacaktır.

Sulama

Ravenea rivuaris türüne ister bahçede isterseniz saksıda bakın, en önemli konulardan biri sulamadır. Bahçede de olsa saksıda da olsa bitkinin toprağının çok kurumasına izin vermemelisiniz. Sulama düzeni oldukça önemlidir. Susuz kalması durumunda alt yapraklardan başlayarak bozulmalar görebilirsiniz.

Sıcaklık ve Nem

Bu bitki en iyi 18 ila 30 derece arasındaki sıcak havalarda gelişim gösterir. Bunun yanı sıra yüksek oranlarda nemi tercih ederler. Nemin düşük olduğu ortamlarda bitki zarar görmeye başlayacaktır. Aynı zamanda bu durum zararlılara da davetiye çıkarır. Nemli bir bölgede yaşıyorsanız, hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Kuru bir bölgede yaşıyorsanız nemi artırmak adına saksının altına su tepsisi koyabilir ve zaman zaman yapraklarına su fısfıslayabilirsiniz.

Gübreleme

Ravenea rivularis palmiyesinin gelişmesini istiyorsanız büyüme mevsiminde en az birkaç kez gübreleme yapmalısınız. Zayıf bir sıvı gübre yeterli olacaktır. Saksıda baktığınız palmiye uzamaya başlarsa, sıvı gübreyi azaltarak bunun yerine kaktüsler için tasarlanan gübre karışımlarını kullanın. Kış aylarında gelişimi durduğunda ise gübre vermeyi kesin.

Ayda bir kez epsom tuzu kullanmanız, gereken magnezyumu sağlayacaktır. Ayrıca yapraklarının sararmasını engellemek için ek demir vermek gerekebilir.

Budama

Bitkinin kahverengi ve sarıya dönen yapraklarını, keskin ve steril bir makas yardımıyla kesebilirsiniz. Bu sayede bitkiniz daha iyi görüneceği gibi enerjisini de sağlıklı yaprakların gelişiminde kullanacaktır.

Genç ravenea rivularis
Genç ravenea rivularis

Ravenea Rivularis Nasıl Çoğaltılır?

Ravenea rivularis tohumdan ya da yavrularının kökten ayırmasıyla çoğaltılabilir. Tohumlar genel olarak ticari şekilde üretilir. Saksıda baktığınız rivularis palmiyesinin tohum vermesi pek olası değildir.

Bitkinin dininden çıkan yavruları da bölerek çoğaltabilirsiniz. Ancak bu oldukça hassas bir işlemdir. Bu işlem sırasında bitkinin strese girmemesi için yerinden fazla hareket ettirmemeniz gerekir. Kök topundan ayırabileceğiniz bir yavru bulduğunuzda, kökleri gevşetin ve steril bir bıçak yardımıyla kesin. Yavruların kökleri çok uzunsa, kesmenizde bir sakınca yoktur. Aldığınız sürgünleri, drenajı yüksek olan bir toprakta saksıya yerleştirin. Yavruya tıpkı ana bitkiye yaptığınız bakımı uygulayın. Parlak bir yerde bir süre sonra köklenecektir. Bu yavruları da zaman zaman gübrelemeyi unutmayın.

Ravenea Rivularis Zararlıları

Bu bitki yaprak bitleri ve beyaz sinek gibi zararlıların istilasına karşı odlukça hassastır. Düşük nem seviyeleri özellikle örümcek akarı ve unlu bitleri de bu bitkiye çeker. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için nem oranını daima yüksek tutmalısınız. Ayrıca bitkinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Herhangi bir zararlı belirtisi gördüğünüzde hemen müdahale etmeniz gerekir. Bu sayede zararlılar yayılmadan sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.

Ravenea Rivularis Çiçeklenmesi

Ravenea palmiyesi tamamen olgunlaşmadan önce nadiren çiçek açar. Özellikle saksıda yetiştirilen bitkinin çiçeklenmesi çok zordur. Eğer palmiyenizde çiçek görürseniz, bunu bir şans olarak kabul edin ve tekrarlanmasını çok beklemeyin. Bahçeye dikilen ravenea palmiyesi, tam olarak olgunlaştığı zaman beyaz çiçekler açacaktır. Bu beyaz çiçekleri kırmızı meyveler takip eder. Çiçekleri pek gösterişli değildir. Genellikle yaprakları için yetiştirildiğinden çiçekleri fazla önemsemeyin.

Kahverengine dönen revenea rivularis
Kahverengine dönen revenea rivularis

Ravenea Rivularis Sorunları

Ravenea rivularis ile ilgili olarak en yaygın sorun yapraklarında yaşanan bozulmalardır. Yapraklarının rengi değişmeye başladığında bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz.

Sararan Yapraklar

Sararan yapraklar, ravenea rivularis palmiyesinde görülen en yaygın sorundur. Bunun temel sebebi yetersiz sulama, aşırı sulama, yetersiz ışık, yetersiz nem ya da yetersiz gübreleme olabilir. Yapraklar sararmışsa, tüm bakım uygulamalarınızı gözden geçirmeli ve buna göre önlem almalısınız.

Kahverengiye Dönen Yapraklar

Eğer yapraklar kahverengiye dönüyorsa genel olarak bu sorunun temel nedeni çok fazla doğrudan güneş ışığı almasıdır. Eğer saksıda bakım yapıyorsanız, bitkinin yaprakları yanmadan önce daha az güneş alan bir yere yerleştirmelisiniz. Bahçede bakım yapacaksanız, yukarıda da yazdığımız gibi doğuya bakan bir duvar dibi ideal olacaktır.

Yapraklar ucundan itibaren kahverengi hal alıyorsa, bu genellikle yetersiz sulamanın göstergesidir. Yaprakların ortasında kahverengi lekelenmeler başlamışsa bu da böceklenmeye işaret edecektir.

Sık Sorulan Sorular

Ravanea rivularis hakkında sık sorulan sorular ve yanıtları aşağıdaki gibidir.

Ravenea Rivularis Bakımı Kolay Mı?

Ravenea rivularis oldukça huysuz bitkilerden biridir. Bitkinin ısı, ışık, sulama ve gübreleme şartlarının çok dengeli bir şekilde sağlanması gerekir. Bu nedenle bakımı kolay olan bitkilerden biri değildir. Bitki bakımına yeni başlıyorsanız bunun yerine areka ya da kentia palmiyesi yetiştirmeyi düşünün.

Ravenea Rivularis Ne Kadar Hızlı Büyür?

Doğru bakım şartları sağlandığı zaman ravenea rivularis yılda yaklaşık olarak 30 santim büyür. Saksıda bakılan palmiyeler 120 santimi geçtiğinde büyüme hızı daha da yavaşlayacaktır. Bu nedenle iki yılda bir kez saksı değişimi yapmanız yeterli olacaktır.

Ravenea Rivularis ile Areka Palmiyesi Arasındaki Fark Nedir?

Her iki palmiyede birbirine çok benzer. Bu nedenle karıştırmanız oldukça normaldir. İkisi arasındaki temel fark, ravenea palmiyesinin yapraklarının keskinken, areka palmiyesinin yapraklarının sarkık ve düz olmasıdır. Ayrıca saksıda areka palmiyesi bakımı çok daha kolaydır.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ravenea Rivularis