Adını Safranbolu ilçesine veren ve birçok alanda kullanıma sahip olan Safran Çiçeği, soğanlı bir bitkidir. Anayurdunun İran ve Akdeniz olduğu tahmin edilen bu bitkinin özelliklerini, bakımını, faydalarını ve kullanım alanlarını Safran Çiçeği Rehberi adlı bu yazımızda sizler için derledik. Latince Crocus Sativus olarak isimlendirilen Safran Çiçeği, Süsengiller ailesine mensup soğanlı bir bitkidir. Yaklaşık 20- 30 cm boyutlarında olabilen Safran Çiçeği, sonbahar aylarında çiçek açmaya başlar. Safran bitkisinin çiçekleri mor renginde ve üç tepecikli bir yapıya sahip iken bitkinin yaprakları şeride benzer bir yapıya sahiptir. Dünyada en çok İran, Fransa, İspanya ve İtalya’da yetiştirilen Safran Çiçeği ülkemizde Safranbolu’da yetişmektedir. Safran Çiçeğinin ismi Arapçada sarı renk anlamına gelen Asfar kelimesinden türetilmiştir.
Safran Çiçeği Nasıl Ekilir?
Çok kuru ve çok sulu olan toprağı sevmeyen Safran bitkisinin, ekime hazır hale getirilen tarlaya arasında yaklaşık 30-45 cm mesafe bırakılarak, 10- 12 cm derinliğinde olan çizilere 10 cm sıra üstü mesafeli olarak soğanları dikilir. Yaklaşık 8-10 cm kalınlığında olacak şekilde bitkinin dikilen soğanlarının üstleri yanmış sığır gübresi ile üstü örtülür. Son adımda ise birkaç cm toprak ile üzeri kapatılır.
Safran Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Safran Çiçeği bakımında bilinmesi gereken önemli püf noktalar vardır. Öncelikle Safran Çiçeğinin bakımında doğal gübre tercih edilmelidir. Doğal gübrenin bol olması gerektiği gibi Safran Çiçeği çok kuru ve çok sulu toprak sevmez. Taşsız, kumlu, gevşek ve iyi drenajlı toprakları seven bu bitki biraz kireçli, killi ve tınlı topraklarda daha sağlıklı büyür. Sonbahar aylarında çiçek açan Safran bitkisinin soğanlarının her mevsim bir ömrünün olduğu da unutulmamalıdır.
Safran Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Safran Çiçeği, toprak altında kalan soğanımsı kökünden faydalanılarak çoğaltılır. Kısır bir yapıya sahip olan Safran Çiçeği tohumları, bitkinin çoğalmasında etkin bir role sahip olmamaktadır.
Safran Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?
Safran Çiçeği ilk ekildiği zaman bitkiye can suyu verilmelidir. Sonrasında ise ne çok sulu ne de çok kuru toprak seven Safran Çiçeğinin toprağının nemini serçe parmak ile takip etmek gerekir. Serçe parmağınız eğer çok kuru bir toprağa değiyorsa bitki sulanmalı; eğer nemli bir toprağa değiyor ise sulama işlemi ertesi güne bırakılmalıdır.
Safran Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Soğanlı bir bitki türü olan Safran Çiçeği, sonbahar aylarında çiçek açar. Bakımı ve ekimi diğer bitkilere kıyasla çok daha zor olan Safran Çiçeği büyük arazilerde ekilmelidir. Doğada kendi başına göremeyeceğiniz bu güzel bitki mor renkte çiçek açar ve çiçek açtığı dönemde güneşli ve kuru havaları sever.
Safran Sağlıklı Bir Bitki Midir?
Safran bitkisinin içerisinde B6 Vitamini, C vitamini, demir, kalsiyum, niasin, çinko, fosfor ve selenyum gibi önemli mineraller yer alır. İnsan sağlığına çok faydalı olan bu bitki; baharat, çay ve esansiyel yağ olarak kullanılmaktadır.
Safran Çiçeğinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Safran Çiçeği; yemeklerde, ilaç ve kozmetik sektörlerinde, şekerlemelerde, likörlerde kullanılırken bitkinin kendisi çay, gıda boyası ve yağ olarak kullanılmaktadır.
Safran Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Safran sarı renkli bir baharat olarak birçok yemek ve tatlıya aromatik bir tat vermesi için kullanılır. Pilavlarda, etli yemek türlerinde, zerdede ve sütlü tatlılarda tercih edilen Safran birçok sos içerisinde de yer alır. Safran baharatı oldukça pahalı bir baharattır zira yarım kilo Safran baharatı için yaklaşık 80.000 çiçekten çıkmaktadır. Bu nedenle bu şifalı baharat her evde bulunmayabilir.
Safran Çayı Nasıl Yapılır?
Kaynatılmış bir su bardağı suya yaklaşık 6-7 tane Safranı ekleyin. Çaydanlığınızda veya French Pressinizde 5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Bu çok faydalı ve şifalı çayın tadını beğenmezseniz, çayın içerisine limon ve bal ekleyebilirsiniz.
Safran Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Safran Çiçeğinin insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. İştah açan bu bitki karaciğeri temizleme ve kandaki zararlı maddeleri temizleme özellikleri ile bilinir. Özellikle kadınların regl sancılarına, düzensizliklerine ve ağrılarına iyi gelen Safran Çiçeği, damar tıkanıklığı riskini azaltır. Kokusu ile sinirleri yatıştıran bu bitki, insan vücuduna ve zihnine rahatlatıcı bir his bırakır.