Rozet çiçeği bakımı oldukça kolay olan uzun ömürlü ve sürekli çiçek açan bir bitkidir. Genel olarak otsu özellikler taşır ve küçük çalı tarzında yetiştir. Bu bitkiye rozet çiçeğinin yanı sıra pervane çiçeği ve İzmir güzeli de denmektedir.
Rozet çiçeği Latince Catharanthus Roseus olarak adlandırılmaktadır. Apocynaceae familyasına ait olan bu bitkinin anavatanı ise Madagaskar’dır.
Rozet Çiçeği Özellikleri
- Rozet çiçeği yetiştiği toprağın özelliklerine bağlı olarak farklı şekilde gelişir. Tek dallı şekilde 15-20 santim boyunca çeşitleri olduğu gibi birkaç dallı olarak 50 santime kadar boylanabilir.
- Bu bitkinin çiçek açması iklim koşullarına bağlıdır. Sıcak havalarda güzel çiçekler açarken, serin havalarda çiçekleri küçük olacaktır. İlkbahar mevsiminde büyük ve güzel çiçekler açması için havaların iyi biçimde ısınması gerekir.
- Yaz boyunca kesintisiz biçimde çiçek açan bitki, sonbahar aylarında soğuk günlerde gelişimini durdurur.
- Yaz aylarındaki şiddetli sıcaklara tam uyum gösterir. Bulunduğu iklim kuru ya da nemli olabilir.
- Kış aylarındaki eksi 7 dereceye kadar soğuklara dayanabilir. Her ne kadar yıpransa da ilkbahar aylarında sağ çıkar. İlkbahar aylarından önce ise toparlanamaz. Sonrasında sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişir ve bolca çiçek açar.
- Parklarda ve bahçelerde çiçeklendirme için mevsimlik olarak kullanılır. Birkaç yıl boyunca yaşaması da mümkündür.
- Güneşli ve sıcak olan teraslarda, balkonlarda tam uygun şekilde yaşar. Susuz bahçelere ise uygun değildir.
- Yeterince uzun olduğu zaman rozet çiçeklerinin kesme çiçekçilikte de ticari olarak yaygın biçimde kullanılır.
Rozet Çiçeği Bakımı
Rozet çiçeği, açık hava bitkilerinden biridir. İç mekanlarda yaşaması oldukça zordur. Bu nedenle iç ortamlarda yetiştirmeyi çok düşünmeseniz daha iyi olur. Orta derecede güneş isteği olan bu çiçeğin günde iki saat boyunca doğrudan güneş ihtiyacı vardır. Bunun dışında ise gün boyunca aydınlık bir ortam ister. Koyu gölge alanlarda çiçek açmazlar.
Rozet Çiçeği Fidesi Dikimi
Bu çiçeği yaz aylarının başında almanız daha iyi olacaktır. En erken haziran başında satın almanızı tavsiye ediyoruz. İlkbahar aylarında dikilen rozet çiçeği fidesinin tutmama ihtimali oldukça yüksektir. Bu çiçekler genel olarak uygun olmayan topraklarda satılır. Sera ortamında sıcakta olduğu için sorun yaratmasa da siz aldığınız çürüme ihtimali oldukça yüksektir. Yaz sıcaklarında alınan rozet çiçeği fidesi dahi çürüme ihtimali taşır.
Fideleri dikmeden önce toprağından olabildiğinde arındırmaya çalışın. Genellikle fideleri eski toprağından arındırmamak gerekir ancak rozet çiçeği arındırılması gereken istisnalardan biridir. Yeni toprağın gübresiz olması gerekir ve bu toprağa iri taneli dere kumu karıştırmalısınız.
Toprak
Rozet çiçeğini bahçede yetiştirmek istiyorsanız, toprak konusu çok sorun olmayacaktır. Bununla birlikte bazı noktalara dikkat etmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlar. Dikeceğiniz yerin kalıcı olması daha faydalı olacaktır. Bulunduğunuz iklim şartları uygunsa bu çiçek tohumlarını dökerek kendi kendine yeni fideler oluşturacaktır. Uzun yıllar boyunca bu şekilde hiç eksilmeden yaşarlar. Bu yüzden kalıcı bir konum ayarlamanız daha iyi olur.
Bahçede yetiştireceğiniz ortam için aşağı yukarı bir yumruk kadar doğal sert kireç taşını, az bir kısmı toprağın dışında kalacak biçimde toprağa yerleştirmelisiniz. Kaldırım taşı döşüyor gibi düşebilirsiniz. Bu taşların arasında üç, dört santim kadar mesafe bırakmalısınız. Taşların boşluklarına bahçenin kendi toprağını az miktarda dere kumuyla karıştırıp fidelerle birlikte yerleştirmelisiniz. Taşların aralarının yanı sıra dış kenarlarına da köklerin bir kısmı değmelidir.
Rozet çiçeği fidelerinin aralarında en az 10 en fazla ise 25 santim mesafe olmalıdır. Fidelerin dikimi bittikten sonra diplerine fındık büyüklüğünde irili ufaklı taşları rastgele yaymalısınız. Tüm yüzeyi kaplamaya gerek yoktur. Minik taşlar, düşen tohumların kolayca çimlenmesini ve minik fidelerin yaşamasını sağlar. Dikim yaptıktan sonra sulayın.
Saksıda Rozet Çiçeği Bakımı
Saksıda rozet çiçeğinin bakımı için özel bir toprak karışımı hazırlamanız gerekir. Bu karışım için şunlara ihtiyacınız vardır;
- 1 ölçü torf toprak
- 1 ölçü iri taneli dere kumu
- 1 ölçü arazi toprağı
- 1 ölçü iri taneli ponza taşı
Ponza taşının yerine mangal kömürü ya da pişmiş kil kullanabilirsiniz. Bu malzemeleri tamamen harmanlamalı ve öyle kullanmalısınız. 25 cm x 25 cm olacak şekilde bir saksıya üç rozet çiçeği fidesi dikebilirsiniz. Bu büyüklükteki bir saksının dibine ise üç, dört tane kadar sert kireç taşı koymanız, kök sağlığına ciddi manada katkı sağlayacaktır. Çiçeğinizi saksıya diktikten sonra bolca su ile sulamalısınız.
Sulama
Rozet çiçeği için yukarıdaki gibi bir toprak karışımına ektiğiniz zaman, toprağın kuruyup kurumadığını anlamanız oldukça zordur. Bu bitki su tutucu özelliği yüksek olmayan topraklar ister. Saksılardaki çiçekleri yaz aylarında üç ila beş gün arasında, kışın ise on ila yirmi gün aralığında sulamalısınız. Bahçelerde taşların arasına diktiğiniz rozet çiçeğini ise yapraklarında hafif pörsüme olduğu zaman sulamalısınız.
Çok sıcak günlerce, bitkinin yaprakları pörsüyebilir. Bu durumlarda sulamanıza gerek yoktur. Güneş zayıflamaya başladığı zaman bitki iki, üç saat içinde yeniden dirilecektir. Eğer gece ya da sabah erken saatlere kadar yapraklarda bu pörsümüş hal devam ediyorsa, sulama vakti gelmiştir.
Saksılardaki bitkiler için, sulama yaparken drenaj deliklerinden su çıktığını görmelisiniz. Bol miktarda sulama yapılmalıdır. Sulamanın hangi saatlerde yapıldığı ise oldukça önemlidir. Yaz günlerde sıcak havalarda, saksı ısındığı dönemde sulama yapılmaması gerekir. Bu durum köklerde çürütme riski yaratır. Sulamanın sabah erken saatlerde ya da güneş battıktan sonra yapılması gerekir. Saksıda yetişen rozet çiçekleri için bu durum çok önemlidir.
Gübreleme
Bu bitki için, çiçek amaçlı bitki besini kullanmamalısınız. Bunun yerine azot oranı yüksek olan bitki besinini tercih etmelisiniz. Ancak azot gübresi olmamalı. Salon bitkilerine özel olarak üretilen, azot oranı yüksek olan bitki besini en idealidir. Bu sayede bol miktarda iri çiçekler açacaktır. Çiçeğe bitki besini verirken, tavsiye edilen dozajın yarısından da daha azını kullanmalısınız. Bitki besinini 15-20 günde bir kez vermeniz faydalı olacaktır. Haziran ayının sonundan eylül ayının ortasına kadar bitki besini verebilirsiniz.
Rozet Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Bu bitkiye bahçede bakım yapıyorsanız, çevreye dökülen tohumların kendi kendine çimlendiğini ve büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Tohumları kış ayları dışında her zaman çimlenebilir. Eksi 7 dereceye kadar dayanabildiğini de göz önünde bulundurarak, tohumları uygun zamanda ekebilirsiniz. Rozet çiçeği fidesi 10 santim olduğunda çiçek açmaya başlar.
Bu çiçeği çelik yöntemiyle de çoğaltabilirsiniz. Dallarından kırıp diktiğiniz zaman çok hızlı bir şekilde köklenecektir. Bu şekilde çiçeği dilediğiniz gibi çoğaltabilirsiniz. Dal aldığınız zaman ilk olarak açık havada doğrudan güneş almayan bir yerde, iri taneli dere kumuna ekmelisiniz. İlk gün bolca suyla sulamalısınız. Daha sonra yapraklarda pörsüme olmadan sulama yapmamalısınız. Yaklaşık olarak altı haftanın ardından kökleri kumdan arındırmadan kalıcı yerine dikebilirsiniz.
Rozet Çiçeği Problemleri
Gübreli bir toprak, killi bir toprak ya da asla kurumayan torf toprak kullanıyorsanız bitki herhangi bir yerinden çürümeye başlayabilir. Bu gibi durumlarda risk çok yüksektir. Uygun toprakta olsa dahi toprak henüz ıslakken, sulama yapmamanız gerekir. Yaz aylarında ise ısınmış toprağı sulamamalısınız. Rozet çiçeği susuzluktan kolay kolay ölmeyecektir fakat yanlış sulama nedeniyle ani biçimde ölebilir. Bitkinin başkaca problemi ya da zararlısı yoktur. Yaprak bitkileri gibi zararlılar bu çiçeğe fazla yanaşmazlar.
Sık Sorulan Sorular
Rozet çiçeğinin bakımıyla ilgili olarak sık sorulan sorular ve problemler aşağıdaki gibidir.
Rozet Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?
Çiçeğinizden olgun tohumları aldıysanız, bu tohumlarla yeni bitkiler yetiştirmeniz mümkündür. Bu tohumları şubat ve mart aylarında ekebilirsiniz. Ancak çelikle çoğaltma çok daha başarılı ve kolay bir yöntemdir.
Rozet Çiçeği Zehirli Midir?
Bu bitki ve çiçekleri yutulduğunda ya da çiğnendiğinde son derece toksik etkiler ortaya çıkacaktır. Bu nedenle meraklı bir evcil dostunuz ya da çocuklarınız varsa, bitkiyi ulaşamayacakları bir yere koymanız daha iyi olacaktır.
Rozet Çiçeği Ne Zaman Açar?
Bu bitki ılıman iklimlerde ilkbahar aylarından sonbaharın sonuna kadar durmaksızın çiçek açar. Bitkinizin bolca çiçek açmasını istiyorsanız, sıcaklığın daima uygun olduğundan emin olmalısınız.