Alem: Plantae Klad: Tracheophyta (Damarlı Bitkiler) Klad: Angiospermae (Kapalı Tohumlular) Klad: Tek Çenekliler Aile: araceae Cins: Epipremnum
İçindekiler
Özellikleri
Yeşil canlı yapraklarının üzerinde beyaz dalgalı kendine has işaretler bulunan bir türdür. İngilizce adı Pothos olan salon sarmaşığının anavatanı ise Mo'orea adasıdır. Oradan tüm dünyaya, Fransızlar tarafından dağıtılmış ve günümüze kadar bu dağıtım devam etti. Çok hızlı gelişim göstermeleriyle ünlü bu türün bakımı da özen istiyor. Öncelikle güçlü ışık istediğini belirtmekte fayda var. Özellikle güneye bakan bir yerde konumlandırırsanız, gelişimi daha hızlı olacaktır. Bitkinizi dışarıda konumlandırır ve güçlü ışık ile ödüllendirirseniz, bu bitkinin yaprakları devasa görüntü elde edersiniz. Eğer iç mekanda konumlandıracaksanız, yapraklarının büyüklüğü daha küçük olur.
Bakımı
Salon sarmaşığı, bakması kolay bir tür. Eğer iç mekanda yetiştirmek istiyorsanız salon sarmaşığınızı salonunuzun güneş alan bir yerine koyup bırakmanız bile yeterli olacaktır. Muhtemelen evinizin en az bakım isteyen bitkileri arasında yer alacaktır. Büyümeye ve boy vermeye başladığında salon sarmaşığınızın tutunması için iplerle bir yol çizmenizi öneririm. Eğer böyle yaparsanız yukarı yönlü büyümesi daha hızlı olacaktır ve ipler sayesinde daha kolay tutunacaktır.
Evinizin içerisinde özellikle kış aylarında cama yakın bir yerde konumlandırmanızı önermem. Onun yerine güneşi görebilen ve camdaki soğuktan uzak bir bölgeye çekerseniz, daha iyi boy verecek, büyüyecektir. Toprak seçimine gelince, ben salon sarmaşığı türünde direkt humuslu toprak kullanıyorum. Zengin ve kaliteli bir torf kullanabilirsiniz ama yine de saksının dibine lav taşlarından bir filtre oluşturmanızı öneririm. Böylece köklerdeki su miktarı azalacak, çürüme ihtimali de düşecektir. Sulama konusunda da dikkatli olmanızda fayda var. Nemli bir ortamda toprak kurudukça sulama yapmak doğru olacaktır. Toprağının çok ıslak olmasından hiç hoşlanmaz.
Gübreleme
Salon sarmaşıklarında, yeşil yapraklı bitkiler için sıvı gübre kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz en önemli noktadan bahsetmek istiyorum gübreleme ile alakalı. Epipremnum aureum takviyesi işlemini, saksı değişiminden en az 3-4 ay sonra yapmanızı öneririm. Bırakın mekanını sevsin, zaten dayanıklı bu tür gübreyi beklesin. Zamanı geldiğinde uygun ölçülerde gübreyi verebilirsiniz.
